2013 Dr. Bürklin-Wolf Forster Riesling

2013 Dr. Bürklin-Wolf Forster RieslingTämän perjantain viinivinkkini on yksinomaan Dr. Bürklin-Wolfin Wachenheimin vinoteekissa myytävä erikoispullote, joka saattaa tosin olla jo loppuunmyyty. Tuottajan viinien ystävät tietävät talon parhaiden viinitarhojen sijaitsevan juurikin Forstin kylän alueella, mikä antaa syytä olettaa, että tämäkään viini ei koostu aivan mitättömistä rypäleistä. Erona noihin osittain erittäinkin hintaviin GC-viineihin ei tämä viini ole nähnyt tammea, vaan se on käynyt ja kypsynyt teräksessä. Koen itse tammikypsytyksen tuoman ilmavuuden olevan erittäin leimallinen piirre Dr. Bürklin-Wolfin viineille, mutta lyhyen maistelun perusteella viime kesänä ei tämän ostamista tarvinnut teräskypsytyksestä ja kierrekorkista huolimatta kahta kertaa miettiä.

Tuoksu onkin sitten kiitos reduktiivisen viininvalmistuksen todella, todella, todella kirpeä, mutta myös huikean kirkas ja mykistävän kalkkikivinen, parhaassa Bründlmayer Zöbinger Heiligenstein -hengessä. Makeutta ei ole aistittavissa, mutta kypsyttää kyllä riittää persikan, sitruunan ja omenan väritteisessä hedelmässä, jota sävyttää melko selkeä yrttisyys. Tippaakaan liioittelematta viini tuoksuu siltä kuin se aikoisi purra juojaansa.

Suussa Forster Riesling on tuoksun tapaan pysäyttävän kirpeä, poskettoman hapokas ja intensiivinen kuin Harrison Fordin tuijotus, mutta onnistuu silti olemaan myös hämmästyttävän herkullinen ja nautinnollinen, joskin aika rankasti juojaansa haastavalla tavalla. Viinin tekstuuri on hyvin jämäkkä ja hapokkuus saa viinin tuntumaan jopa teräksiseltä. Rapsakka, rutikuiva, omenalta ja sitruunalta maistuva hedelmä yhdistyy tyylikkäästi rodukkaaseen mineraalisuudeen ja kalkkikiveen, tuoden paljolti mieleen tilan palstaviinit, ollen kuitenkin olemukseltaan huomattavasti hermostuneempi ja tiukempi. Hieman mausteinen jälkimaku pistää suun kostumaan todella reippaasti.

Aivan timanttista laatua tarjoaa tämä huokea biodynaaminen risukka. Arkena korkattu viini oli seuraavaan iltaan mennessä hiukan rentoutunut, tuoksun ollessa yhä yhtä huumaavan sähäkkä ja vangitseva. Juotavuus oli alusta loppuun kuivien rieslingien huipputasoa, vahvistaen sitä fiilistä, että omaan makuuni Dr. Bürklin-Wolf on ihan parhaita mahdollisia kuivien risukoiden tuottajia.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s