2014 Bernhard Ott Grüner Veltliner Am Berg

2014 Bernhard Ott Grüner Veltliner Am Berg

Muutama vuosi oli ehtinyt vierähtää siitä, kun edellisen kerran olin wagramilaisen Bernhard Ottin viinejä maistanut, mutta niin hyvät olivat muistikuvat, että nähdessäni tuottajan kaksi grüner veltlineriä budapestilaisen viinikaupan hyllyillä en joutunut kahta kertaa harkitsemaan. Useita tarhojaan (sertifioidusti) biodynaamisesti viljelevän tuottajan viinien gastronominen, linjakas ja puhdaspiirteinen tyyli sopii makuuni yksinkertaisesti täydellisesti.

Am Berg grüner veltliner – tuottajan entry level GV – ei ole sertifioitu, mutta epäilemättä istuu muutoin täysin tuottajan yleiseen ideologiaan. Se on tilan viineistä kevyin (alkoholia ihastuttavat 11.5 %), minkä johdosta korkkaus ahvenfileiden huuhtojaksi tuntui briljantilta idealta.

Väriltään aavistuksen vihreän viinin tarjoama tuoksu on kirkas, heleä ja äärimmäisen raikas. Aromien kirjosta löytyy vihreää omenaa, kirpeää sitrusta, merisuolaa ja hieman valkopippuria. Unohdettuani viinin jämät pariksi päiväksi jääkaappiin, oli tuoksuun ilmaantunut myös kukkaisia ja hunajaisia vivahteita. Alusta loppuun erityisen leimallista on aromien harvinaislaatuinen selkeys ja niiden välinen harmonia.

Paletilla Am Berg on erittäin eloisa ja rapsakka, kiitos voimakkaiden, hieman pirskahtelevien happojen. Suolainen mineraalisuus on kontekstista riippumatta todella vahvasti esillä, joskin myös rutikuivaa keltaista hedelmää on löydettävissä. Jälkimaku tarjoilee hieman Grüner Veltlinerin klassista valkopippuria, onneksi melko hillityssä määrin. Yleisolemus on kepeä, ryhdikäs ja raikas – jopa piristävä! Vetinen suutuntuma Am Bergillä ei missään nimessä ole, tekstuuri on näin kevyelle viinille huomattavan jämäkkä.

Voimakkaan hapokkuuden ja hieman ujon hedelmän johdosta Am Berg ei – ainakaan näin junnuiällä – ole paras valinta seurusteluviiniksi, mutta toimii ahvenfileiden kanssa aivan timanttisesti. Toisaalta pari päivää jääkaapissa oli hillinnyt happoja ja muokannut suutuntumaa ilmavammaksi, joten kenties muutaman vuoden iäkkäämpänä viini voisi olla jo valmista kauraa nautittavaksi terrassilla kuumana kesäpäivänä, olettaen että sellaisia on joskus tulossa. Niin tai näin, tällä hetkellä 11 euron viini on upea valinta valkoisille suomalaisille kaloille.

Ja sitten aivan muihin asioihin…

ParoexKävin tällä viikolla hammaslääkärissä nauttimassa pienehkön operaation kalustooni. Lopuksi lääkäri ohjeisti noutamaan apteekista pullon suuvettä ja purskuttelemaan kahdesti päivässä neljän päivän ajan. Tein tunnollisesti työtä käskettyä ja aloitin masokistisen suun huuhtelun välittömästi.

Noin vuorokautta ja kahta purskuttelua myöhemmin mutustin aamiaisleipää ja kahvia. Aamukooman hieman hellittäessä tajusin yhtäkkiä, että normaalista poiketen en juurikaan pitänyt syömästäni. Vanhempieni opetusten mukaisesti söin kuitenkin aamiaisen loppuun, jonka jälkeen suoritin hammaspesun ja – suuvedellä purskuttelun.

Kelataan muutama tunti eteenpäin ja on lounaan aika. Huomaan tavanomaisen lounaani maistuvan oudolta, jopa paikoitellen hieman ammoniakkiselta. Tässä vaiheessa epäilykset heräävät pelottavan vahvoiksi ja otan välittömästi Googlen eteeni. Kuinka ollakaan, ei ole lainkaan vaikea löytää mustaa valkoisella siitä kuinka Paroexin kaltaisten suuvesien klooriheksidiinin (chlorhexidine) kerrotaan voivan muuttaa makuaistia todella radikaalisti, jopa neljän tunnin ajaksi. Noh, itselläni tuo aika osoittautui ainakin tuplasti noin pitkäksi, joten oli melko helppo päätös lopettaa samoin tein tämän myrkyn käyttö, etenkin kun seuraavana päivänä olisi luvassa illallistamista laaturavintolassa.

Eli hyvällä ruualla ja/tai juomalla elämäänne rikastuttavat, tiedostakaa riskit hammaslääkärinne suositellessa tämänkaltaisia aineita. Elämä on yksinkertaisesti liian lyhyt.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s