2014 Denis et Didier Berthollier Chignin-Bergeron Exception

2014 Denis et Didier Berthollier Vin de Savoie Chignin-Bergeron ExceptionPohdiskellessani intoani tehdä postausta tästä hiljattain fiilistellystä valkkarista tulin nopeasti siihen päätökseen, että tottahan hyvästä ja erikoisemmasta viinistä kirjoittaa sopii. Sen jälkeen tulin miettineeksi, että mikähän olisi ollut kiinnostukseni määrä edes vuosi takaperin, jos vastaan olisi tullut jonkun toisen kirjoittamana juttu samasta aiheesta. Jotain väliltä EVVK ja nolla? Kenties. Nyt kuitenkin suhtautumiseni Savoijin viinejä kohtaan on täysin eri ja varmasti hakeudun kaiken mahdollisen materiaalin pariin, mitä tästä aiheesta eteeni tuodaan.

Jura on hot. Pohjois-Rhône on hot. Beaujolais on hot. Miksei siis seuraavaksi Savoie? Juran tapaan alueelta löytyy vinkeitä omia lajikkeita ja viinityylejä ja etenkin Beaujolais’n lailla myös laadukasta alkuviinituotantoa on, eli diggailtavaa riittää reippahasti. Helposti unohdettavaa bulkkia varmasti tuotetaan paljon – kaverini väittää, ettei ei ole laskureissuillaan Chamonix’ssa onnistunut löytämään marketeista ainuttakaan laadukasta paikallista viiniä – mutta missäpä näin ei olisi?

Berthollier ei ole sertifioitu tuottaja, mutta lyhyt vilkaisu tilan nettisivuihin tai pullon takaetikettiin tarjoaa nopeasti vihiä meiningistä. Villihiivat sitä, luonto ja ekosysteemi tätä, kemikaalit ja muut myrkyt hyi, matalat satomäärät yay! Tuttua kauraa, mutta näinhän sitä tulosta syntyy.

Alueen viinejä koluamattomalle appellaatio Chignin-Bergeron voi hyvinkin mennä sekaisin pelkän Chigninin kanssa. Jälkimmäinen sallii jopa neljä lajiketta (Mondeuse, Pinot Noir, Gamay ja valkoinen Jacquère), aiemman ollessa vain ja ainoastaan 100 % Roussanne. Tilaisuus tämän viinin korkkaamiseen tuli, kun halusin kumppanin sipulikeitolle ja tiesin kuumuuden aiheuttavan haasteita viinin osalta. Kuten bloggaajakollega totesi, vaaditaan viiniltä viskositeettia, mikä lienee lähes poikkeuksetta Roussannen ominaispiirre. Tämä siitäkin huolimatta, että tässä kyseisessä viinissä oli yllättäen vain 12.5 % alkoholia. Kalkki- ja savimaaperän viini on tuotettu luomuna ja käytettyä villihiivoilla. Tekstuuria on haettu pitkähköstä sakkakypsytyksestä ja viidenneksen osalta myös tammesta.

Tuoksu on hurmaava ja runsas: kirpeää sitruunaa, persikkaa, mehiläisvahaa ja runsaasti sekalaisia mausteita. Sekoituksessa on jotain karkkimaista, josta yllätyksekseni huomaan jopa pitäväni. Aromien kirjo on eksoottinen ja mielenkiintoinen, luoden mielleyhtymiä sinne sun tänne, ilman yhtä selkeää vertailukohtaa.

Suutuntuma on öljyinen ja kohtuullisen konsentroitunut, mutta sitä komppaa hieno happorakenne. Makupaletilla tarjolla on keltaluumua, Earl Grey -teetä ja bitteristä sitruunaa, sekä jälkimaussa vahvasti Grüner Veltlinerin mieleen tuovaa valkopippuria. Kypsemmät hedelmäaromit nivoutunut hyvin yhteen kirpeämpien ja raikkaampien vivahteiden kanssa. Myös mineraalinen ulottuvuus viinillä on, tosin hyvin erilaisessa muodossa kuin vaikkapa Sancerressa ja Chablis’ssa. Sekä gripissä että dokabiliteettissa löytyy eli koko paketti on kasassa.

Matala alkoholi ei menoa estä; Berthollier Chignin-Bergeron kestää sipulikeiton kuumuuden vaivatta. Jostain syystä olin olettanut korkean (14 %+) alkoholin olevan avain höyryävän keiton ja viinin onnistuneeseen liittoon, mutta selkeästikään se ei ole välttämätön, mistä olen matala-alkoholisten viinien ystävänä erittäin iloisesti yllättynyt. Aivan yhtä päräyttävä ilmestys tämä ei ole kuin viime kuussa nautiskeltu saman alueen viini, joka tosin kuuluu heittämällä vuoden hienoimpiin valkkarikokemuksiin. Yhtä kaikki, tässä on yksi vahva todiste lisää, että Savoijista pukkaa laatua ja alue ansaitsee ehdottomasti viininörttien huomion.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s