Äitienpäivän yllättävä skumppa

Franc Peillot Bugey Montagnieu Brut

Franck Peillot Bugey Montagnieu Brut

Äitienpäivän brunssillamme tuli tänä vuonna kilisteltyä skumpalla, jota ei voi olla blogissa huomioimatta. Niin kiitettävän korkealle päästiin sekä kuriositeettipisteissä että laadussa.

Tämä eksoottinen perinteisen valmistusmetodin kuohuviini tulee harvinaisemmalta Bugeyn alueelta, joka joskus luetaan osaksi Savoie’ta. Kyseessä on kuitenkin paikallisten mukaan täysin oma alueensa, jonka viinien kukoistuksen vuosista on kulunut jo plus-miinus sata vuotta. Tästä ja pienentyneestä viljelyalasta johtuen viinit eivät juurikaan matkusta Lyonia kauemmaksi.

30 hehtaarin kokoiselta Montagnieu’n ala-alueelta tuotettava viini sisältää hallitsevan (40 %) paikallisen valkoisen lajikkeen Altessen lisäksi tasamäärät Chardonnayta ja niin ikään paikallista, mutta punaista Mondeusea. Työskentely tarhoilla noudattaa ”kohtuullisen kärsimyksen” linjaa, eli luomunomaiseen pyritään, kun se on mahdollista. Sama pätee villihiivoihin, joita käytetään noin 90 % ajasta. Sakkakypsytys kestää vuoden ajan, sulfiittia lisätään vain hiukan.

Vailla minkäänlaisia muistiinpanoja kokemukseni viinistä oli ääripositiivinen. Makumaailma muistutti hyvinkin paljon laadukasta Chardonnay-voittoista samppanjaa, tosin pitkälti ilman autolyyttisiä aromeja. Jossain yhteyksissä on viinissä mainittu olevan samppanjaa matalampi paine, mutta itse en kokenut tyylikkään kuohunnan olevan räikeästi tuota ainaista – yllättäen tällä kertaa huomattavasti lyhyemmän historian omaavaa – vertailukohtaa pehmeämpää, joskin varsin suunmukainen se on. Aromien kirjo kattaa tyypillistä kypsää, raikasta omenaa ja mineraalisuutta, mitä miellyttävimmässä muodossa. Ryhdikäs ja viipyilevä kuohu tekevät viinistä mainion aperitiivin, terhakat hedelmähapot taas erittäin hyvän ruokajuoman. Dosage on mestarillisesti mitoitettu ja kokonaisuus virheettömän tasapainoinen. Lämpeneminen lasissa ei tunnu vaikuttavan juotavuuteen millään tapaa.

Vaikka Bugeyn viljelijät eivät koe kuuluvansa osaksi Savoie’ta, lisää tämä viini mielenkiintoani koko tuota Ranskan tuntematonsa osaa kohtaan merkittävästi. Jos Aostan vuoristoskumpat olivat tahollaan kiinnostavia, on Peillot’n Montagnieu jo huomattavasti vakavammin otettava laatuviini. Kenties tästä saa taas mietinnän aihetta tulevan kesäloman suhteen…

Advertisements

One thought on “Äitienpäivän yllättävä skumppa

  1. Päivitysilmoitus: 2011 Château de La Mar Roussette de Savoie Marestel Le Verney | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s