Robert Moncuit Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut

Robert Moncuit Champagne Grand Cru Blanc de Blancs BrutSiinä missä Champagne itsessään on brändi kenelle tahansa viinejä nauttivalle tai nauttimattomalle, on Le Mesnil-sur-Oger brändi (ja erittäin vahva sellainen) jokaiselle samppanjoita vähänkin intohimoisemmin fiilistelevälle. Selityksiä ei yksinkertaisesti tarvita; nämä sanat etiketissä määrittelevät hyvin tarkasti, mitä on syytä odottaa.

Ensimmäinen nuuhkaisu vasta kaadetusta viinistä tuo aisteille runsaan tuulahduksen suolaista meri-ilmaa, mutta ei paljoakaan muuta. Kehitys on kuitenkin ripeää ja hyvinkin pian nokka erottaa jo runsaasti hedelmää, kuten persikkaa, omenaa ja mandariinia. Jos rehellisiä ollaan, niin nyt liikutaan jo vähän kyseenalaisen kypsissä sfääreissä, joskin terroir’n leima on kyllä yhä tallella. Sekundäärisissä aromeissa tarjolla on hieman paahtoleipää sekä häivähdys tammea (gulp!), mutta sakemaisen herkistä vivahteista on loppupeleissä vain kyse. Tuoksussa on havaittavissa tietynlaista hienoa eteerisyyttä ja aromit ovat kauttaaltaan puhtaita, joten plussan puolelle päästään vaivatta.

Vahva, pitkäkestoinen kuohu hivelee makuaistia, haastaen toki samalla. Alta paljastuva suutuntuma on tässä kontekstissa runsas ja paletinmukainen, mutta kuitenkin samalla tiivis ja jämäkkä. Vaikka hedelmä on taasen ideaalia kypsempää, leimaavat makua silti eniten mineraalisuus ja kalkki. Hapot eivät petä, jälkimaun ollessa bitterinen, putipuhdas ja ruokahalua alati ruokkiva. Tammi tuntuu taas lievästi -ymmärtääkseni 30 % viinistä on nähnyt jonkin verran puuta – mutta makukokemus on kuitenkin melko harmoninen, dokabiliteetti hyvä ja toimivuus sushin kanssa ainakin 9/10.

Lievä ristiriita kieltämättä on kypsän hedelmän ja keskiverron dosagen välillä. Mielestäni sokeria olisi voinut huoletta lisätä vähemmän ja lopputulos olisi todennäköisesti ollut vielä huomattavasti parempi, olematta lainkaan askeettinen. Näillä kuitenkin mennään ja 22 euron pullohinta huomioiden kyseessä on varsin passeli juoma, joka kannustaa nappaamaan talon muut viinit (erityisesti vastikään julkaistu vk. 2008 Les Chetillons) matkaan, mikäli tulevat jokin päivä vastaan.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s