Laherte Frères Champagne Extra Brut Ultradition

Laherte Frères Champagne Extra Brut UltraditionMoninaisten viinittömien – joskaan ei missään nimessä oluettomien – ilta-aktiviteettien täytteisen viikon jälkeen tuntui eilen erittäin kohtuulliselta palkita itseään blinien ja samppanjan muodossa. Rehellisyyden nimissä pitää nyt kuitenkin mainita, että perjantaina maistettu espoolaisen Fat Lizardin 101 California Pale Ale oli kaikessa herkullisuudessaan ja laittoman dokattavassa kesäisyydessään niin timanttinen ohrapirtelö, että tämä samppis jäi pahemman kerran alakynteen. Ei auta kuin toivoa, että olut tulisi mahdollisimman laajaan, pysyvään kaupalliseen jakeluun.

Mitä sitten tulee tämänkertaiseen samppikseen, on kyseessä Épernayn eteläpuolella Chavot’n kylässä tuotettu vuosikerraton blendi (60 % PM, 30 % CH, 10 % PN), joka sisältää jopa 40 % reserviviinejä. Erikokoisissa tammiastioissa käynyt viini on saanut talon yleisen linjan mukaisen, maltillisen 4.5 g/l sokerilisäyksen. Korkinvaihto on tapahtunut tammikuussa 2014, eli viini on saanut kohtuullisen vuoden verran valmistautua korkkausta varten.

Reserviviinien korkean osuuden ja tammikäymisen yhteisvaikutus ei jää huomaamatta tuoksussa. Runsas määrä tumman kirsikan ja omenan väritteistä hedelmää on ikään kuin saanut paahteisen, kuivan tammisen ja pähkinäisen peiton päälleen. Tajunta jää räjähtämättä – nyt ei liikuta kaikkein ekspressiviisimmällä tai kutkuttavimmalla levelillä – mutta kyllä tuoksu saavuttaa tason ’miellyttävä’ varsin helposti.

Kuohun osalta päästään jo tuoksua parempiin tuloksiin, sen ollessa suuntäytteinen, pureskeltavan tiivis ja varsin pitkäkestoinen. Makumaailma on erittäin hedelmävetoinen, mutta ei kuitenkaan vailla tammen vaikutusta: kypsä kirsikka ja punainen omena joutuvat tekemään tilaa kolamaisille ja pähkinäisille vivahteille. Suutuntumaltaan viini ei missään nimessä ole mikään jättiläinen, mutta ilahduttavan viinillinen, jämäkkä ja hyvähappoinen.

Dosage on taidokkaasti mitoitettu, viinin ollessa yleisfiilikseltään rapsakka, eloisa ja helposti lähestyttävä. Jälkimaku voisi olla pidempi, mutta kaiken kaikkiaan Ultradition Extra Brut tarjoaa hyvän vastineen Caves du Forumin 23 euron hintalapulleen. Kylmäsavulohella, siianmädillä, sipulilla ja reilulla kädellä annostellulla smetanalla täytetyt blinit saivat tästä samppiksesta erittäin hyvän kavaljeerin.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s