2011 P. Dubreuil-Fontaine Père & Fils Pernand-Vergelesses 1er Cru Clos Berthet

2011 P. Dubreuil-Fontaine Père & Fils Pernand-Vergelesses 1er Cru Clos BerthetKorkkaan pullon tammista valkoviiniä lähes yhtä usein kuin katsastutan auton, mutta jos jokainen tapaus olisi yhtä positiivinen kuin tämä – ainoa vuoden 2013 tilavierailultamme mukaan tarttunut valkkari – saattaisivat taipumukseni olla erilaiset. Pernand-Vergelesses ei ole Bourgognen kylistä seksikkäimpiä, mutta yhtäläisyydet tämän viinin ja Corton-Charlemagnen välillä olivat ilmiselvät niin tilalla maistettaessa kuin kotioloissakin litkittynä. Clos Berthet on monopolitarhana Dubreuil-Fontainen jonkinmoinen ylpeys, vaikkakin vain valkoinen versio saa kantaa Premier Cru -leimaa.

Tuoksusta noteeraa ensimmäisenä kuivan tammen, lievän pähkinäisyyden sekä tyylikkään vihermintun aromin. Missään ylituotetuissa sfääreissä ei liikuta, sillä meininki on kauttaaltaan hyvin harmonista ja eleganttia, selkeän omenan ja astetta hieman trooppisemman hedelmän ilmaantuessa ajan myötä myös framille. Aromien herkullisuuden ohella tuoksua leimaa selkeys ja puhdaspiirteisyys.

Suutuntumaltaan viini hurmaa upean tiiviillä tekstuurilla ja erittäin kunnioitettavalla konsentraatiolla, jonka alla jylläävät voimakkaat, mutta ei täysin ilmiselvät hapot. Tammi tuntuu hieman mineraalisessa maussa selkeästi tuoksua heikommin – paitsi ehkä tekstuurissa – hillityn omenaisen hedelmän ja todella herkullisen pähkinäisyyden hallitessa. Loputtoman pitkässä jälkimaussa on jonkin verran meininkiin hyvin sopivaa mausteisuutta. Kokonaisuutena viinissä yhdistyvät upealla tavalla voima ja hienostuneisuus; viini on luokituksensa selkeästi ansainnut.

Kaapista suoraan korkattu, eli aivan liian kylmänä tarjoiltu viini otti aikansa, mutta tarjosi massiivisista Bourgogne-laseista nautittuna jo tovin päästä erittäin vaikuttavan kokemuksen, joka inspiroi laittamaan jo seuraavana päivänä sähköpostia tilalle. Vierailua pukkaa siis taas elokuun lopulla – tosin vain siinä tapauksessa, ettei sadonkorjuu ole vielä alkanut. Ilmeisesti jo pitkään pelottavan helteisenä jatkunut sää pistää poimijat töihin erittäin aikaisin tänä vuonna.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s