2011 Château de La Mar Roussette de Savoie Marestel Le Verney

2011 Château de La Mar Altesse Roussette de Savoie Marestel Le VerneyUusien viinilöytöjen tekeminen on aina hienoa. Lukemattomien outojen ja laadultaan vaihtelevien viinien läpikäyminen näiden löytöjen tekemiseksi ei välttämättä. Siispä pysyn paljolti mukavuusalueellani. Uuden kokeileminen tulee kuitenkin ehdottomasti kyseeseen ja on oikeastaan pakollistakin entuudestaan vieraalla viinialueella matkatessa.

Savoijin viinit lienevät monelle varsin tuntemattomia, myös allekirjoittaneelle, joten lomaillessamme elokuussa Chambéryn kaupungissa olin erittäin kiinnostunut tutustumaan paikallisiin erikoisuuksiin. ”Omia” valkoisia lajikkeita löytyy useita, minkä lisäksi Rhônesta tuttu Roussanne kuuluu myös tarjontaan. Verrattain viileän ilmaston takia omat aivoni mieltävät Savoijin ennemmin valko- kuin punaviinialueeksi, mutta kuuleepa sitä välillä juttua alueen punaisistakin, joissa saattaa törmätä lajikkeisiin kuten Mondeuse, Persan, Gamay ja Pinot Noir. Yksi kiehtova tämän sortin tapaus odottelee kaapissa, mutta ei siitä tällä erää enempää.

Tämänkertaisen viinin korkkauksen paikkeilla arvuuttelin parilta viinejä suuresti arvostavalta kaverilta, että mitähän mahtaa etiketin takaa löytyä. Kummallakaan ei ollut harmainta aavistusta. Toisin sanoen tässäpä ranskalainen etiketti parhaasta päästä.

Tuottajan nimi on toki selvä homma, mutta muutoin etiketti paljastaa vain ja ainoastaan viinin tuottaneen tarhan (Marestel) ja vielä tarkemman osan siitä (Le Verney). Appellaatio on Roussette de Savoie, joka vastoin oletustani ei viittaa Roussanneen, vaan kyseessä on 100 % Altesse-lajikkeen viini. Altesse (korkeus) on omalla kohdallani aiemmin tullut vastaan pienemmässä määrin erittäin positiiviseksi yllätykseksi osoittautuneessa kuohuviinissä sekä lomallamme huomattavasti simppelimmässä, mutta superfreesissä ja erittäin toimivassa fondue-valkkarissa. Marestel-tarha on kaltevuudeltaan tasoa Mosel ja sitä pidetäänkin Altesse-lajikkeen kenties parhaimpana kasvupaikkana. Tarhan nimi juontaa juurensa de Maresten kreiveihin, jotka aikoinaan omistivat tämän viinin tuottaneen tilan.

Le Verney -palstan 25-vuotiaat rypäleet kasvavat 400 metrin korkeudessa merenpinnasta, itse tarhan vanhimmassa osassa. Kolmannes viinistä kypsyi pienissä käytetyissä tammitynnyreissä ja kävi malolaktisesti. Loput kaksi kolmannesta kypsyivät teräksessä, ilman malolaktista käymistä. Tuotantomäärä on kokonaiset 1596 pulloa, eli mahdollisuudet törmätä viiniin Savoijin ulkopuolella eivät ole massiiviset.

Syvä keltainen väri viittaa melkoiseen kypsyyteen, 12.5 %-alkoholi ei niinkään. Hieman öljyisessä tuoksussa kiinnittää ensiksi huomion kuivattuun aprikoosiin ja hunajaisen aamiaismuron aromeihin, vieden fiilikset vahvasti erittäin laadukkaan Alsacen Pinot Gris’n suuntaan. Nopeasti tilaa alkavat kuitenkin vallata suolaheinän ja mantelin aromit, jotka aiheuttavat aivan erilaisia mielleyhtymiä, päällimmäisinä kenties Sercial Madeira tai Juran valkoviinit. Kaikkinensa tuoksu on kompleksinen, uniikki ja vangitseva, tasapainoitellen upeasti hedelmän kypsyyden ja suolaisuuden välillä.

Harvinaislaatuisen päräyttävän tuoksun jälkeen maku ei petä. Hienolla konsentraatiolla, Chenin blanc maisen vahamaisella suutuntumalla ja voimakkailla hapoilla varustettu viini tuntuu tarraavan paletista ihan kunnolla, ikään kuin siinä olisi hiukan tanniinia. Rutikuivasta makumaailmasta löytyy reippaasti suolaisia, heinäisiä ja pähkinäisiä aromeja. Intensiivistä sitruunaa ja aprikoosia löytyy myös, mutta hedelmä ei tunnu tälle viinille olevan lainkaan se juttu. Syvyyttä löytyy melkoisesti niin aromeissa kuin tekstuurissakin; kokemus on todella pysäyttävä. Kyseessä on täysin uniikki viini, joskin voisin helposti kuvitella hyvän viljelijän Jurassa tuottaman Chenin blancin maistuvan jossain määrin tältä.

Näin viimeistä neljännestä käydessä Château de La Mar Marestel Le Verney on heittämällä yksi parhaimpia ja mielenkiintoisempia valkkareita, mitä olen koko vuonna juonut. Avokki koki makumaailman erikoisuudessaan hieman haastavaksi – kenties tästä ei mitään mainstream-hittiä saisi – mutta viininörtille tämä on sellaista nannaa, että oksat pois. Ja koska on kyse täysin unohdetusta viinialueesta, oli hintaa kokonaiset 14 euroa, jolla tätä pitäisi haalia kaikki, mitä vain irti lähtee. Kaikki oudoista lajikkeista oudoilla alueilla tehdyt viinit eivät ole hyviä, mutta välillä sitä löytää neulan heinäsuovasta ja lasiin päätyy tällainen helmi. Vastedes anturini ovat Savoijin viinien osalta erittäin herkkinä.

Advertisements

One thought on “2011 Château de La Mar Roussette de Savoie Marestel Le Verney

  1. Päivitysilmoitus: 2014 Denis et Didier Berthollier Chignin-Bergeron Exception | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s