2005 Mastroberardino Taurasi Radici

2005 Mastroberardino Taurasi RadiciEn edes väitä olettaneeni kymmenvuotiaan Mastroberardinon olevan valmista kauraa, mutta juotuani jokin aika sitten Gastonessa varsin mainiota, joskin paperilla vähäisempää Aglianicoa, halusin fiilistellä Campaniaa myös kotioloissa. Osaanpahan jatkossa pitää näppini näistä erossa pidempään, ehkä.

Viinin väri on tumma ja voimakas, joskin autenttisen läpikuultava ja selkeästi reunoilta vaaleneva. Tuoksu ei tunnu pysyvän millään paikoillaan. Aina kun luulen päässeeni siitä kärryille, se näyttää täysin uuden puolen itsestään. Hedelmä on jännä sekoitus kypsää punaista kirsikkaa ja kuivattua luumua. Muissa vivahteissa löytyy vaikka kuinka: multaa, kuivattuja yrttejä, hiukan tervaa, metallipölyä… Näin vivahteikasta aromimaailmaa en muista hetkeen nuuhkineeni.

Suutuntuma on maksimissaan keskitäyteläinen, mutta rakenteellisesti viini on raskassarjalainen. Aluksi paletin valtaava eloisa punainen hedelmä tuo mieleen ennen kaikkea Bourgognen, mutta pian kuvioihin ilmestyvä tanniinivyöry on kuin Barolosta. Varsin kypsät ne kyllä ovat, mutta tarraavat yhtä kaikki siihen malliin, että suuta kipristelee hyvän tovin. Hapokkaan viinin yleisolemus on hyvin ryhdikäs ja timmi; ei vihamielinen, muttei todellakaan erityisen antelias tai syleilevä. Tanniinien ravistelusta huolimatta hedelmä ei katoa, joskin maku kuivuu kyllä tuntuvasti. Tämäkin huomioiden viini selkeästi omaa tietynlaista eleganssia, erityisesti rypälelajikkeen kontekstissa.

2005 Taurasi Radici on oiva kumppani niin flank steakille kuin sitä seuranneille gruyèrelle ja Peltola Bluelle (!). Sen verran hankalassa vaiheessa evoluutiotaan se kuitenkin on, että meditaatioviiniksi siitä ei tällä hetkellä ole – edes usean tunnin hengittelyllä. Tuttua korkeaa Mastroberardino-laatua viini kyllä edustaa ja epäilemättä noin viiden vuoden lisäkypsytyksellä on tarjolla huomattavasti hintaansa (19.50 €) parempi nektari.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s