Deux de Savoie

2014 Domaine des Ardoisières Vin de pays d'Allobrogie Argile Blanc

Savoien viinien fanitukseni on jatkunut kevätkesällä ja fiilikset koko skeneä kohtaan ovat kehittyneet – mikäli mahdollista – aiempaakin positiivisemmiksi. Sattumalta tulin viikon sisään nauttineeksi ”saman” viinin punaisen ja valkoisen version ja kiitettävästi molemmat värit olivat mieleeni.

Domaine des Ardoisières on biodynaaminen, 17 eekkerin tarhat omistava tuottaja, joka luottaa paikallisiin lajikkeisiin. Viinit on nimetty maaperän mukaan ja nimeä ’Argile’ (savi) kantavat putelit ovat edullisimpia (12 ja 18 €). Näistä ylöspäin siirtyessä hinnat kohoavat välittömästi ja kärkiviinit lukeutunevat Savoien kalleimpiin, joskin ovat toki vielä varsin edullisia verrattuna Bordeaux’hon, Bourgogneen ja Pohjois-Rhôneen. Joskus tulee varmasti vielä noita talon hinnakkaampia kokeiltua, mutta jo nämä entry level -viinit onnistuivat painelemaan namiskuukkeleitani aika kivasti.

Valkoinen Argile on sekoitus rypälelajikkeita Jacquère (40 %), Chardonnay (40 %) ja Mondeuse Blanche (20 %). En osaa sanoa kuinka harvinainen tuo viimeinen lajike on, mutta itselläni kyseessä oli ensimmäistä kertaa vastassa. Kaikki talon viinit käyvät villihiivoilla, tämän osalta kolmannes käytetyssä tammessa ja kaksi kolmannesta teräksessä.

Nenä tunnistaa viinistä kirpeitä sitrusaromeja, mineraaleja, piikiveä ja yrttejä. Muscadet’ta ja Sancerrea sekoittamalla saattaisi saada aikaan jotain samanlaista, eli varsin positiivisissa sfääreissä liikutaan.

Suutuntuma on erittäin virtaviivainen ja toisaalta järisyttävän hapokas, mutta toisaalta vuoristopuromaisen raikas ja puhdas. 11,5 %-alkoholin keveyden ja sakkakypsytyksen tuoman hiivaisen runsauden yhdistelmä on jotain kaunista. Kirpeä lopetus laittaa suun supistelemaan oikein miellyttävällä tavalla. Muscadet’ta, Sancerrea, Chablis’ta ja blanc de blancs -samppanjoita rakastavalle tämä savoijilaisviini on silkkaa nannaa ja voissa paistettu ahven oli täydellinen paritus.

2012 Domaine des Ardoisières Vin des Allobroges Argile RougePunainen Argile on sekoitus tuttua Gamayta (80 %) sekä epäilemättä monille eksoottista Persan-lajiketta (20 %). Tynnyrikypsytyksestä ei tuottaja mainitse, mutta toteaa käymiseen tapahtuneen ”Grappe entière”, minkä oletan tarkoittavan, että tertut on viskattu saaviin oksine kaikkineen.

Tuoksu on varsin vetoava sekoitus vadelmaa, kirsikkaa, verta, rautaa ja ”metsän lattiaa”. Vetoava ei tässä ole synonyymi kosiskelevalle, sillä meininki on kohtuullisen hapanta, muistuttaen Juran Trousseauta. Samalla kuitenkin myös graniittimaaperän Syrah hiipii mieleen.

Suutuntuma on enintään keskitäyteläinen ja äärimehukas. Tämäkin väri omaa erittäin tymäkät hapot, jotka tuntuvat aluksi melkoisen armottomilta, mutta toisaalta tekevät viinistä todella energisen, raikkaan ja mielenkiintoisen. Seuraavana päivänä hapot eivät ole enää yhtä ilkeät, minkä johdosta kokonaisuus on selkeästi aiempaa miellyttävämpi ja nautinnollisempi, muistuttaen Fleurien viinejä. Lihaa ei luiden päällä ihan hirveästi missään vaiheessa ole ja tunnettua Rhône-eksperttiä mukaillen maaperä tuntuu siirtyneen lasiin onnistuneesti.

Kasuaalin viininlitkijän ei todennäköisesti olisi kovin helppo pitää tästä punaisesta versiosta, mutta hapokkaiden ja kepeiden ranskalaisten makuun päässeet varmasti arvostaisivat. Itsekään en tätä ehkä suinpäin ryntäisi lisää ostamaan, etenkään, kun avokille tätä olisi turha juottaa. Hyvä viini joka tapauksessa on kyseessä – AFWE approved – joskin vahvistaa vähän uskoa siitä, että Savoie todennäköisesti tulee lyömään läpi valkoviineillään (ja skumpalla), jos jollain.

2 thoughts on “Deux de Savoie

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s