2012 Azienda Agricola Montevertine Pian del Ciampolo

2012 Azienda Agricola Montevertine Pian del CiampoloBlogisisällön tuottaminen on ollut hyvin, hyvin haastavaa hiljattain. Sen lisäksi, että välillä tulee väkisinkin vastaan laimeita, epäinspiroivia viinejä, tuntuu satunnaisista baari-illoista toipuminen vievän kerta kerralta pidemmän aikaa. Huolestuttavaksi on meininki mennyt, kun vasta keskiviikkona alkaa ajatus lasillisesta tai oluesta illallisella tuntumaan houkuttelevalta.

Keskiviikon paikkeilla sikisikin sitten timanttinen idea kokeilla loppuviikosta jotain sellaista, joka oli vielä toistaiseksi kokematta. Keski-Eurooppa ja sen monet juustot ovat lähempänä sydämiämme kuin – noh, melkein mikä tahansa asia – joten oli pieni ihme, että raclette ei vielä ollut kotimme vakio-ohjelmanumeroita. Siispä hankin raclette-grillin lainaksi ja ostin ruokakaupasta aivan liikaa kaikkea mahdollista, mitä joku on saattanut joskus mainita tämän ilmiön ääressä syöneensä. Kyytipojaksi valikoitui pitkän pohdinnan jälkeen ”arkinen” toscanalainen tuottajalta, jonka nimikkotuotteeseen rakastuimme viime vuoden kesäkuussa.

Selkeän läpinäkyvä, mutta hyvin voimakkaan punainen neste näyttää lasissa juuri oikealta. Punaiset kirsikat, mansikat, tuhka ja kaneli löytyvät tuoksusta sellaisessa kuulaassa, kuivan karheassa muodossa, joka lienee mahdollista vain Chiantin ydinalueille ja vain silloin, kun uudet tammitynnyrit ja ranskalaiset rypälelajikkeet on jätetty pois yhtälöstä.

Suussa viini hellii mitä kirkkaimmalla ja puhdaspiirteisimmällä hapankirsikkaisella hedelmällä, tarraa sitten tanniineillaan tuttavallisesti ja lopuksi tuo veden kielelle eloisalla hapokkuudellaan. Aromien kirjo ei anna syytä suoltaa ilmoille useiden rivien mittaisia maistelutermiluetteloita, mutta edulliselle, hellästi tuotetulle ja luonnollisesti hyvin nuorelle viinille tämä yksi käsittämättömän kaunis nuotti on enemmän kuin riittävä. 13 prosentin alkoholi ei tunnu lainkaan, slavonialainen tammi lähinnä rakenteellisesti.

Raclette-juusto kaikkine lisuikkeen (mm. kolmea erilaista leikkelettä, portobellosieniä, paprikaa, suolakurkkuja, perunaa, naudan sisäfilettä) ei kenties ole maailman viiniystävällisin ruokalaji, mutta kirpeä ja hapokas Pian del Ciampolo ei edes hengästy tässä kamppailussa. En muista, koska viimeksi olisimme tuhonneet kotioloissa pullon yhdellä istumalla, mutta tällä kertaa vain yhtäkkiä havahduin ja tajusin kaatavani karahvin viimeisiä tippoja laseihin.

Vaikka omaan mielessäni selkeän listan autenttisimpia Sangiovese-elämyksiä tarjoavista tuottajista, ovat oikeasti todella harvassa ne viinit, jotka pääsevät Montevertinen tuotteiden tasolle. Juomanautinto on näiden kohdalla siis useammalla tavalla todella suuri, mutta vastaavasti seuraavien toscanalaisten kohdalla tulen entistäkin pahemmin kärsimään, mikäli korkeahko alkoholi, liiallinen tammi ja/tai ranskalaiset lajikkeet nostavat päätään.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s