1975 Il Poggione Brunello di Montalcino

1975 Il Poggione (Proprietá Franceschi) Brunello di Montalcino

Eilisilta ei ollut lainkaan masentava. Kaksi jäbää, reilut puoli kiloa sisäfilettä, parit sikarit ja pullo viiniä. Vieläpä aika spesiaali pullo.

Brunello di Montalcino on yhtä keskeinen osa Italian viinituotantoa kuin Bordeaux Ranskan, mutta aika radikaalisti meininki on muuttunut vuodesta 1975. Tuolloin seitsemän vuotta DOC-luokitusta kantanut appellaatio omasi vain pari kourallista tuottajia, joskin määrä oli jo selvästi kasvamaan päin (1970 25kpl, 1980 53kpl). Yksi perinteisistä tuottajista on nykyäänkin alueen traditionalisteihin luettava Il Poggione, jonka viinit ovat arvostuksesta huolimatta pysyneet hämmästyttävän kohtuuhintaisina.

1975 Il Poggionen pullo näyttää huvittavalta: epämääräisen kulmikas muoto on kaukana nykyaikaisesta tasaisen pyöreästä ja ilmakuplainen lasi vaikuttaa laadultaan ala-arvoiselta. Pullon tilavuus on sympaattiset 72 senttilitraa, kuten useammilla vanhoilla ranskalaisillakin, joita vastaan on tullut. Alkoholia etiketti väittää viinin sisältävän tyypilliset 13.5 %, mutta Antonio Gallonin artikkeli Il Poggione -vertikaalista puhuu ihan toista kieltä:

During this era alcohol levels were around 13.5% but in 1975 Il Poggione found itself with wines in excess of 16% so the estate blended in more wine than normal from its less well-exposed sites in order to bring down the alcohol in the final blend. Still, the 1975 Brunello comes in at a hefty 15%, which was practically unheard of at the time.

20150529_19402520150529_215321 20150529_215335Vanhan koulukunnan vanhassa viinissä oli luonnollisesti aivan roditon määrä kiinteää ainesta. Jotain oppineena laitoin pullon pystyasentoon jo puolitoista viikkoa ennen korkkausta, mikä epäilemättä oli fiksu veto. Puoleen väliin kastunut korkki saatiin melko kivasti ulos, vain pieni palanen tippui viinin sekaan.

20150529_2004331975 Il Poggione on lasissa yksinkertaisesti kaunis. Melko sakea, väriltään oranssinruskea. Hyvin ohut reunoilta.

Tuoksu ottaa aikansa avautua karahvissa/lasissa, mutta muotoutuu lopulta erittäin hienoksi, eläväiseksi ja ilmaisuvoimaiseksi. Yllättävän intensiivinen hedelmä tuo mieleen makean, mutta kuivanneen kirsikan ja luumun. Muissa vivahteissa löytyy: nahkaa, vanhaa puuta, maapähkinää ja mausteita. Varsinainen ilo sieraimille kaikkinensa.

Tuoksuakin yllättävämpi on viinin kohtuullisen täyteläinen ja voimakas maku. Pintapuolisesti suutuntuma on pyöristynyt varsin samettiseksi, mutta pinnan alla kuohuu: tanniinit puraisevat edelleen ja happojen osalta ei lajikkeesta voi erehtyä. Syvää, makeaa punaista hedelmää on tarjolla runsain mitoin, minkäänlaisesta hedelmän hiipumisesta ei ole tietoakaan. Yleisolemus viinillä on ilmavan runsas, harmoninen ja mausteinen, tuoden jopa mieleen hyvän Armagnacin. Ainoa särö on lämpötilan noustessa ilmaantuva alkoholin lämpö, mikä ei toki yllätä Gallonin kirjoituksen perusteella. Lyhyt viilennys saa kuitenkin tuon häiriötekijän katoamaan ja viini häviää karahvista ja laseista harmillisen vauhdikkaasti. Niin kauan kuin sitä kestää, tarjoaa Il Poggione vangitsevan kokemuksen, jonka ääreltä ei halua poistua lyhyeksi hetkeksikään.

Iästään huolimatta viinillä riittää potkua pihvin kumppaniksi vaivatta ja taipuipa se hienosti myös juustokattaukselle (Appenzeller Extra, Helsingin Meijeriliikkeen Klippan sekä punaviinipesty juusto, jonka nimi unohtui välittömästi). Vannoutunut frankofiili kaverini oli täysin myytyä miestä Il Poggionen äärellä ja joudunpa itsekin arvioimaan uudelleen kantani hellevuosien viineihin ja niiden ikääntymiseen. Tämä tapaus ei ainakaan ole näkemässä elinkaarensa loppua vielä pitkään aikaan.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s