2012 Oddero Barbera d’Alba Superiore

2012 Oddero Barbera d'AlbaOlen monesti löytänyt itseni valittamista viinin korkeasta alkoholista. Pääasiassa siksi, että koen alkoholin lämmön viinissä monesti epämiellyttäväksi, mutta osittain myös sen fysiologisen vaikutuksen vuoksi. Fakta kuitenkin on, että korkea alkoholi ei läheskään aina ole havaittavissa maussa ja jos on niin se ei välttämättä vielä pilaa makukokemusta(ni). Tästä esimerkkinä piemontelaisen Odderon kaksi Barbera-viiniä, jotka hurmasivat muutaman viikon takaisella visiitillä 14.5 prosentin lukemastaan ja lievästä lämmittävyydestään huolimatta.

Mitä tulee sitten korkean alkoholin vaikutukseen kisakunnon osalta, on ratkaisu tietysti yllätyksettömän yksinkertainen: älä tyhjennä koko pulloa kerralla. Näitä ostaessa olikin itse asiassa erityisesti arkikulutus mielessä, Barolon nauttimisen tupatessa aiheuttamaan haasteita etenkin riittävän ilmaamisen osalta arki-iltoina.

Tältä viiniltä löytyy paksua, tummaa väriä siinä määrin, että purukaluston vahva värjäytyminen olisi ollut ennustettavissa jo ennen ensimmäistä kulausta. Tästä ja muutamasta aiemmasta teenkin päätelmän, että kyseessä lienee rypälelajikkeelle melkoisen ominainen piirre.

Tuoksu on autenttinen ja tuntuu oudon turvalliselta; näitä kirsikoita ja luumuja on pyöritelty reilusti mullassa ennen tarjolle asettamista. Vivahteissa löytyy rautaa ja kukkaisuutta, joskin aika pieninä annoksina.

Suussa viini on hyvin mehukas ja valtaa presenssillään vaivatta koko paletin. Eloisa mehukkuus saa kuitenkin väistyä, kun lievästi kuivattavat tanniinit vyöryvät runsaina ja pistävät alulle varsin mausteisen, jopa pippurisen jälkimaun, jossa onneksi tummanmarjainen hedelmä pysyy jatkuvasti mukana. Lajikkeelle tyypillinen voimakas hapokkuus on läsnä, muttei liian alleviivattuna.

Paikka Barberan tyylillisellä skaalalla on selkeä: missään nimessä tämä ei ole kevyimmän osaston edustaja, mutta myöskään yliuuttamisesta ei tarvi puhua. Vuoden mittainen kypsytys 5000-litraisissa slavonialaisissa tynnyreissä ei ole tuonut viiniin tammen makua. Suutuntuma on jämäkkä ja tiivis ja luonnollinen paikka löytyy ruokapöydästä, tällä kertaa entrecôten kumppanina. 15 euron hinnalla voi olla varsin tyytyväinen, etenkin kun avokillakaan ei ollut pahaa sanaa sanottavana.

Advertisements

One thought on “2012 Oddero Barbera d’Alba Superiore

  1. Päivitysilmoitus: Road trip 2015 – Oddero | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s