2012 G.D. Vajra Langhe Nebbiolo

2012 G.D. Vajra Langhe Nebbiolo

Laadukas arkinebbiolo, onko moista olemassa? Jos puhutaan ns. vähäisemmistä alueista kuten Valtellina, niin epäilemättä, mutta tyylillisesti ollaan jo kaukana piemontelaisesta Nebbiolon ihanteesta. Kovin matalaa (13 % tai alle) alkoholia lienee turha toivoa, mutta kohtuullinen hinta, kypsät ja juomista rajoittamattomat tanniinit sekä puhdas, mitä autenttisin makuprofiili löytyvät kaikki tästä Vajran entry level -viinistä.

Etukäteen en ehtinyt viiniä dekantoida, mutta puolisentoista tuntia se oli ehtinyt karahvissa viettää, kun omistauduin sen aromeille tarkemmin. Väri on yllättävän voimakas ja tumma, mutta kuitenkin melko läpinäkyvä. Tuoksu on lempein, mitä olen tämän lajikkeen osalta ikinä tavannut. Kirsikan, mansikan ja appelsiinin väritteinen superhedelmäinen aromimaailma viestii erittäin selkeästi ja houkuttelevasti, että reitti on selvä ja korkkaaminen oli briljantti veto. Tyypillistä sienimäisyyttä ja ja tervaa löytyy vain nimeksi; selkeästi hedelmä edellä mennään ja minä en valita.

Tuoksun vakuuttelun mukaisesti viini on paletilla eloisa, mehukas ja täten erittäin nautinnollinen. Keskitäyteläisessä maussa ei ole lainkaan vauvarasvaa. Voimakas hapokkuus ja kohtuulliset pyöreät tanniinit antavat reippaasti rakennetta ilman kulmikkuutta tai karkeutta. Tuoksun mukainen kirkas, kypsä hedelmä on todella kutkuttavaa lajia, etenkin, kun tammea ei ole lainkaan peittämässä sitä. Jälkimaku on kuiva ja freesaava, tukien sujuvaa mässäilyä kuin parhainkin extra brut skumppa.

Aikuisille Ihmisille suoduilla oikeuksillamme olimme tänä kyseisenä keskiviikkoiltana päättäneet skipata ”oikean ruuan” ja ahtaa pötsimme täyteen juustoja, leikkeleitä ja makkaroita. Vajran Nebbiolo tuntui toimivan loistavasti ihan kaiken kanssa, vaikka juustojen kirjo oli melkoisen laaja punahomeesta iäkkääseen, kovaan alppijuustoon. Tästä lähtien tässä on uusi referenssiviini kategoriassaan, sillä se tarjoaa kertakaikkisen täydellisen Nebbiolo-kokemuksen ilman hyvän Barolon rajoitteita, eli kovaa hintaa ja kypsyttelyä vaativaa tanniinimuuria (ja monesti myös tuntuvaa tammea). Mikäli samainen tyyli leimaa Vajran muutakin tuotantoa, lienee tähän tuottajaan syytä tutustua tarkemminkin.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s