2014 Alzinger Riesling Federspiel Loibenberg

Viikonlopun saldo oli mojovan sunnuntaisen krapulan lisäksi kaksi timanttista viinikokemusta, jotka olivat keskenään kuin yö ja päivä. Myös yksi vahvasti korkkivikainen tapaus tuli koettua, mutta pettymys oli helppo niellä näiden kahden herkun huumassa.

Perjantaiksi olin visioinut jo alkuviikosta toast skagenit kera kiilteen tuhoavan itävaltalaisen rieslingin. Hyviä vaihtoehtoja oli jopa liiaksi, mutta arpa osui wachaulaiseen tuottajaan, jonka tilusten ohi olin pari vuotta sitten mennyt, mutta jonka viineihin en ollut vielä saanut ensikosketusta. Mikäli toiste päädyn Wachaun alueelle Dürnsteinin kylän liepeille, on kiinnostus Alzingerilla vierailuun suuri.

Ensivaikutelma tästä maineikkaan tarhan, haastavan vuosikerran viinistä oli heikko. Tasapaino oli hakusessa ja makukokemus varsin epäharmoninen. Hapokkuus tuntui varsin matalalta. Jossain ensimmäisen ja toisen katkarapuleipäni välillä tapahtui kuitenkin muutos, vieläpä massiivinen sellainen.

Tuoksu on avoin ja taianomaisen puhdaspiirteinen, pulloillaan piikiveä, kalkkia ja savua. Raikasta persikkaa ja kirpeää sitruunaa tarjoillaan hyvin mineraalisella ja suolaisella vireellä, ts. viini suorastaan huutaa olevansa riesling Wachausta.

Maku on odotetusti rapisevan kuiva, paradoksaalisen eteerinen ja lähestulkoon kivuliaan hapokas. Kalkki ja merisuola dominoivat, tuoksunmukaista kirpeää hedelmää löytyy kuitenkin myös. Viinillä on vaikuttava ja vakuuttava olemus, mutta alkoholia vain 12 % (kuka kaipaa Smaragd-risukoita?). Se maistuu aidolta ja autenttiselta, niin Wachaulta kuin vain mahdollista. Kombinaatio skagenin kanssa on täydellinen, mutta ilman ruokaa kirurgisen terävät hapot todella haastavat juojansa, kuten asiaan kuuluu.

Yhdessä Nikolaihofin Vom Steinin kanssa tässä on yksi parhaimpia maistamiani Federspiel-rieslingejä. Toisaalta tämä on suosikkini Wachaun luokituksista, joten kaippa tässä on vain yksi hienoimpia maistamiani Wachaun rieslingejä. Parhautta, vain kahdellakympillä.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s