2013 Patricius Tokaji Sárga Muskotály

2013 Patricius Sárga Muskotály TokajiAikomuksenani ei ole ollut pysytellä orjallisesti Unkari-linjalla viinien suhteen, mutta ajatus parsakauden avaamisesta tämän huokean sárga muskotályn eli gelber muskatellerin eli ihan tavallisen muscatin avustuksella pääsi äitymään aivan liian houkuttelevaksi. Ihastuttuani Itävallan gelber muskatellereihin kaksi vuotta sitten on suhtautumiseni lajiketta kohtaan ollut aiempaa huomattavasti positiivisempi. Jopa siinä määrin, että pyrin aktiivisesti löytämään uusia tuttavuuksia. Pari oivallista muscatia tulikin Budapestissa maistettua, joskin tämä viini odotti vielä ensimaistoaan.

Ei sillä, että laittaisin viinin värille paljoa painoarvoa – kunhan se ei ole epäilyttävän tumma tai syvä – mutta Patriciuksen sárga muskotály muistuttaa lasissa huvittavan suuresti vettä. Vain mitä hennoin vihreän häivähdys löytyy tarkemmin silmäiltynä.

Tuoksu on erittäin kukkainen, parfyyminen ja raikkaan hedelmäinen, tarjoillen herkkiä päärynän ja persikan aromeja. Avokin ensimmäinen fiilis viekin välittömästi pari vuotta sitten Aostasta löytyneisiin tuliaishajusteisiin, mutta pelkästään positiivisessa mielessä. Vaikka tuoksu on äärimmäisen uskollinen rypälelajikkeelle, onnistuu se olemaan varsin hillitty, tyylikäs ja selkeäpiirteinen.

Keskitäyteläisellä viinillä on yllättävän runsas happorakenne. Jälleen Muscatin tyypillinen makumaailma sointuu erittäin elegantilla tavalla, kera varsin rodukkaan suolaisen mineraalisuuden ja lievän mausteisuuden. Rutikuiva, odotettua tiiviimmän suutuntuman ja runsaamman rakenteen omaava viini toimii hienosti paistetun lohen ja reilulla voisulalla siunatun parsan kanssa, mutta on myös ilo makuaistille sellaisenaan, huolimatta aivan lievästä lämmöstä jälkimaussa. Viinin yleisviba on varsin vähäeleinen, mutta puhdaspiirteisen herkullinen. Dokabiliteetti on muscadetmaisen korkea.

Nyt tämän ja parin Budapestissa nautitun jälkeen on pakko todeta, että Unkarin Muscat-viineissä on ilmiselvästi paljon potentiaalia. Näissä kuivissa esimerkeissä on lajikkeelle ominainen makumaailma tuotu esiin harvinaisen tyylikkäällä tavalla, mikä tekee niistä äärimmäisen monikäyttöisiä ruokapöydässä, joskaan ruokaa ne eivät missään nimessä vaadi loistaakseen. Kun vielä otetaan huomioon Unkarin viinien halpa hintataso – tämä ökyhintainen pullo maksoi Budapestin lentokentän Heinemann-puodissa 6.20 € – voisi tässä kuvitella olevan yksi maan potentiaalisista vientituotteista viinien saralla.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s