L. Aubry Fils Champagne Brut Premier Cru

L. Aubry Fils Champagne Brut Premier CruSanojen ’Pinot’ ja ’Meunier’ kuuleminen ei kauheasti suuria tunteita herätä.

Siinä missä – samppanjasta puhuttaessa – Chardonnay tuo välittömästi mieleen Côte des Blancsin kuuluisat kylät (kuten Le Mesnil-sur-Oger ja Avize) ja Pinot Noir Montagne de Reimsin vastaavat (esimerkiksi Aÿ ja Bouzy), tuo tämä alueen rypäleiden kolmas pyörä lähinnä mieleen sen valtaisan bulkkituotannon, jonka ansiosta saksalaiset voivat hakea Lidlistä samppanjaa 14 euron pullohintaan. Muutama hieno viljelijä, kuten Chartogne-Taillet, Egly-Ouriet ja Jérôme Prévost, toki tuottaa uljasta sataprosenttista Meunier’ta, mutta nämä jos jotkin ovat poikkeuksia sääntöön.

Tämä pari päivää sitten korkkaamani samppanja on kuin onkin Pinot Meunier’n dominoima (60 %, Chardonnayta ja Pinot Noir’ta molempia viidennes) – ja varsin mainio sellainen. Ostin sen kuitenkin puhtaasti tuottajan maineen takia, vilkaisematta edes viinin koostumusta. Tämän ja vuosi sitten maistetun Dehours Grande Réserven jälkeen alan pikku hiljaa uskoa, että ehkä näille huokeille, rutikuiville (6 g/l tässä viinissä) PM-blendeillekin on aikansa ja paikkansa. Hyvä hapokkuus ja rypäleen luontainen kepeä hedelmäisyys tuntuvat tekevän niistä varsin monikäyttöisiä ruokapöydän juomia etenkin rasvaisemmille appeille, kuten lauantai-illan Pizzarium-noutomättömme.

Viinin pronssinen väri tuntuu heijastuvan yllättävästi niin tuoksuun kuin makuunkin. Ensimmäinen nuuhkaisu juuri kaadetusta viinistä aiheuttaa lähes kivuliaan pistävän tunteen sieraimissa. Varovaisempi sniffailu tarjoaa tuntuvaan mineraaliseen huntuun käärittyä omenan, persikan ja mandariinin väritteistä hedelmää. Vivahteita on paljon: lievää paahteisuutta, ruostetta, pähkinää ja mausteita.

Napakka, tiivis mousse ei haihdu hevillä suussa. Alta paljastuu suuntäytteinen, viinillinen makukokemus, jota leimaa jäntevä rakenne ja hieno aromien puhtaus. Makumaailma on hillitty ja sokerin määrän voisi arvioida vieläkin matalammaksi kuin se todellisuudessa on. Viehättävä, hapan (jotenkin taas tulee ruosteet ja metallit mieleen) punainen hedelmä ja hento mantelisuus eivät pyri kosiskelemaan, mikä toisaalta tukee viinin dokabiliteettia ja ruokaystävällisyyttä. Tiukka suutuntuma ja fokus kestävät aina herkullisen bitteriseen, viipyilevään jälkimakuun saakka. Juotavuus ei heikkene lämpötilan noustessa lainkaan.

Kyseessä on todennäköisesti Aubryn konservatiivisin viini, talon eksoottisempien sekotteiden sisältäessä koko ”outojen” rypäleiden skaalan (Pinot Gris, Pinot Blanc, Arbanne ja Petit Meslier), ja sikäli erottunee joukosta tyylillisesti. Sellaista laatua ja taidokasta viininvalmistusosaamista tämä perus-NV kuitenkin henkii, että ilomielin nappaan putelin mukaan, mikäli näitä spesiaalimpia pullotteita tulee jatkossa vastaan.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s