2012 Alphonse Mellot Sancerre Génération XIX

2012 Alphonse Mellot Sancerre Génération XIXSancerren valkoviinit saavat palstatilaa kotimaisilta viinikirjoittajilta aina kansan kaivatessa viinisuositusta ravuille tai vuohenjuustolle. Tällöin kyseessä ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta alueen perusviinit, ikään kuin tämän segmentin suhteen ei olisi tarpeen mennä entry leveliä syvemmälle.

Ei sillä, tokihan Sancerren viineissä hintojen lähtötaso on verrattain korkea, mutta toisaalta monen tuottajan kohdalla matka peruskamasta pienen tuotannon huippuviineihin on euroissa melko pieni. Jos miettii, että burgundilaisella tuottajalla ero Bourgogne Blancin ja Montrachet’n (tai jopa vain Cortonin) välillä voi olla satasia, niin yhtäkkiä Sancerren hinnoittelu alkaa kuulostaa melkoisen inhimilliseltä, ellei jopa houkuttelevalta.

Biodynaamisia viinejä tuottavalla Alphonse Mellot’lla talon paras valkoviini kustantaa tasan tuplat tilan halvimpaan nähden ja tällä satsauksella saa itselleen viinin, joka on jotain aivan muuta kuin suurin osa appellaation tuotoksista (hyvässä mielessä – Mellot tuottaa myös samojen köynnösten rypäleistä uusilla tammitynnyreillä rangaistua Cuvée Edmondia). Köynnökset ovat iältään noin 90-vuotiaita ja niistä tuotetaan vuosittain noin 6000 pulloa. Viini kokee käymisensä ja noin vuoden mittaisen hiivasakkakypsytyksensä suurissa 900-litraisissa tammisammioissa. Viinin nimi viittaa Alphonse Mellot Jr:ään, joka edustaa talon yhdeksättätoista sukupolvea.

Génération XIX ei tuoksu karviaisilta, nokkoselta ja piikiveltä. Sen sijaan tuoksu on trooppinen ja kypsän hedelmäinen, omaten myös merisuolaista vibaa sekä huumaavaa savuisuutta. Syvässä, monikerroksisessa ja eteerisessä tuoksussa on löydettävissä aprikoosia, passiohedelmää, hunajaa (ilman makeuden tuntua) sekä pähkinää.

Jos tuoksu yllätti, laittaa suutuntuma vieläkin paremmaksi. Volyymiä ja poweria on paljon – meininki muistuttaa paljon enemmän Burgundin valkoisia kuin minkään alueen sauvignon blancia. Suuresta koostaan huolimatta viini muuttuu nopeasti erittäin intensiiviseksi, tiiviiksi ja virtaviivaiseksi. Maku on aluksi konsentroituneen sitrushedelmäinen, alleviivatun kalkkikivinen ja merisuolainen sekä hieman pähkinäinen, lopussa rutikuiva ja tuntuvan mausteinen. Jälkimaku on hyvin pitkä ja vangitseva. Viini on täydellisen nautinnollinen tässä vaiheessa, etenkin ruuan kanssa, mutta potentiaalia löytyy selvästi.

Liirumlaarumini maalaa varmasti kuvaa viinistä, joka on kovin epätyypillinen lajissaan (ei kissanpissaa, nyyh). Ehkä näin, mutta missään nimessä Génération XIX ei vie hommaa huonoon suuntaan tyypillisestä Sancerre-meiningistä. Vaikka se ei anna aivan sitä fixiä, mitä alueen ”perustuotteilta” on tottunut saamaan, on se omalla, ainutlaatuisella tavallaan niin timanttisen hieno viini, että sukat pyörivät jaloissa sitä juodessa ja käsitys alueen potentiaalista laajenee massiivisesti.

Advertisements

2 thoughts on “2012 Alphonse Mellot Sancerre Génération XIX

    • 33€ kustansi Mellot’n puodissa Sancerressa. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka jos noilla seuduilla liikkuu, mutta vaikutti olevan sen sortin bisnes, joka saattaisi Saksaankin toimittaa. Tämä ja entry level La Moussiere ovat molemmat lajinsa hienoja edustajia, tosin keskenään hyvin erilaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s