2009 Josef Biffar Deidesheimer Grainhübel Riesling Großes Gewächs

2009 Josef Biffar Deidesheimer Grainhübel Riesling Großes GewächsJos jonkin rypäleen voi blogini taipaleelta nostaa jonkinlaiseksi ykköslajikkeeksi, niin eittämättä se on Riesling. Lyhyt vilkaisu dokaushistoriaani kuitenkin näyttää, että Rieslingin suhteen kulutukseni on laskussa: viime vuonna kotioloissa risukka aukesi vain 13 kertaa (vrt. 23 vuonna 2013). Näistä ainoastaan 5 oli kuivia versioita (10/23 2013), eli Kabinett-, Spätlese- ja Auslese-osaston vinkkujen voi todeta maistuvan kuivia paremmin.

Mainittakoon, että tallentamattomissa (ts. kodin ulkopuolisissa) yhteyksissä – esimerkiksi ravintoloissa – kuiva Riesling on jokapaikanhöylä nr. 1, eli todellisuudessa tämä jalo saksalainen lajike todennäköisesti kiilaa sen kulutuksen viime vuonna mätsänneen samppanjan ohi, joskin myös jälkimmäistä tulee toki nautittua mitä moninaisimmissa yhteyksissä. Kenties kuitenkin kotikulutuksen laskusta alitajuisesti huolestuneena tartuin alkuviikosta pulloon, joka oli kulkenut mukanamme kotiin viime kesän reissulta.Biffar - Restaurant FumiJosef Biffar ei missään nimessä kuulu Pfalzin tai edes Deidesheimin paremmin tunnetuihin tuottajiin. Itse opin tilasta sattumalta buukattuani hotellihuoneen noin 10 metrin päästä sen takaseinästä ja sain inspiraation hankkia lisää tietoa. The Internets auttoi vain hieman, mutta käydessämme Dr. Bürklin-Wolfilla tiesi tämän PR-mies par excellence Tom Benns kertoa, että Biffarin omistaa nykypäivänä Reichsrat von Bühlin maineikasta tilaa aiemmin pyörittänyt japanilaisperhe, joka on myös avannut tilan yhteyteen japanilaisen ravintolan.

Tiluksien nopea tsekkaus ja ennen kaikkea ajatus jostain muusta kuin saksalaisesta ruuasta ensimmäistä kertaa neljään päivään saivat Biffarin Fumi-ravintolan kuulostamaan ällistyttävän houkuttelevalta. Hienon rakennuksen lisäksi Biffarin ulkoista vetovoimaa lisäävät sijainnista (keskellä Deidesheimin asutusta) huolimatta tilan edessä kasvavat viiniköynnökset. Ilmiö ei ole harvinainen Deidesheimissa; myös viereisellä Winzerverein Deidesheim -viiniosuuskunnalla on tien toisella puolella köynnöksiä. Itse ravintolaa sopii suositella niin ruokien (söimme sushilajitelmat, kevyt ruoka houkutteli myös lämpimän terassikelin takia) kuin viinienkin osalta. Jopa lähes mystisesti tämä Großes Gewächs -luokituksen risukka kustansi 23 euroa, joi sen sitten ravintolan terassilla tai kuukausia myöhemmin pimeässä Suomessa.

Tuoksu laittaa hetkeksi odottelemaan ensimmäistä maistiaista. Kirpeän herkullinen, jopa hiukan pistävä aromimaailma omaa hurmaavan sekoituksen aprikoosia, persikan kiveä ja sitrushedelmiä, jonka päälle on ikään kuin lyöty kevyt petrolinen leima. Olen maailman epätodennäköisin ihminen tilaamaan ravintolassa tai viinibaarissa erityisesti petrolista rieslingiä, mutta tämän viinin kohdalla tuo kiistelty aromi toimii kuin nyrkki silmään.

Viinillä on erityisen upea suutuntuma, jossa yhdistyvät esimerkillisellä tavalla ilmavuus, ryhdikkyys ja kiinteys. Viiden vuoden iästä ja lämpimästä vuosikerrasta huolimatta tämä Grainhübel on todella rapsakka tapaus. Hedelmää on runsain mitoin, mutta luokituksesta huolimatta ylikypsyyttä tai raskautta ei voi tästä löytää. Omenan, sitrushedelmien sekä persikan kiven aromit peittävät alleen piilevän mineraalisuuden. Tasapainoisen viinin jälkimaku on kirpeä ja alleviivatun kivinen, muttei aggressiivinen. Kokonaisuudessa on samankaltaista intensiteettiä ja grippiä kuin syksyllä hehkuttamassani Nikolaihofin viinissä, eli nyt ollaan hyvän tavaran äärellä.

Tuttuun tapaan pullo ei kulunut mitenkään yhdessä illassa, joten seuraava päivä tarjosi mahdollisuuden fiilistellä hitaan hapetuksen tuomaa kehitystä. Tuoksu olikin muuttunut vieläkin monimuotoisemmaksi, tarjoten nyt savun, mehiläisvahan ja kalkin aromeja lievän kermaisen (!?) viban kera. Sama ei pätenyt makuun, joka tuntui jopa kiristyneen entisestään, ollen vähintään yhtä intensiivinen kuin vuorokautta aiemmin. Summa summarum, tämä GG ei ole kääntymässä negatiiviseen kehitykseen vielä hyvään toviin, mutta oikean ruuan – vaikkapa lohimedaljongin – kumppanina homma toimii erittäin mainiosti jo nyt. En ole tämän luokituksen viineistä ollut aiemmin kovin innoissani, joten oli kiva löytää vaihteeksi mallikelpoinen esimerkki.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s