Road trip 2014 – Bourges ja Sancerre

1Chablis’n jälkeen oli erittäin luonnollista jatkaa matkaa kohti lounasta ja Sancerrea. Pienehkön viinikylän sijaan olimme kuitenkin päätyneet buukkaamaan yösijan hieman kauempaa Bourgesin kaupungista. Tämä kahden tunnin päässä Pariisista sijaitseva Cherin departementin pääkaupunki on historiallisesti tunnettu ”Ranskan keskipisteenä”. Visuaalisesti miellyttävän Bourgesista tekee sen hyvin säilynyt keskusta, joka kätkee sisäänsä 1255 valmistuneen katedraalin (Unescon maailmanperintökohde), Jacques Coeur’n palatsin ja yli 440 alsacehenkistä kivestä ja puusta rakennettua taloa.

2 3Kaupungin keskeisin lokaatio on rue Bourbonnoux. Eläväinen katu on täynnä ravintoloita, kahviloita ja varsin erilaisia kauppoja. Parit kerrat eksyimme fiilistelemään erittäin pölyisiä antikvariaatteja, jotka henkilökuntaansa myöten huokuivat historiaa. Kirjat jäivät ostamatta, mutta mukaan tarttui maailmansotien ajalta oleva Porto Sandeman -mainosjuliste, joka tosin yhä odottaa ripustamista.4 5 6Ranskaa jonkin verran kiertäneenä on fiilis näitä vanhoja katedraaleja ja niiden massiivista vaikuttavuutta kohtaan jossain määrin turtunut. Tästäkin huolimatta Bourgesin vaikeasti kuvattava ylpeys ei kalpene missään seurassa.7Olin luonnollisesti silmäillyt Bourgesin ravintolatarjontaa etukäteen, mutta yllätys oli jonkinmoinen, kun ensimmäiseksi illaksi korvamerkitsemäni paikan tilalla oli täysin vieraan kuuloinen ravintola. Karusta logosta huolimatta astuimme rohkeasti sisään, alati kasvavan nälän ryydittäminä.

8Sääntö nro 1: Jos annos sisältää paikallista Crottin de Chavignol -juustoa, tilaa se! Tämä alkulautanen koostui salaatin ja linssien ohella lehtitaikinapiirakoista, jotka kätkivät uumeniinsa reilusti tätä vuohenjuustojen kruunattua kuningasta.

2013 Matthieu & Renaud Mabillot Reuilly

2013 Matthieu & Renaud Mabillot Reuilly

Ruokien kyytipojaksi ja lämpimän illan janojuomaksi tilasimme näin Loiressa ollessa putelin Sanc…Reuilly’tä! Hinta oli muistaakseni 22 euron luokkaa, mutta laatu ehdottomasti kohdillaan. Parhaiden Sancerre-tuottajien viinien korkeudet jäivät toki saavuttamatta, mutta voin liiottelematta sanoa, että viini paineli kaikkia Sauvignon blanc -nappuloitani. Rutikuiva, hillitty, matala-alkoholinen ja erittäin helposti nautittava. Ei välttämättä millään tapaa syvällinen, mutta täydellinen tähän tilanteeseen.

91Ruokalistan koostumus tuki paikallista viinituotantoa kiitettävästi. Kala oli oivallisesti kypsennettyä ja riisin mausteisuus ei noussut sellaiselle tasolle, että viinimme ei olisi pärjännyt matkassa.

92Lopuksi hieman lisää Crottin de Chavignolia? Yes please! Hyvästä syystä hillokkeet oli jätetty pois ja pullo saatiin tyhjennettyä menestyksekkäästi.

Lyhyesti sopii mainita, että erittäin herkullista ruokaa kera laajemman, paikoitellen hyvin hinnoitellun viinilistan on Bourgesissa saatavilla myös La Prose -ravintolassa. Mitä sitten tulee tarjoilun miellyttävyyteen tai ilmapiirin viihtyisyyteen, niin melko kauaksi jäädään Entre Nous’n tasosta.

9994Seuraavana päivänä oli sitten aika ekskursion Sauvignon blancin sydänmaille. Bourgesin teollisemmat osat massiivisine kauppa-alueineen jatkuvat yllättävän pitkään ajettaessa 46 kilometrin matkaa Sancerreen. Saapuessamme sää oli melko pilvinen, kuten lähes koko lomamme ajan, mutta se ei fiiliksiä latistanut.

93Huipulle saavuttua, juuri ennen kukkulakaupungin ydintä tulee vastaan Alphonse Mellot’n puoti. Olin pohtinut tilavierailun sopimista jollekin Sancerren tuottajista, mutta päättelin lopulta visiitin tämän eliittituottajan puotiin palvelevan paremmin tarkoistusperiämme.94Jos paikalla ollut englantia heikosti suoltava rouva ei samoin tein hyppinytkään riemusta kertoessani olevani kiinnostunut maistamaan kaikkea, pääsimme kuitenkin lopulta maistamaan talon kaikki valkoiset Sancerret sekä pienen tuotannon punaisista edullisimman. Tämä oli meille täysin tyydyttävä skenaario, sillä valkoisten takiahan tänne oli tultu.

Talon biodynaamisesti tuotetut viinit ovat kauttaaltaan korkealaatuisia ja etenkin tekstuuriltaan omaa luokkaansa, joskin La Moussière -tarhan valkoiset (nimikko, Edmond ja Génération XIX) maistuivat täysin erilaisilta ja omaan suuhuni selkeästi paremmilta kuin muilta palstoilta tulevat La Demoiselle, Les Romains ja Satellite. Osittain uudessa tammessa käynyt Edmond ei tyylillisesti sovi omaan Sancerre-ihanteeseeni, mutta tilan vanhimmista köynnöksistä niin ikään tuotettava tammeton Génération XIX on mielestäni lähestulkoon valkoisen Sancerren huipentuma. 33 euroa ei tuntunut viinistä lainkaan kohtuuttomalta summalta, vaikken muista ennen yli kahtakymppiä Sauvignon blancista vähittäismyynnissä maksaneeni.

Myös talon punainen La Moussière vakuutti tumman hedelmänsä laadulla ja luonnollisella rotevuudellaan. Vaikka en voi sanoa olevani Loiren Pinot Noir’n suuri fani, oli tätäkin pakko napata pullo matkaan. Monesti tämän skenen viineissä häiritsevät vihreys ja/tai liian alleviivattu kirpeys, mutta tässä (ja epäilemättä talon muissa punaisissa) moista ei ollut löydettävissä.

9597Heitettyämme ostokset autoon oli aika tutustua kylään paremmin. Ilmeisesti jonkinlaisia juhlia oli hiljattain vietetty, koristeiden ollessa vielä paljolti paikoillaan. Onnistuimme syömään aukion laidalla yhden matkamme huonoimmista lounaista, mutta varmasti myös parempia ravintoloita kylästä löytyy. Suomessa tunnetun Joseph Mellot’n ravintola vaikutti lupaavalta, mutta oli suljettu nälkämme ollessa kovimmillaan.9899Maksamalla pienen tariffin pääsee kiipeämään torniin, jonka huipulta avautuvat hulppeat näkymän ympäri viinialuetta. Kaunista, seesteistä.991 992 993 994995 996997Chablis’n tapaan Sancerre on ehkä hieman alakuloisella tavalla kaunis. Keskusaukiolla oli muutama turistisempi puoti ja joitain turisteja, mutta muuten kylä oli erittäin hiljainen.998 999 99919992 99939995

Paluumatkalla vastaan osui vuohenjuustomyymälä, jossa oli pakko stopata. Sen lisäksi, että nämä kaverit tuottavat tajuttoman hyvää juustoa, ovat ne vielä erittäin söpöjä ja mukavia janttereita!9996

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s