2002 Pascal Doquet Champagne Le Mont Aimé Premier Cru

2002 Pascal Doquet Champagne Le Mont Aimé Premier CruSynttärieni kunniaksi oli pakko korkata viikonlopun koittaessa jotain vähän parempaa ja samppanja oli ilmeinen valinta. Sen verran varman päälle tuli vielä pelattua, että valitsin erittäin hyvän tuottajan huippuvuoden viinin. Kolmisen vuotta aiemmin Doquet’n vuoden 1995 Mesnil-sur-Oger oli aivan fantastinen ja sen jälkeen on tullut vielä nautittua niin hyvällä menestyksellä tilan vuosikerrattomia blancdeblancseja, että mielestäni kyseessä on ehdottomasti yksi oman skenensä kovimpia luita.

IMG_1011Mont Aimé eli rakas vuori ei ole laisinkaan yhtä tunnettu kuin em. Mesnil ja talon toinen Premier Cru Vertus, mutta ainahan se on kiva maistaa jotain uutta sinänsä erittäin tutussa kontekstissa. Tämä luomuviljelty Chardonnay on kypsynyt sakkojen kanssa passelit seitsemän ja puoli vuotta ja saanut matalan 4,5 gramman sokerilisäyksen, mikä eittämättä tukee Doquet’n filosofiaa kerätä rypäleet mahdollisimman kypsinä. Ennen pullotusta sai kolmannes viinistä kypsyä tammessa.

Viinillä on uljas kultainen väri. Nokan valtaa ensin runsas tuulahdus suolaista meri-ilmaa, mutta hyvin pian tuoksuun ilmaantuu alati voimistuvaa taikinaisuutta. Aromien kirjo on laaja ja herkullinen: kypsää punaista omenaa, aprikoosia, paahdetta, savua sekä konjakkimaista tammea ja vaniljaa. Meininki on todella vivahteikasta ja selkeäpiirteistä ja homman nimi on ilmiselvästi huikean laadukas Côte des Blancsin Chardonnay; sinänsä tuntuva tammi ei kykene dominoimaan mitenkään.

Suuri ja tiivis mousse täyttää suun hyvin pitkäksi aikaa ja viinillinen maku jatkuu sen verran runsaana, että on vaikea sanoa missä kuohunta varsinaisesti loppuu. Suhteellisesta täyteläisyydestä ja tekstuurin kermaisuudesta ei viini joudu liikaa kärsimään, sillä hapot ovat betoniseinästä läpi poraavaa laatua. Tammea tuntuu, mutta taaskaan se ei onnistu peittämään alleen viinin rodukasta kalkkimaisuutta ja suolaista mineraalisuutta, jotka paljastavat rypäleiden jalon alkuperän varsin selkeällä ja kauniilla tavalla. Dosage on täydellisesti mitoitettu viinin raikkaalle, kypsän omenaiselle hedelmälle, joskin viinin hienouden pointti ei missään nimessä ole hedelmässä. Kokonaisuus on upean tasapainoinen ja todella hienosti kypsynyt. Voimaa ja finessiä riittää muille jaettavaksi.

Happorakenne, kypsä hedelmä ja jämäkkä suutuntuma lupailevat pitkää elinikää, mutta onhan tämä niin tajuttoman hyvää jo nyt, että miksi odottaa? Muutama vuosi sitten 35 eurolla ostettu viini toimi tammesta huolimatta täydellisesti sushin kanssa, tuoden hymyn kasvoille jokaisella huikalla.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s