2007 François Chidaine Vouvray Le Bouchet

 

2007 François Chidaine Vouvray Le BouchetLaadukkaiden saksalaisten viinien vannoutuneena fanina suhtaudun ylipäätänsäkin suopeasti jäännössokeriin viinissä, kunhan se vain on lähtöisin kypsistä rypäleistä itsestään. Rieslingin, Gewürztraminerin ja Pinot Gris’n lisäksi makeus on monesti tervetullut asia Loiren Chenin blanceissa, missä tendre- ja demi sec -tyylien viinit ovat ainakin kärkituottajien osalta usein merkittävästi kuivempia helpommin lähestyttävissä.

Makeusmerkinnällä ei tämän viinin etikettiä ole siunattu, mutta jäännössokeria löytyy tuottajan mukaan 15.8 g/l. Maistellessani Montlouis’n kylässä koko Chenin blanc -portfolion läpi, lukuunottamatta äärimmäisen pienen tuotannon, juurtamattomien köynnösten Les Bournais Franc de Pied’tä, en voinut olla kyseenalaistamatta tämän viinin selkeästi vanhempaa ikää muihin verrattuna. Syy oli varsin epäkaupallinen, mutta selkeä: viini oli ollut vuosien 2012 ja 2013 paikkeille asti niin brutaali hapokkuudeltaan, että talo ei yksinkertaisesti halunnut laskea sitä myyntiin. Seitsemän vuoden ikäisenä se oli kuitenkin nyt Chidainen huippulaadukkaan line-upin helmiä, asetelmien ollessa toki hiukan epäreilut.

Chidainen viinien maisteleminen muistuttaa sikäli vaikkapa minkä tahansa moselilaisen laatutuottajan meininkiä, että rypälelajike pysyy viinistä toiseen alati samana terroir’n vaihtuessa. Le Bouchet’n kohdalla kyseessä on kalkkikivinen ja savinen maaperä, missä kasvavat köynnökset ovat keskimäärin 50-vuotiaita. Kolmen hehtaarin tarhan rypäleistä syntyneen viinin satomäärät ovat maltilliset – 31 hl/ha. Biodynaamisesti tuotettu viini on käynyt hitaasti (jopa puolen vuoden ajan) villihiivoilla isoissa tammiastioissa ja kypsynyt sitten 11 kuukauden ajan tynnyrissä hiivasakkojen kanssa. Malolaktinen käyminen on estetty.

Kohtuullisen iäkkäällä, epäilemättä melko kypsistä rypäleistä valmistetulla viinillä on yllätyksettömästi komea voimakkaan keltainen väri.

Hunajainen, kukkainen tuoksu on sekä todella runsas että vivahteikas, sisältäen upean selkeitä mandariinin, mehiläisvahan ja mausteiden aromeja. Mieleenpainuva tuoksu ei kypsyydestään huolimatta tunnu lainkaan makealta, kirpeältä kylläkin.

Maun osalta ensimmäisenä noteeraa suuta hellivän pehmeyden ja lievän makeuden, mutta ensivaikutelma on tällä kertaa hämäävä, sillä nopeasti maku jämäköityy ja kuivuu tuntuvasti, jatkaen sillä linjalla aina viipyilevään jälkimakuun asti. Keskitäyteläinen viini on äärimehukas ja herkullisen kirpeä, suoriutuen paremmin kuin hyvin hapoillaan, jotka paperilla tuntuvat kumman matalilta (4.4 g/l). Maut ovat tuoksun aromeja hillitympiä, mutta yhtä kaikki erittäin nautittavia, mehiläisvahan ja mandariinin ollessa selkeimmin esillä. Dokabiliteetti on korkea, kiitos puhtaan ja kirpeän jälkimaun, joka kannustaa kallistamaan lasia nopeasti uudelleen.

Viinin kylkeen olimme omin pienin kätösimme pyöritelleet vietnamilaishenkisiä jättikatkarapu-täytteisiä kesärullia, jotka lievän mausteisuutensa ansiosta toimivat erittäin hyvin yksiin viinin jäännössokerin kanssa. Ruokaystävällisyys ja dokabiliteetti sikseen, päällimmäisenä Le Bouchet’sta jää kuitenkin mieleen sen hienosti kypsynyt olemus, jota uppouduin fiilistelemään seuraavana päivänä. Läski – eli alussa läsnä ollut lievä pehmeys – ja makeus olivat molemmat karisseet kokonaan pois, viinin ollessa muuten mitä elinvoimaisimmillaan. Maun syvyys, harmonisuus ja pituus olivat todella aristokraattisella tasolla, tuoden mieleen jotkin hienoimmista – ja selkeästi kalliimmista – Chardonnay-kokemuksistani.

En ole aiemmin välttämättä ajatellut Chenin blancia erityisen kypsytystä vaativana viininä – ei nyt sillä että seitsenvuotias mikään mahdottoman vanha viini olisi tosin – mutta Le Bouchet antaa aihetta asiaan. Kiva tietää, että Huet’lle löytyy edukkaampia vaihtoehtoja, ilman että laadusta tarvii tinkiä tippaakaan.

Advertisements

One thought on “2007 François Chidaine Vouvray Le Bouchet

  1. Päivitysilmoitus: Road trip 2014 – Céré-la-Ronde, Montlouis ja Loches | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s