2009 Chartogne-Taillet Champagne Brut Rosé

2009 Chartogne-Taillet Champagne Brut RoséHoukutuksista huolimatta onnistuimme pitämään päämme ja juhlistimme uudenvuodenaattoa intiimisti kotioloissa. Suomenkielellä luvassa oli siis A-luokan syöpöttelyä ja juopottelua niin brutaalin karsitussa muodossa kuin vain mahdollista, mikä tällä kertaa tarkoitti ankankoipiconfit’ta ja ankanrasvassa paistettuja perunalastuja suosikkituottajani rosé-samppanjan kera. Chartogne-Taillet’n viinit ovat riittävän hyviä minkä tahansa fine dining -laitoksen listoille, mutta vähintään yhtä hyvin ne toimivat äärisimppelin rasvaisen, suolaisen ranskalaisappeen kyljessä.

Tämä yhden vuosikerran vuosikerrattomana myytävänä samppis omaa rypälelajikesuhteen 60 % Chardonnay – 40 % Pinot Noir, mistä 13 % on päräyttävän kovan Les Orizeaux-tarhan punaviiniä. (Sivuhuomio: roseesamppisten moninaisessa maailmassa preferoin lähes poikkeuksetta Chardonnayn dominoimia tuotoksia niiden raikkauden ja eleganssin vuoksi.) Viini on käynyt villihiivoilla terästankissa ja kypsynyt kolmisen vuotta pullossa hiivasakan kanssa. 5.5 g/l sokerilisäys mukailee talon linjaa antaa laadukkaiden perusviinien puhua puolestaan.

confit de canardJo kirkas pullo paljastaa marketin tiskiltä tutun, kasvatetun lohen fileetä muistuttavan värin. Tuoksussa sentään ei ole mitään halpaa tai keinotekoista: syötävän herkullinen punainen hedelmä hurmaa aistit vivahteikkuudellaan, vaan ei massiivisuudellaan. Mitä puhtain mansikkainen aromi jyrää sieraimiin etunenässä, mutta takaa paljastuu toinen toistaan selkeämpiä ja tyylikkäämpiä kirsikan, persikan ja omenan vivahteita. Pelkkää hedelmätykitystä ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan nyansseista löytyy myös hienostunutta paahtoleipää, murskattua simpukkaa ja hentoa yrttisyyttä. Tuoksun selkeys, puhdaspiirteisyys ja moninaisuus ovat jotain varsin epätyypillistä tässä hintaluokassa.

Maun osalta ensimmäiseksi noteeraa väkisinkin tiiviin, eloisan kuohun ja tuntuvan mansikkaisuuden, mutta hetki hengittelyä lasissa tuo paremmin esille huomattavan viinimäisen suutuntuman voimakkaine happoineen sekä kuivan, mutta aivan mahdottoman herkullisen, mehevän ekstraktion, joka tarjoilee kaleidoskooppimaisen kattauksen erilaisia marjaisia, hedelmäisiä ja maaperäisiä vivahteita. Tyylipuhtaan mansikkaisen ja punaomenaisen hedelmän ohella rutikuivassa, rapsakassa maussa tuntuvat selkeimmin kirpeät sitrushedelmäiset vivahteet sekä tuottajan viineille ominainen rodukas mineraalisuus. Huikea tasapaino kantaa aina kauniin kirpeään, suuta rankasti kostuttavaan jälkimakuun asti.

But wait, there’s more.

Alkumetreiltä asti timanttinen viini sen kuin paranee ja paranee ajan kanssa, tuoden ennen pitkää yhä paremmin esille, mistä Chartogne-Taillet’n viineissä oikein on kyse. Mitä lähemmäksi huoneenlämpöä viini tulee ja mitä vähemmän se kuohuu, sitä herkullisemmaksi se muuttuu. Viimeinen lasi on ylivoimaisesti paras, omaten huomattavasti aiempaa runsaamman, jopa pureskeltavan suutuntuman, mutta keräten vähintään yhtä kovat pisteet raikkauden ja juotavuuden mittareilla. Chardonnayn suuresta osuudesta huolimatta voin silmät sulkiessani kuvitella juovani mitä herkullisinta Provencen roseeta (tai täydellisintä mielikuvaani siitä), nauttien pitkään ja hartaasti jokaisesta suullisesta. Vain harvoin yhdistyvät kypsä punainen marjaisuus ja kirpeä sitruksisuus viinissä näin kauniilla tavalla.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s