Road trip 2015 – Chambéry

IMG_0480

Niin mahtava kokonaisvaltainen kokemus kuin Piemonte onkin, ei sieltä lähtö ole kahdella reissullamme ollut raskas, sillä pian on odottanut pala kauneinta Ranskaa – Savoie. Edellisellä reissulla olimme lähteneet Piemontesta ensin Aostaan, mistä kruisasimme Mont Blancin tunnelia pitkin kohti Annecyn järvikaupunkia. Tällä kertaa rajanylitys tapahtui hieman etelämpänä Fréjus’n tunnelia pitkin, kohteenamme Chambéry.

IMG_0482IMG_0483

IMG_0528

Chambéry häviää Annecylle tosiaan järvimaiseman puutteen osalta, mutta on muutoin ihan mukiinmenevä paikka viettää pari päivää. Vaikka asukkaita on vain 11 000 enemmän kuin Annecyssa, on täällä kuitenkin mielestäni kaupunkimaisempi fiilis. Savoie viinialueena tuottaa nykyään timanttisia viinejä useissa eri tyyleissä, mutta syystä tai toisesta emme yhdellekään viinitilalle täällä päätyneet. Sen sijaan paikallisia viinejä tuli ostettua jonkin verran paristakin mainiosta viinikaupasta (Les 400 Crus ja Plaisirs du Vin). Tutustuminen alueen viineihin tulee ehdottomasti kohdallani jatkumaan, mutta jo nyt kiinnostus herää välittömästi, jos etiketissä lukee merkintöjä kuten Chignin, Chignin-Bergeron, Jongieux, Roussette de Savoie, Mondeuse jne.

IMG_0500

IMG_0501

Domaine Jean Vullien Chignin-Bergeron

Onnistuneiden illallistemme putki sai jatkoa, kun päädyimme ruokailemaan kehuttuun ravintolaan nimeltään Carré des Sens. Place Monge ja siltä eri suuntiin lähtevät kadut muodostavat kohtuullisen kokoisen ravintolakeskittymän, mutta on vaikea kuvitella, että taso olisi kauttaaltaan yhtä korkea kuin tässä ravintolassa. Moderni, korkealaatuinen ruokatarjonta yhdistyy täällä rentoon meininkiin, erittäin ystävälliseen palveluun ja varsin maltilliseen hintatasoon. Illan ollessa erittäin lämmin oli ravintolan terassi jotakuinkin täydellinen paikka nauttia laadukkaasta ruuasta ja juomasta.

Kuten äsken tuli sivuttua, on Chignin-Bergeron erittäin kiinnostava appellaatio Savoien valkoviinitarjonnassa. Bergeron on paikallinen nimitys Roussannelle, mutta maistamieni perusteella on tyyli kauttaaltaan huomattavasti raikkaampi ja dokattavampi kuin Rhônen versioilla. Matalammasta alkoholista ja korkeammasta hapokkuudesta huolimatta viinit ovat kuitenkin intensiivisiä, melko kypsiä hedelmäisyydeltään ja niissä riittää potkua runsaammillekin appeille.

IMG_0503

Melko moderni tapa tarjoilla tomaattia ja mozzarellaa yllätti ja miellytti. Tämä oli muuten kolmas vuosi putkeen, kun pääsin ällistelemään ranskalaisen tomaatin herkullisuutta. Toki nämäkin taisivat tulla jonkun artesaaniluomuviljelijän mikroskooppisilta tiluksilta, mutta joka tapauksessa maku oli huikea.

IMG_0504

Viini kesti oletetusti hyvin melkoisen suolaisen ja umamisen kala-annokseni…

IMG_0505

…muttei myöskään jäänyt avokin astetta lihaisamman annoksen jalkoihin. On se vaan jännä, miten hyvin laadukkaat, hyvän rakenteen omaavat valkoviinit monesti toimivat sellaisten annosten kanssa, jotka mielletään niin puhtaasti punaviiniruuiksi kuin vain mahdollista. Kauttaaltaan diggasimme Carré des Sensin meiningistä; tässä on varmasti parhaita paikkoja kaupungissa modernimpaa otetta hakeville. Perinnepaikkoja nimittäin löytyy täältä aika runsaasti.

IMG_0519

Seuraavana, suomalaiselle jo melko järkyttävän kuumana (~35 astetta) päivänä päätimme tehdä ekskursion läheiseen Lyoniin. Kauniista, viehättävästä kaupungista saimme muutoin hyvät fiiwikset, mutta hieman laimea maku jäi tietullista, joka muistaakseni oli yhteen suuntaa ~11 euroa. Navigaattori kuitenkin ilmoitti matka-ajan moninkertaistuvan, mikäli valitsisimme kiertotien, joten vaihtoehtokaan ei houkutellut.

IMG_0517

Hyvää tasapainoa ruuasta ja juomasta nautiskeluun toi patikointi Jardin de la Grande Côten yläpuolelle. Sisäinen masokistini heräsi täysin tällä matkalla ja mieleen tulvivat vuosien kultaamat muistot lapsuuden kesäisistä mäkijuoksutreeneistä. Avokki ei ollut niin innoissaan, mutta selvisi kunnialla loppuuna asti.

IMG_0516 IMG_0514

Lyon on siitä harvinainen kaupunki, että sitä on siunattu jopa kahdella joella (Rhône ja Saône, d’oh). Beaujolais-tuottajien tavoitteena on saada myös Beaujolais virtaamaan täällä entisaikojen tapaan, mutta tällä hetkellä ymmärtääkseni Rhônen viinit ovat kaupungissa numero uno.

IMG_0525 IMG_0522 Kauniista säästä johtuen keskityimme Lyonissa nauttimaan ulkoilmasta ja arkkitehtuurista. Kaupungin maine gastronomian mekkana tuli kokematta, koska sorruimme valitsemaan lounaspaikan umpimähkään nälän yllättäessä kuntoilun jäljiltä. Näistä muutamasta kaupungissa vietetystä tunnista jäi kuitenkin vahva tunne, että tänne pitää tulla pidemmäksi aikaa lähitulevaisuudessa. Muutama vielä korkkaamaton viinipullo tuli napattua puodista nimeltä Le Secret des Vins. Epäilemättä Lyonista löytyy hyviä viinikauppoja vaikka millä mitalla, mutta täällä kannattaa varmasti käydä kaupungissa vieraillessa, sillä tarjolla oli lukuisia hyviä tuottajia ympäri Ranskaa ja palvelu vaikutti erittäin asiantuntevalta.

IMG_0532

Saimme pari hyvinkin hölmistynyttä katsetta, kun tiedustelimme Chambéryssa hyvää paikkaa nauttia fondueta. Eihän tämä paikallisherkku sinänsä mikään hellesään ruoka ole, mutta rakkautemme alppijuustoihin on sitä luokkaa, ettei se vuodenaikaa katso. Parin suosituksen saattelemana päädyimme luovasti nimettyyn Le Savoyard -ravintolaan, joka sijaitsi niin ikään samalla aukiolla edellisiltaisen ravintolamme kanssa.

Kaikista mahdollisista kliseistään huolimatta Le Savoyard oli meille juuri oikea paikka oikeaan aikaan. Nyt oltiin taas niiden yksinkertaisten, mutta täydellisten nautintojen äärellä, jota vanha maailma parhaimmillaan tarjoaa. Oma fondue-laitteistomme odottaa vielä hankkimista, mutta ennemmin tai myöhemmin se on välttämättömyys. Ellei joku sitten perusta Stadiin tähän ruokalajiin erikoistunutta ravintolaa. Wink-wink.

IMG_0529

Philippe Chapot Apremont

Taas oli tarpeen tilata ruuan kyytipojaksi paikallista valkoviiniä, tällä kertaa Apremont-appellaatiosta ja paikallisesta Jacquère-lajikkeesta. Eiliseen verrattuna tämä oli kevyempi, mineraalisempi ja hapokkaampi sekä neutraalimpi hedelmältään. Täydellisen raikas vuoristoviini siis ja erinomainen huuhtomaan alas astetta raskaampi ja rasvaisempi ruokamme.

IMG_0526

En tullut ottaneeksi kelvollista kuvaa Chambéryn muhkeasta, jopa uhkaavan näköisestä herttuoiden linnasta (Château des Ducs de Savoie), mutta pytinki on joka tapauksessa yksi hienoimpia esimerkkejä kaupungin nähtävyyksistä. Muutoinkin kaupungin keskiaikainen osa on varsin komean näköistä aluetta. Kaiken kaikkiaan Chambéry ja sen ympäristö on yksi kivempia paikkoja Ranskassa viettää pari päivää.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s