Road trip 2014 – Ahr ja Pfalz

20140819_084602Aikomuksenani on ollut tuottaa jonkinmoisessa muodossa raporttia viime vuoden kesälomamatkastamme jo pitkään, mutta olen toistaiseksi epäonnistunut asiassa surkeasti. Koska talvilomamme alkaa lähestyä uhkaavasti ja tulevan kesäloman suunnittelu starttaa varmasti piakkoin sen jälkeen, otan nyt viimein itseäni niskasta kiinni ja alan suoltaa postauksia, jos nyt sitten erittäin kuvapainotteisia sanallisen virran kuivuuden vallitessa.

Tavalliseen tapaan aluksi Ruotsin läpi vienyt matkamme johti tällä kertaa ensimmäisenä Ahrin ja Pfalzin viinialueille. Reissumme pääasiallinen painopiste oli kuitenkin Ranskan kohteissa Alsace, Chablis, Bourges (Sancerre) ja Céré La Ronde (Montlouis), joten nämä alkumatkan stopit olivat erittäin lyhykäisiä. Toisaalta mentaliteettimme näillä reissuillamme on ylipäätänsäkin nähdä mahdollisimman paljon, ei tehdä syväluotaavia katsauksia viinialueiden tuotantoon vierailemalla mahdollisimman monilla tiloilla, maistaen mahdollisimman monia viinejä. Meistähän vain toinen on viininörtti, ja itsekin myönnän painottavani enemmän satunnaista tutustumista viineihin muun lomailun ohella kuin liukuhihnamaistelua. Kaikki kunnia toki niille, jotka jälkimmäistä preferoivat.20140817_163722Toinen kerta tekee perinteen? Joka tapauksessa tämä on tullut jäädäkseen, nimittäin ensimmäisen matkapäivän visiitti Turun Pizzariumiin.20140818_142127Kuka tiesi, että Malmössä on varsin keskieurooppalainen vanhakaupunki? 20140818_14215520140819_170419Ensimmäiseksi majapaikaksemme Manner-Saksassa valikoitui Dernaun kylä Ahrin viinialueella. Moselin viinialueen pohjoispuolella sijaitseva, punaviineihin painottunut Ahr ei ole toistaiseksi luonut massiivisesti nimeä maailman viinikartalla, mutta vähintäänkin vaihtelun nimissä alue kiinnosti. Loppumatkasta olisi myös luvassa pakollinen visiitti Bernkastel-Kuesiin, joka oli täten tässä vaiheessa pois laskuista.

Harmillisesti säiden jumalat näyttivät keskisormea ja ensimmäiset lomapäivämme kuluivat lähes hyytävissä merkeissä. Majatalomme ei selkeästikään kokenut lämmitystä tarpeelliseksi elokuussa, joten tätä visiittiä varjostivat ikävästi lievästi epämukavat olosuhteet.20140819_162943Maisema huoneistostamme ei kuitenkaan ollut hassumpi.20140819_170051 20140819_172106 20140820_172806 20140820_172950 20140820_173338Kylän yllä kulkee ulkoilijoiden ja kuntoilijoiden suosima Ahr Rotweinwanderweg.20140819_165026 20140819_165206Dernaun tunnetuin yksityiskohta on Meyer-Näkelin viinitalo ja ravintola. Muutoin kyseessä on erittäin rauhallinen, kenties jopa unelias kylä, mutta näiden takia voi kyllä perustella itselleen visiitin.20140819_20074720140819_211746Raflan meininki on kovin Steiner-henkistä, mutta kotoista ja lämmintä tunnelmaltaan.20140819_195513Jouduimme jakamaan pöydän, mutta tämä kaveri oli huomattavasti paremmin käyttäytyvää sorttia kuin kotoinen nelijalkainen ystävämme.20140819_211609Kyytipoikamme oli laadukasta, mutta aivan liian nuorta tavaraa. Kirpeä, kuulas ja kauniin punamarjainen, mutta myös kireä ja niukasti antava. Vuoden verran chillausta vanhassa, isossa tammiastiassa ja voisin kuvitella tämän olevan ihan eri luokan herkku. Toinen asia sitten on viinin hinnoittelu: tilan puodissa muistaakseni 11 euroa maksava viini oli saanut mykistävän, melkein kolmosen kertoimen (opin vähittäismyyntihinnasta myöhemmin), mitä pidin lähes mauttomana. Maistoimme samalta tuottajalta myös ahrilaisen rieslingin ja badenilaisen spätburgunderin, jotka tuottivat yo. pulloa enemmän nautintoa, joskin jälkimmäinen selkeästi lämpimämmän ilmanalan hengessä.20140819_201508 20140820_183355Ravintolan keittiö tuottaa erittäin laadukasta apetta, huomattavasti raikkaammassa muodossa kuin Saksan viinialueilla perinteisesti. Kaniiniannos sopi erittäin hyvin yksiin nuoren spätburgunderimme kanssa, kuten myös kirkaslieminen kalakeitto talon rieslingin kanssa. 20140820_14233120140820_14263120140821_123131Ajettuamme Dernausta 200 kilometriä Pfalzin viinialueelle Wachenheimiin tuntui siltä kuin olisimme tulleet eri planeetalle. Aurinko paistoi ja celsiusasteita oli vähintään 25, nyt alkoi olla oikeasti loman tuntua ilmassa. Wachenheimin tarhoilta ei ehkä tule Pfalzin aivan parhaat viinit, mutta yksi sen tunnetuimmista tuottajista kylläkin, nimittäin Dr. Bürklin-Wolf.20140821_113714Astuimme tyylikkäisiin tiloihin sisään poikkeuksellisesti vailla sovittua tapaamista, mutta saimme silti erinomaisen vastaanoton. Tom Benns – tilan ilmiömäinen englantilainen viestinviejä – otti meidät avosylin vastaan ja uhrasi aikaansa hyvän tovin maistattaakseen tilan viinejä ja keskustellakseen kanssamme sekä viineistä että kaikesta mahdollisesta muustakin. Benns on hillitön hahmo, joka lennokkaalla läpän heitollaan ja maanisella, herkästi purskahtavalla naurullaan saa vieraat välittömästi tuntemaan olonsa mukavaksi.20140821_122322Saimme perusteellista faktaa viineistä maistellessamme, kuten että vinoteekin varastot olivat tällä erää todella rankasti tyhjillään fiinimpien tarhaviinien osalta. Ao. kuva kertoo (tyypillisen epätarkasti) kaiken oleellisen siitä, miten epäonnistuin surkeasti aikomuksessani haalia talon ykköslinjaston (GC) viinejä. Muutamat vaatimattomammat pullot nappasin mukaan, mutta tässä vaiheessa matkaa en osannut olla harmissani asiasta, sillä mahdollisia shoppailuhetkiä olisi luvassa vielä huomattavasti enemmän kuin auton kapasiteetti sallisi. Visiitti Dr. Bürklin-Wolfille oli mieleenpainuva ja en voi kuin suositella täällä käymistä, mikäli Pfalzin suunnalla liikkuu. Viinitilojen PR-miehet ovat harvoin yhtä viihdyttävää seuraa kuin täällä.20140821_113704 20140821_124903Deidesheim ei ehkä ole vierailemistani viinikaupungeistä kaikkein idyllisimpiä tai eläväisimpiä, mutta kyllä täällä mielummin pyörii kuin Rüdesheimissa.20140821_12552920140821_16342020140821_175426Suuren maailman meininkiä: Dr. Deinhardin omistama Von Winningin viinitila. Ravintolan ruokalistan erikoisuus oli 78 euron Wagyu-pihvi, mikä omaan silmään istuu saksalaiselle viinialueelle kuin palmut Rovaniemelle.20140821_141345Mainitessani Tom Bennsille yöpyvämme Biffarin viinitalon läheisyydessa, oli herran hymyilevä reaktio: ”In that new ridiculously bright green building?”. Navigaattorin johdatettua perille vasta tiesimme vastauksen kysymykseen. Rankasta ulkonäöstä huolimatta olimme tehneet hyvän valinnan, sillä modernin majapaikan hintalaatusuhde oli timanttinen ja lokaatio kaupungin ytimen ulkopuolella erittäin miellyttävä. Tien toisella puolen nökötti useita rivejä paikallisen osuuskunnan – Winzerverein Deidesheim – köynnöksiä, mikä ei ole koskaan ikävä näky.20140821_15443120140821_174458 20140821_160439Myös aiemmin mainittu Biffarin japanilainen ravintola terasseineen osoittautui oivalliseksi paikaksi illastaa ilta-auringon vielä lämmittäessä.20140821_18354020140821_18370920140821_172554Pfalzissa oleiluun on vielä luettavissa seuraavan päivän lyhyt visiitti Ilbesheimin kylän Kranz-viinitilalle, mistä kirjoitin jo talon Rieslingiä koskevan postauksen yhteydessä, joten en lähde toistamaan itseäni. Tutustuttuamme Pfalziin lyhyesti oli luvassa siirtyminen melko läheiselle Alsacen viinialueelle, Kaysersbergin kylään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s