1998 Fattoria di Fèlsina Berardenga Fontalloro

1998 Fattoria di Fèlsina Berardenga Fontalloro

Ennen: Fèlsina on Toscanan tuottajista ehdottomia suosikkejani ja talon viinit tunnetusti ikääntyvät tyylikkäästi. Siispä talon toisen huippuviinin vuosikerran 1998 olettaisi miellyttävän juuri nyt, varsinkin kun Cellartracker-käyttäjäarviot ovat kauttaaltaan positiivisia ja 1993-vuosikerta oli vielä oikein hyvässä vedossa viime kesäkuussa.

Jälkeen: Hypoteesi toteutui ja nautimme kovasti tästä kypsästä, autenttisesta Sangiovesen ilmentymästä. Fèlsinan punkkujen kanssa on vaikea mennä vikaan ja hintataso on erittäin kohtuullinen jopa iäkkäämpien pullotteiden osalta.

Fontalloro on puhdasverinen Sangiovese, jonka rypäleet kerätään yhdeltä tarhalta Chianti Classicon alueella ja kahdelta Chianti Colli Senesin puolella. Se kokee rankemman tammituksen kuin talon toinen kärkituote Chianti Classico Riserva Rancia, mutta överiksi ei tässäkään kohtaa onneksi vedetä.

Tiilinpunaiseen taittunut väri on yllättävänkin syvä, mutta toki hyvin kaunis. Suolaisen kuiva tuoksu on varsinainen kaleidoskooppi, tarjoillen ainakin tumman kirsikan, kosteiden lehtien, tupakan, kuivan luumun ja yrttien aromeja. Hienovaraisia vivahteita on vaikka muille jaettavaksi ja nokka tuntuu hakeutuvan lasiin yhä uudelleen ja uudelleen.

Suussa viini tuntuu aluksi pehmeältä, kunnes esiin vyöryvät runsaat silkkiset tanniinit, jotka tarraavat poskista miellyttävän voimakkaasti. Maku on rutikuiva, mutta pullollaan makean kypsää kirsikkaista hedelmää, kera raudan ja nahan sävyjen. Siinä yhdistyy hienosti tekstuurin karheus, hedelmän kirkkaus ja harvinaislaatuinen elinvoimaisuus. Jälkimaku on erittäin kuiva, mutta tasapainoinen ja positiivisen kirpeä. Ylimääräistä konsentraatiota saati tammea ei ole löydettävissä viinistä, joka maistuu melko lailla täydelliseltä kypsältä Chiantilta. Rypäleen tunnusomainen korkea hapokkuus on vahvasti läsnä.

Mitään pelkoa alamäestä ei tule hetkeen olemaan, mutta uskoisin 1998 Fontalloron olevan tällä hetkellä parhaimmillaan, ainakin omille makunystyröilleni. Jotkut pitävät enemmän tertiääristen makujen dominoimasta meiningistä, mutta itse lämpeän enemmän eläväisemmälle hedelmälle.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s