2013 Tissot Chardonnay Arbois Patchwork

2013 Tissot (Bénédicte et Stéphane / André et Mireille) Chardonnay Arbois PatchworkTulen usein käyttäneeksi hyvinkin paljon aikaa korkattavan viinipullon valintaan. Ruoka, seura, fiilis ja viinin ikä ovat kaikki asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon, jotta lopputulos ei ole pettymys. Välillä ratkaisu on kuitenkin tehtävä nopeasti, jolloin korkkiruuvin alle saattaa joutua jopa ensimmäiseksi käteen osuva puteli, kuten nyt tämä vuoristo-Ranskan tuotos.

Juran alueella valkkarit julkaistaan monesti punkkuja myöhemmin. Tämä toiseksi viimeisimmän sadon viini onkin siis varsinainen vauva, vuoden mittaisen tammikypsytyksen ollessa vain muutamien kuukausien takainen muisto. Vaikka makunautinto oli korkkausiltana hyvin kaukana poissa, voi asiassa nähdä positiivisen kääntöpuolen, sillä nyt viinille joutui väkisinkin antamaan sen vaatiman noin vuorokauden mittaisen hidashapettamisen pullossa.

Tarina kertoo, että 2013 oli pienisatoinen vuosi, jonka johdosta Tissot’lla ei ollut tarpeeksi materiaalia moniin yhden palstan Chardonnay-pullotteisiinsa. Kovin isoista tuotantomääristä ei liene hyvinäkään vuosina kyse, kun ottaa huomioon, miten vähän tilan maisteluhuoneessa Arbois’ssa oli viinejä myytäväksi asti vieraillessamme 2013 loppukesästä. Joka tapauksessa, kuten nimikin kertoo, on pienistä palasista ommeltu kokoon tämän viinin tuotantoerä.

20150219_141110Vuorokauden hengittelyn jäljiltä Patchwork on jo erittäin mieluisa viini. Asiaan saattaa hieman vaikuttaa vastikään heittämällä läpi mennyt auton katsastus, mutta ei kai kukaan tohtisikaan väittää makukokemuksen muodostavan ainoastaan pullon sisällöstä.

Tuoksu on hapan ja hieman härski, muistuttaen erikoisempia belgioluita. Aromien kirjon muodostaa raa’ahko sitruuna, omena, lievä savuisuus ja tuntuva olkimaisuus. Alueen valkoviineihin monesti yhdistettävä hapettuneisuus on selkeästi läsnä, mutta aika tyylikkäässä muodossa.

Maku on alkua, keskivaihetta ja aina loppua myöten hyvin hapan. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja ei varsinaisesti järisyttävän hapokas, mutta intensiivinen happamuus tuntuu vaikuttavan aromien lisäksi viiniin antamalla sille hyvin voimakkaan rakenteen. Tiivis ja saumattoman linjakas viini vetoaa, mutta mitä epäkosiskelevimmalla mahdollisella tavalla. Maku on rutikuiva ja hillitty, joskin tuoksun mukaiset hedelmäaromit ovat varsin selkeästi esillä.

Erittäin rapsakka ja helposti nautittava viini maistuu Tissot’lle tyypilliseen tapaan todella puhtaalta ja aidolta. Meininki muistuttaa kaiken kaikkiaankin juuri spontaanikäymisoluita ja maalaissiidereitä, toki parhaimmassa mahdollisessa mielessä. Tyylillisesti Patchwork on varsin erilainen kuin loppuvuodesta testattu Ganevat’n helmi, mutta erittäin miellyttävä tuttavuus yhtä kaikki. Kuten Juran viinit tuppaavat lähes poikkeuksetta olemaan.

Untitled

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s