Guillaume Sergent Champagne Les Prés Dieu Extra Brut

Guillaume Sergent Champagne Les Prés Dieu Extra BrutVaikka olenkin vankkumaton viljelijäsamppanjameiningin puolestapuhuja, olen myös ensimmäisenä allekirjoittamassa, että läheskään kaikki itse rypäleensä kasvattavat tuottajat eivät ole huomion arvoisia. Lähes jokainen ostamani pullo tässä skenessä onkin ensin tullut bongattua saamasta hehkutusta jossain luotettavassa lähteessä, oli se sitten blogi, foorumi, kirjallisuus tai asiantuntijasaitti.

Poikkeuksellisesti tämä pullo tuli ostettua puhtaasti Caves du Forumin myyjän suosituksesta. Myöhemmin kotioloissa kiinnosti tietysti kaivaa tästä ja muista ostetuista viineistä mahdollisimman paljon lisää infoa, mutta lukuun ottamatta tuottajan omaa sivustoa ja yhtä ainukaista ranskalaista keskustelufoorumia ei tuottajasta tai viinistä yksinkertaisesti löytynyt ainuttakaan tiedonjyvästä. Missä vika, olinko erehtynyt ostamaan kuraa, joka ei ole onnistunut kirvoittamaan juuri kenenkään viiniä maistaneen kielenkantoja?

IMG_20150328_095143Quantité: 881 bouteilles????

Olen aiemminkin vertaillut viljelijöiden ja merkkituottajien välisten tuotantomäärien huimia eroja, mutta nyt tuli vedettyä pohjat. Ei ihme, jos kukaan ei ole koskaan kuullut samppanjasta, jota tuskin edes riittää vietäväksi Reimsin ulkopuolelle!

Tuottaja onneksi tarjoaa tietoa viinistä kohtuullisesti. Tämä lähes täysin kuiva 100 % chardonnay koostuu kahden Reimsin länsipuolella, Vrignyn ja Coulommen kylien alueilla sijaitsevan tarhan rypäleistä. Montagne de Reims on tietysti pääasiallisesti Pinot Noir -seutua ja Vrigny tunnetaan kenties parhaiten Egly-Ouriet’n sataprosenttisesta Pinot Meunier -viinistä, joten kovin yleinen tämä valkoinen lajike ei näillä alueilla liene. Isoissa tammitynnyreissä käynyttä viiniä ei ole suodatettu ja rikkisulfiittia on lisätty maltillisesti, kokonaismäärän jäädessä alle 40 mg/l. Avokin ollessa melko herkkä liialliselle sulfiitille tuo viimeinen tieto ei ole missään nimessä kannaltamme yhdentekevä, vaan erittäin positiivinen uutinen.

Kalpealla, kuin suomalaisen talven haalistamalla viinillä on aivan minimaalisen pienet kuplat. Tuoksu yllättää, sillä tyypillisen murskattujen simpukoiden suolaisen aromin ohessa hedelmäisyys on selkeästi kypsempää ja tummasävytteisempää kuin tutummilla Côte des Blancsin Chardonnay-viineillä. Maanläheinen punainen omenaisuus todennäköisesti johtaisi sokkona pahemman kerran harhaan, mutta tuoksu sinänsä on kyllä puhdaspiirteinen ja miellyttävä.

Maku on niin ikään kypsä ja runsas, joskin hyvin tiivis ja ryhdikäs sekä erittäin hapokas. Kuohu on melko suuri, mutta hyvin jämäkkä ja pitkäkestoinen. Makumaailma on todella primäärinen, kiitos lyhyen sakkakypsytyksen (18 kk) ja sitäkin lyhyemmän korkinvaihdon jälkeisen iän (8,5 kk), koostuen pitkälti alueen viineille tyypillisestä punaisesta omenasta ja kirsikasta. Tiukasti fokusoitunut suutuntuma on hyvin viinillinen, muttei niukasta sokerinlisäyksestö huolimatta lainkaan ärhäkkä tai edes kovin haastava. Jälkimaku on kirpeä ja jatkuu pitkään, mitä parhainta aperitiivimatskua.

Maku lunastaa tuoksun lupaukset siitä, että kyseessä on erittäin epätyypillinen blanc de blancs, toki epätyypillisistä lähtökohdistakin. Huonosta viinistä ei voi ikipäivänä puhua, mutta lyhyestä kypsytyksestä ja ei kovin aristokraattisesta terroir’sta johtuen mitään massiivisen vivahteikasta tai syvällistä makukokemusta en onnistunut saavuttamaan. Viinin kanssa nautittu sushi ei myöskään tummasävytteisen hedelmäisestä makumaailmasta saanut yhtä loistavaa kumppania kuin tyypillisistä Côte des Blancsin kuulaista, suolaisen mineraalisista ja selkeän vaalean hedelmäisistä viineistä. Sen sijaan ruuan jälkeinen paritus kotoisen Puna-Heidi-juuston kanssa toimi hyvin ja emme kohdanneet lainkaan haasteita tyhjentää pullo sillä samalla lauantaisella istumalla.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s