Magyar

2013 Gróf Buttler Chardonnay

2013 Gróf Buttler Chardonnay

Lomailin hiljattain ensimmäistä kertaa elämässäni Budapestissa. Tavanomaisten loma-aktiviteettien lisäksi agendallani oli – yllätys, yllätys – oppia tuntemaan maan viinejä, jotka kenties Tokajin makeita lukuun ottamatta eivät tunnu olevan mainstream-tavaraa missään kotimaansa ulkopuolella. Matkaa edeltäneet yritykseni tehdä researchia eivät tuottaneet kehuttavia tuloksia, mutta lopulta aikamme Budapestissa avasi silmäni niin maan tuotannon laajuuden kuin potentiaalinkin osalta.

Melko pian palattuamme Budapestista sain erittäin sitkeän flunssan ja kroonisen kuumeen, joista toivun vieläkin. Onnistuimme kuitenkin viettämään paluumme ja sairastumiseni välillä tuttavapariskunnan kanssa viihtyisän illallisen, jonka kyytipojaksi päädyin korkkaamaan pelkästään reissusta tuotuja pulloja.

Alkuruuaksi väännetyn kermaisen kukkakaalikeiton pariksi valitsin Egerin alueen lievästi tammisen chardonnayn, joka yhdessä tuottajansa kanssa oli yksi matkamme isoimpia löytöjä. Paikallisessa fine dining -laitoksessa lasiin kaadettu viini iski ensimaistannalla niin kovaa, että halusin ehdottomasti ostaa sitä mukaan. Yksikään Budapestin viinikauppa ei kuitenkaan tuntunut sitä myyvän, joten otin spontaanisti sähköpostilla yhteyttä suoraan viinitilan myyntijohtajaan, joka ystävällisesti järjesti meille mahdollisuuden ostaa viinejä budapestilaisesta ravintolasta, joka sattui kuulumaan samaan omistukseen kuin viinitila.

Tuoksu on erittäin runsas, mutta kirkas ja puhdaspiirteinen. Tarjolla on eksoottinen sekoitus omenaa, banaania ja kvitteniä sekä aavistus kuivaa tammea. Yllättävästä, monesti halpoihin viineihin liitettävästä banaanisuudesta huolimatta tuoksu on erittäin miellyttävä ja tyylikäs.

Maku on runsas ja kypsän hedelmäinen, mutta täysin kuiva ja yllättävänkin hillitty aromeiltaan, omaten erittäin hyvän tasapainon ja fokuksen. Alussa maistuu reippaasti keltaista hedelmää (omenaa, sitrushedelmiä), mutta loppua kohti mennessä hiivaiset, mineraaliset ja suolaiset maut ottavat vallan kuin paremmassakin burgundissa konsanaan. Myös lievää mausteisuutta on löydettävissä hyvän hapokkuuden leimaamassa jälkimaussa. Näin tyylikäs tammen käyttö, jossa vaikutus tuntuu lähinnä miellyttävänä tekstuurillisenä lisänä, on aina hatunnoston arvoinen asia. Toimivuus kermaisen keiton kanssa oli odotuksien mukaisesti loistava.

2013 Légli Gesztenyés Riesling

2013 Légli Gesztenyés Riesling

Vaikka sesonki oli jo ohi, nautimme pääruuaksi blinejä. Kumppaniksi valikoitui villi arpa, risukka Balaton-järven nurkilta. Muistelen tuottajaa (Otto Légli) kehuttaneen jossain, mutten kuollaksenikaan muista missä.

Vaikkakin ihan toimiva blinien kanssa, ei tämä riesling hurmannut yhtä kovin kuin Gróf Buttlerin chardonnay. Lievä rikkisyys ei haitannut liikaa muuten puhtaan merellistä ja kirpeän sitruksista, Muscadet-henkistä tuoksua, mutta ilmankin olisi pärjätty.

Suutuntumaltaan viini on yllättävän konsentroitunut, mutta todella tiukkaan kääreeseen pakattu, sisältäen millä tahansa mittarilla aivan massiivisen voimakkaan happorakenteen. Kireyttä ja hermostuneisuutta on ilmiselvästi havaittavissa. Runsas hedelmäisyys taittuu jälkimaussa hiukan happamaksi, joskin miellyttävän puolella pysytään.

En halua dumata viiniä täysin, sillä nuoresta iästä johtuen kyseessä voi hyvinkin olla huono vaihe. Hyviä palasia kuitenkin löytyy ja alkoholikin on kohtuullisella tasolla (12.5 %). Avokki totesi viinin maistuneen huomattavasti paremmalta pari päivää myöhemmin, mutta itselläni ei makuaistia enää tuolloin ollut. Oikealla korkilla suljetun viinin kapselin materiaalista voin mainita sen verran, että ihan huomaamattani viilsin kaksi sormea auki viiniä avatessani, eli varovaisuus on tämän tuottajan viinien kanssa hyvästä.

2005 Sauska Tokaji Cuvée

2005 Sauska Tokaji Cuvée

Sauska on kehuja kerännyt, melko nuori tuottaja, joka tuntuu tuottavan vuosittain hengästyttävän määrän erilaisia viinejä. Tämä hiukan mystisesti brändätty tuote löytyi Budapestin lentokentältä, jonka unkarilaisten viinien valikoima oli erinomainen. Toisin kuin vaikkapa Rooman tai Pariisin kentillä, täältä oli jopa järkevää ostaa muutakin kuin väkeviä.

Nojaan täysin 2003-vuosikerran spekseihin paremman puutteessa, mutta kyseessä on tyypillinen Furmintin dominoiva blendi, missä assistentteina toimivat Hárslevelű ja keltainen Muscat. Vuosikerran 2003 hapot (8.3 g/l) ja sokeri (162 g/l) kuulostavat varsin realistisilta myös tälle herkulle.

Viinillä on eläväinen tumman oranssi väri. Huumaava hunajainen tuoksu tarjoaa superlatiivisen intensiivisen pläjäyksen aprikoosia, jääteemäistä sitruunaa, karvasmantelia, mehiläisvahaa ja botrytistä. Kertakaikkisen pysäyttävä ja vangitseva kokemus.

Maku on ylenpalttisen runsas ja makea, mutta kiitos todella voimakkaiden happojen ja kohtuullisen alkoholiprosentin viini ei käy lähelläkään raskasta, imelää tai velttoa. Huiman konsentroitunut maku hurmaa aprikoosilla, appelsiinilla ja mausteilla, sekä kirkkaudellaan ja eloisuudellaan. Jälkimaku on erittäin pitkäkestoinen, mutta lopetus niin raikas, että viiniä tekee nopeasti mieli kaataa suuhun lisää.

Sauskan Tokaji Cuvée menisi jälkiruuasta heittämällä sellaisenaan. Me kuitenkin yhdistimme sen juustokattaukseen, joka käsitti kymmenen kuukauden ikäisen goudan, kaksi melko kypsää punakittijuustoa, saksanpähkinän sekä wachaulaisen aprikoosihillokkeen. Kombinaatio oli sanalla sanoen täydellinen, eri osien sointuessa yhteen kuin sinfoniaorkesteri. Makuprofiili on omanlaisensa, mutta muuten Sauskan viinissä on paljon samanlaisia elementtejä, mistä pidän Moselin makeammissa viineissä. Mikä kuitenkin on kaikkein mykistävintä, on hinnoittelu tämän viinin osalta vielä Moseliakin (Auslese+) halvempaa. Onni onnessa samalta tuottajalta tarttui mukaan myös 5 puttonyosin Aszú.

Advertisements

One thought on “Magyar

  1. Päivitysilmoitus: Budapestin raflafiilistelyä | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s