2011 Friedrich Becker Weissburgunder ”Kalkgestein”

2011 Friedrich Becker Weissburgunder "Kalkgestein"Pohdin hetken antavani tälle postaukselle nimeksi ”Not drinking Riesling in Helsinki”. Tulin kuitenkin siihen johtopäätökseen, että turha poiketa hyväksi todetulta linjalta. Loppupeleissä kyseessä on hyvin pitkälti tasting note, ei mitään sen syvällisempää.

90 % ajasta juon tutuksi tullutta kamaa, eli klassisten eurooppalaisten alueiden ykkösvientituotteita, mutta hetkittäin hairahdan ja haluan ”antaa mahdollisuuden” jollekin rotaatioon kuulumattomalle viinityylille. Usein homma menee reisille ja avokki valittaa koekaniiniksi joutumisesta. Sitten juodaan taas tovi risukkaa, chiantia, samppanjaa etc ja kaikki on hyvin.

Tällä kertaa halusin ottaa kokeiluun Saksasta jotain muuta kuin risukkaa ja päädyin nojaamaan tuottajiin, joiden tarjonnasta olen nauttinut Rieslingin suhteen. Kellerin Grauer Burgunder -S- odottaa vielä kokeiluaan, mutta Pfalzin ja Alsacen välisen rajan molemmin puolin toimivan Friedrich Beckerin pinot blanc ”Kalkgestein” on auki tässä ja nyt ja voi veljet – se on hyvä!

Semivanhat luomuviljelyt tarhat, villihiivakäyminen, 2400-litraisessa tammiastiassa 5-6 kuukautta hiivasakkojen kanssa. Ei kirkastusta tai suodatusta.

Tuoksussa on paljon tuttua. Kalkkikivi dominoi, rinnallaan kypsää omenaista ja persikkaista hedelmää. Hiivasakkakypsytys on jättänyt viitteitä, tammesta en onnistu löytämään pienintäkään jälkeä. Hedelmäisyydessä on hieman kosiskelevaa sweet’n’sour-meininkiä.

Rutikuiva maku on varsin mehevä ja se tarjoilee paljon tuoksun mukaista kypsän kirpeää hedelmää, mutta taas olennaisimmin esillä tuntuu olevan maaperän ilmaisu, eli tuntuva kalkkikivisyys. Tekstuuri on vakuuttavan jämäkkä ja hapokkuus on voimakasta osastoa, pistäen suun napsaamaan kuin se arvostetumpi rypälelajike konsanaan. Jälkimaku on pitkä ja jännittävä.

Kalkgestein futaa nokassani ja suussani erittäin hyvin, jopa rieslingmäisen hyvin. Mieleen tulevat juurikin Pfalzin ja Rheinhessenin risukat – ikinä en arvaisi sokkona, että kyseessä on sama lajike kuin Alsacen Pinot Blanc -viineissä, edes niissä laadukkaammissa. Kaippa sille siis jotain perusteita on, kun Dr. Bürklin-Wolf ei halua tarhaviiniensä etiketteihin rypäleen nimeä merkitä.

Advertisements

2 thoughts on “2011 Friedrich Becker Weissburgunder ”Kalkgestein”

  1. I have a great love of Becker’s wines, despite their lack of easy availability in the UK. Does anyone make finer red wine in Germany…okay, worthy of a chapter…

    I do love the fact that they farm old monastic sites over the border and make Pfalz wine from the grapes, following a great historical tradition.

    PS I wish my Finnish was a tenth as good as your English!

    • Yup, it is very easy to be a fan of this producer indeed and this Weissburgunder was definitely one of the nicest examples that I have tasted: deliciously stony and impeccably balanced with an alarmingly high evaporating rate. So are you saying that you have studied Finnish since the age of ten and still cannot speak and write fluently? Wow, you must be one crappy student 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s