Road trip 2015 – Oddero

IMG_0442Kuten San Leonardo -postauksessa mainitsin, suuntasimme Trentinosta suorinta tietä Piemonteen. Joskus toiste tulen todennäköisesti avautumaan yleisemmin ajastamme tällä sanoin kuvaamattoman upealla viinialueella, mutta nyt keskityn ainokaiseen viinitilavierailuumme Barolon sydänmailla.

Metodini viinitilan ”valintaan” oli varsin samanlainen kuin Bourgognen kohdalla: hintatason pitää olla kohtuullinen, tyylin melko perinteinen ja tuotannon tarpeeksi laaja, jotta on mitä ostaa. Useampia nimiä oli mielessä, mutta edellisen kohteen tapaan myös nyt ensimmäinen sähköposti poiki positiivisen vastauksen. Hieman oli kuitenkin sähköistä kanssakäymistä vielä jatkettava, sillä tilan ensimmäisessä vastauksessa vierailun Odderolle kerrottiin kustantavan 15 euroa ja tastingin sisältävän ”noin neljä viiniä”. Näistä ikävistä ehdoista päästiin onneksi parilla sananvaihdolla eroon ja hyvillä mielin merkitsin ajankohdan kalenteriin.

IMG_0445

Santa Marian kylässä, lyhyen ajomatkan päässä La Morrasta, sijaitsee Odderon perheomisteinen tila. Ensimmäinen viini täällä pullotettiin vuonna 1878 (joskin viiniä tuotettiin jo aikaisemminkin), eli historiassa löytyy. Tilaa luotsaavat tänä päivänä siskokset Mariacristina ja Mariavittoria, näiden isän Giacomon viettäessä jo eläkepäiviään. Viinitarhahehtaareja on 35, joista vajaa puolet Baroloksi kelpaavaa Nebbioloa. Tuotanto on jatkunut perinteisenä läpi vuosien, luomusertifikaatin ollessa tosiasia lähtitulevaisuudessa. Uusia, pieniä tammitynnyreitä käytetään ainoastaan Barberan kypsytykseen. Tarha-baroloita tila tuottaa viittä erilaista, mutta myös normale tuotetaan varsin laadukkaiden palstojen (esim. Scavinon tuotannosta tuttu Bricco Fiasco) rypäleistä.

IMG_0422

Vierailumme starttasi kurkistuksella tilan ”museoon”. Tämä yhden huoneen kokoinen tila käsittää luonnollisesti liudan vanhoja viininvalmistukseen käytettyjä työvälineitä, mutta lisäksi myös hasselpähkinätuotantoon liittyviä härpäkkeitä. Pähkinä on viinin jälkeen Piemonten tärkein maataloustuote – opimme – ja Oddero on pienimuotoisesti mukana myös siinä bisneksessä.

IMG_0423

Ei maailman konservatiivisin sementtitankki. Nämä ovat itse asiassa rekvisiittaa, sillä toisin kuin San Leonardolla, on Odderolla siirrytty sementtikäymisestä teräkseen.IMG_0424

Rakastan vanhan puun tuoksua viinikellareissa. Nämä tynnyrit on valmistettu alusta loppuun paikanpäällä, oviaukkojen ollessa auttamattomasti liian pienet tämän kokoisten tynnyrien liikutteluun.

IMG_0427

Jokainen tynnyrillinen Baroloa sisältää vain tavallista Nebbioloa, kunnes tarkastaja on hyväksynyt laadun. Vuosikerran 2002 osalta tila itse ei hyväksynyt laatua yhdenkään tynnyrin osalta, joten myyntiin laskettiin vain ja ainoastaan Langhe Nebbioloa.

IMG_0426Talon yleisin ja mieluisin valinta Nebbiolo-viinin kypsytykseen on iso puusammio, joko slavonialaisesta tai itävaltalaisesta tammesta valmistettuna. Barrique ei kuitenkaan ole täällä kirosana.IMG_0428 IMG_0429

IMG_0430

Kellarikierroksen jälkeen oli luvassa lyhyt maisematiirailu. Kuvassa Bricco Chiesa, jonka rypäleet käytetään tilan perus-baroloon. Nippelitietona perheen pienimmille: piemontelaisviinien nimissä usein nähtävä termi ’bricco’ tarkoittaa rinteen yläosassa olevaa, ’sori’ taasen ylhäällä rinteessä sijaitsevaa, etelän suuntaan katsovaa tarhaa.

IMG_0431

IMG_0440

Maistelu laitettiin käyntiin tilan ainokaisella valkoviinillä. Aiemmin tila tuotti läskiä, voista Chardonnayta, mutta nykyään tuote on aivan toinen: teräksessä käynyt ja kypsynyt Chardonnayn ja Rieslingin (!!!) tasapäinen blendi. Koostumusta voisi olla vaikea arvailla aistinvaraisesti, mutta mineraalisen raikas, ryhdikkään hapokas ja hyvin makoisa viini on kyseessä. Mukaan ei kuitenkaan pulloa tarttunut, sillä valkkareita oli jo ostettuna pari laatikollista, Savoien, Bourgognen ja Moselin vielä odottaessa vuoroaan. Puhumattakaan siitä, että kyllähän täällä jos jossain on punaviini se juttu.

Barbera-viinit yllättivät todella positiivisesti. Vaikka molemmissa (Barbera d’Alba Superiore ja Barbera d’Asti Vinchio) on alkoholia ronskit 14.5 %, oli molempia laatuja pakko ostaa putelin verran. Nämä ovat jämäköitä, voimakashappoisia lajinsa edustajia, joilla on kypsistä rypäleistä huolimatta kuiva maku, upea fokus ja alkoholi taidokkaasti piilotettu. Hinnoittelu (15 €/tsibale) on erittäin kohtuullinen.

Talon Langhe Nebbiolo maistuu mini-Barololta, mutta vain sanan positiivisessa merkityksessä. Tammi ei näyttele merkittävää roolia, hedelmän ollessa puhdasta ja tanniinien tiukat, mutta kypsät. Ainakin tilalla maisteltuna tuntui kyllä parhaimmalta Langhe Nebbiololta pitkään aikaan, Vajran version ohella.

Helposti maisteltavien viinien jälkeen siirryttiin Baroloihin sekä ainukaiseen Barbarescoon, joka tulee laadukkaalta Gallinan tarhalta. Näiden tiukkojen, nuorten viinien arviointi ei todellakaan ollut helppoa hommaa, mikä toki tavallaan kuuluu asiaan.

Kaikki maistamamme viinit (Barbaresco, Barolo 09 ja 10, Barolo Bussia Soprana Vigna Mondoca 2007) olivat voimakkaita, hyvin tehdyn oloisia, tyyliltään perinteisiä tapauksia, joiden tanniinimuurit vaativat laskeutuakseen tuntuvaa kypsytystä. Odotetusti uusi tammi ja sen monesti tuoma epämiellyttävä mausteisuus eivät näissä ole havaittavissa, kuten ei myöskään minkäänlainen hedelmän ylikypsyys. Muutamat Barolot ostin kaappiin kypsymään, mutta lähitulevaisuuden juomanautintojen kannalta olin Odderolla vähintään yhtä innoissani talon arkisemmista viineistä, joista Barbera d’Alba tulikin jo nautittua hyvällä menestyksellä.

Oddero ei kenties kuulu alueen huipputuottajiin, mutta semiperinteistä tyyliä ja kohtuullista hintatasoa hakevalle se on varsin hyvä osoite. Vastaanotto tilalla oli erittäin ystävällinen, presentaatio viinien, tuotannon ja historian osalta hyvin informatiivinen ja kokemus kaiken kaikkiaan pelkästään positiivinen.

IMG_0432

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s