2012 Domaine de la Butte Bourgueil Le Pied de la Butte

2012 Domaine de la Butte Bourgueil Le Pied de la ButteOn todella harvinaista, että viinipullo tulisi taloudessamme korkattua ilman allekirjoittaneen jonkinasteista researchia sen tiimoilta. Tuottajan nettisivut – mikäli sellaiset ovat olemassa – on tietysti kiva tsekata ainakin kasvupaikkainfon ja valmistusmenetelmien osalta, mutta myös ulkopuoliset kokemukset ja mielipiteet kiinnostavat.

Tämän loirelaisen Cabernet Francin osalta kiinnostava googlelöytö oli vuoden 2010 New York Timesin artikkeli ja vertailu alueen viineistä. Jutun asiasisältö ei nähdäkseni ole juurikaan vanhentunut viidessä vuodessa ja ilokseni voin todeta tämän kokeilun perusteella, että myöskin Domaine de la Butte vaikuttaa olevan yhä vahvassa vedossa.

Huvittavin osuus artikkelissa on alun toteamus siitä kuinka kaikesta pian seuraavasta hehkutuksesta huolimatta Loiren Cabernet Franc tulee epäilemättä jatkossakin pysymään pienen piirin juttuna ja hinnat täten miellyttävän alhaisina. Ja näinhän se on edelleen, tämän puolikkaan pullon kustantaessa Ranskassa seitsemän euroa ja esimerkiksi alueen staran Bernard Baudryn huippuviinin La Croix Boisséen naurettavat pari kymppiä.

Onhan se toki myönnettävä, että nämä eivät aina ole kaikista helpoimpia viinejä. Tämäkin omasi aluksi sekä tuoksussa että maussa melko selkeän laastarimaisen aromin, joka kuitenkin katosi täysin viinin hengiteltyä lasissa viidestä kymmeneen minuuttia. Jäljelle jäi mitä kaunein ja puhtain tuoksu, jossa soivat kuulaina punaherukkaiset, punapaprikaiset ja kivistä maaperää muistuttavat aromit. Yllättävänkin siloiteltu, siisti ja sivistynyt, muttei millään tapaa negatiivisessa mielessä.

Suussa keskitäyteläinen viini hurmaa kirkkaa hedelmällään, notkeudellaan ja iloisella nautinnollisuudellaan. Happoja on reilusti, kypsät tanniinit ovat erittäin kiltit. Meininki on primääriä, mutta hauskaa ja eloisaa kuin päivä Linnanmäellä. Kuivaa, rapsakkaa punaista hedelmää löytyy runsaasti kera paprikaisen vivahteen, mutta kaikki haastavampi vegetaalinen meininki on poissa. Juotavuus ja ruokaystävällisyys keräävät täydet pisteet ja lopussa suru tulee puseroon ainoastaan siitä, että pullo on tyhjentynyt aivan liian nopeasti. Jos entry level -meininki on Domaine de la Buttella tätä luokkaa, on tulevaisuudessa syytä tutustua rinteen korkeammalla sijaitsevien palstojen viineihin.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s