Muikea viikonloppu meren äärellä

20150705_121100Neliviikkoisen kesälomamme siintäessä vielä hyvin, hyvin kaukana tulevaisuudessa onnistuimme menneenä viikonloppuna saavuttamaan täydellisen irtioton arjesta, kiitos upeiden säiden, vähintään yhtä upeiden maisemien, erittäin hyvän ruuan sekä tavanomaista mökkimeininkiä selkeästi laadukkaamman juomatarjonnan. Lokaationa toimivat tuttavapariskunnan mökkitilukset lähellä Hankoa, kohtuullisen puolentoista tunnin ajomatkan päässä kotoa.

2011 P. Dubreuil-Fontaine Père & Fils Pommard / Agrapart & Fils Champagne Les 7 Crus

2011 P. Dubreuil-Fontaine Père & Fils Pommard / Agrapart & Fils Champagne Les 7 Crus

Lähtömme viivästyi pahemman kerran, mutta perille päästyä ei säätäminen enää rasittanut pollaa. Myöhäisen kellonajan vuoksi juhlistimme perjantai-iltaa parin juuston ohella valkoisten valkoisella samppanjalla sekä nuorella, mutta yllättävänkin helposti lähestyttävällä kyläburgundilla.

Agrapart & Fils Champagne Les 7 Crus on tuttu samppanja parin vuoden takaa ja jälleennäkeminen oli vähintäänkin lämminhenkinen. Tuottajalle tyypillinen informatiivinen takaetiketti jäi rekisteröimättä, mutta selkeästi kyseessä oli nuori tapaus. Tuoksussa on miellyttävää taikinaa kera mineraalien ja raikkaan hedelmän, mutta kuivaa makua dominoivat selkeästi äärirodukas kalkkikivi sekä painepesurimainen hapokkuus. Huikean puhdaspiirteinen, erittäin rapsakka viini toimi lähestulkoon täydellisesti jo reippaasti temperoituneen ja lässähtäneen Brie de Meaux’n kanssa. Tämä pullote vain vahvistaa käsitystä siitä, että Agrapart lukeutuu ihan parhaisiin osoitteisiin, kun puhutaan laadukkaista blanc de blancs -tuottajista.

Vaikka oltiin jo pikkutunneilla, ei lasillinen Pinot Noir’ta kuulostanut kenenkään mielestä huonolta idealta. Etenkin, kun kyseessä oli vuoden 2011 viini, tuntui varsin timanttiselta korkata pullo tässä vaiheessa ja jättää viini sitten hitaasti avautumaan jääkaappiin yön yli.

Tyypillisesti Pommardin sanotaan olevan paljon ikää vaativa, nuorena jopa kulmikkaan kova viini. Varmasti pätee monen tuottajan – ja itse asiassa tämänkin tuottajan Les Epenots’n – kohdalla, mutta P. Dubreuil-Fontainen hyvin maltillisen tammikypsytyksen kokenut perus-Pommard on poikkeus sääntöön. Jos nyt heti korkkaamisen jäljiltä olikin hiukan kireän kirpeä, oli viini viimeistään seuraavana päivänä hyvinkin nautinnollinen, tarjoten mitä puhtaimman ja tyylikkäimmän Côte de Beaune -kokemuksen.

Kompleksisuudesta ei voi tässä vaiheessa juuri puhua, mutta kirkkaan kirsikan ohella tuoksusta löytyy selkeää kivisyyttä sekä lievää sienimäistä vibaa. Suutuntuma on ryhdikäs, rasvaton ja jämäkkä – hieman haastava, mutta nautinnollinen silti. Hedelmä on kypsän punaista, ilman vuosikerralle joissain tapauksissa mahdollista vihreyttä, saati minkäänlaista ylikypsyyttä. Tammea ei niin ikään ole havaittavissa ja kaiken kaikkiaan kyseessä on hyvin tyylikäs viini, jota siemaili todella mielellään mökkiterassilla lauantaina alkuillasta.

20150705_114157Syömisen ja juomisen ohella myös reippailimme hiukan dallailemalla läheisille hiekkadyyneille. Koiramme villiintyi täällä aivan totaalisesti, mutta koiran yksityisyyden suojan takaamiseksi kuva pelkistä dyyneistä.

Gosset Champagne Brut Grande Réserve

Gosset Champagne Brut Grande Réserve

Lauantaina lounasaikaan alkoi olla jo sen verran lämmintä, että cooleri oli tarpeen skumpalle. Pari luovaa minuuttia vaadittiin, tässä lopputulos.

Kaksi vuotta kaapissa kypsynyt, suoraan tilalta tuotu pullo oli vahvassa vedossa. Avoin tuoksu oli erittäin runsas ja monimuotoinen, tarjoillen rutkasti kypsää omenaa ja briossia, mutta vielä alleviivatummassa määrin kardemummaa sekä muita itämaisia mausteita. Suutuntuma oli samaan tapaan runsas, täynnä autolyyttistä meininkiä, mutta maku oli myös varsin freesi kiitos runsaiden omenahappojen. Rakenteelliset elementit ja sokeri tuntuivat olevan hyvässä tasapainossa ja ruokaystävällinen viini katosi parempiin suihin erittäin reippahasti. Ainoana miinuksena maku oli keskivaiheilla hieman ohut, mutta muutoin suoritus oli todella hyvä, selkeästi parempi kuin pari vuotta takaperin tilalla. Toisaalta on myös hyvä huomioida, että Gosset’n viinit tuntuvat hyötyvän hengittelystä merkittävästi ja harvoin näyttävät kynsiään minuuttien sisään avaamisesta. Tämä pullo korkattiin noin 20 minuuttia ennen nauttimista.

Laherte Frères Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature

Laherte Frères Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature

Ennen illallista korkattiin aperitiiviksi hyvän pientuottajan viini, jota yllättäen ei ole talon sivuilta löydettävissä lainkaan. Ei sen väliä, takaetiketin ollessa talon muiden viinien tapaan varsin informatiivinen. Puhdasta Côte des Blancsin savi- ja kalkkimaaperän Chardonnayta ilman sokeria siis ja korkki vaihdettu tammikuussa 2014. Kypsytys teräksessä ja 30 % blendistä reserviviinejä.

Tyyli oli paljolti samanlainen – eli viinillinen, gastronominen ja rodukas – kuin edellisen illan Agrapartissa, joskin runsaampi ja tiiviimpi, mutta selkeimmän eron muodosti tuoksu. Framilla oli paljon tyypillisiä kirpeän omenan, pullataikinan, merisuolan ja kalkkikiven aromeja, mutta hieman tarkempi syventyminen sai tajuamaan, että viini tuoksuu hämmentävän paljon sinihomejuustolta! Isäntämme totesi ymmärtävänsä täysin mitä tarkoitan, muttei periaatteellisista syistä suostunut allekirjoittamaan löytöäni. Tämän aromin erikoisuudesta huolimatta diggailin viinistä erittäin paljon ja odotan innolla tuottajan parin kaapissani lymyävän pullon korkkaamista.

2006 Château Caronne Ste. Gemme

2006 Château Caronne Ste. Gemme

Grillilihoille oli varattu pullo jo ennestään tuttua bordeaux’ta. Kolme ja puoli vuotta sitten sain pitkällä ilmaamisella viinistä irti erittäin nautinnollisen, tyylipuhtaan Médoc-kokemuksen, mutta jostain syystä tällä kertaa ei homma lähtenyt ihan samalla tavalla lentoon missään kohtaa. Kenties 2006-vuosikerta on vain huonossa vaiheessa tällä erää? Kyllähän tällä pihvit ja ribsit huuhtoi, mutta jotenkin fokus oli kateissa ja homma vähän levällään. Harmi sinänsä, mutta ei tuntunut vaikuttavan yleiseen meininkiin millään lailla.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s