Yay itsenäisyys

drink bigItsenäisyyspäivän viikonloppu oli omalta osaltani sanalla sanoen mahtava, huolimatta työläästä lauantaipäivästä ja rapsakasta sunnuntaikrapulasta. Olimme täysin vapaaehtoisesti ottaneet avokin kanssa kontollemme järjestää Lauttasaaren parhaat itsenäisyyspäiväkekkerit ja lopputuloksen voi todeta olleen mainio suksee. Hyvä meno jatkui seuraavana päivänä taivaallisen munapekoniaamiaisen ja vuoden parhaimpiin lukeutuvan UFC-tapahtuman parissa, toisin sanoen kyseessä oli ns. A-luokan sunnuntai.

Juhlien vetonaulaksi olin hankkinut paikalle kolmen litran lekan laatu-Cavaa. Juvé y Campsin skumpat tuli noteerattua syksyisellä Barcelonan reissulla useaan otteeseen, joskaan en silloin niitä vielä päässyt maistamaan. 2009 Reserva de la Familia Brut Nature Gran Reserva osoittautui myös makunsa osalta tyylikkääksi tavaksi kilistella kotimaamme kunniaksi ja koko juhlaväki vaikutti nauttivan sitä hyvillä mielin. Kolmen vuoden sakkakypsytys oli tuottanut paahteisen, täyteläisen ja kohtuullisen viinimäisen skumpan, joka ei kuitenkaan monien tämän hetken arvostetuiden Cava-talojen tuotteiden tapaan koittanut apinoida samppanjameininkiä. Muhkealla kuohulla varustettu viini ei Brut Nature-merkinnästä huolimatta maistunut täysin rutikuivalta, mikä kenties oli ihan hyvä asia sekalaisen seurakunnan huomioon ottaen.

Näinkin kookkaan pullon kanssa oli logistiikka aiheuttanut hieman pohdintaa, mutta onneksi Google tuli apuun, minkä johdosta olen taas hiukan viisaampi. Massiivisen metallisen coolerin täytteeksi piti saada runsaasti jäätä, joka sulaisi mahdollisimman hitaasti. Veden keittäminen ja suolaaminen ennen pakastamista tuotti lopputuloksen, jota ei voinut kuin ihmetellä: neljän-viiden tunnin jäljiltä jääpalat eivät olleet sulaneet kuin marginaalisesti, ja vielä seuraavana aamunakaan ne eivät olleet täysin muuttuneet nesteeksi. Kiitos Google, kuinka ihmiskunta pärjäsikään ennen sinua?

Sormisyötävien huuhtominen jatkui saman tuottajan vähäisemmällä tuotteella, eli 2010 Cinta Púrpura Brut Reservalla. Sokerin määrän nousua ei ollut vaikeaa havaita maussa, joka omilla standardeillani oli liian makea, mutta upposi yhtä kaikki normaaleille suomalaisille.

2011 Rivetto Barbera d'Alba NemesMuiden juomien lomassa korkattua tuli mm. tämä 2011 Rivetto Barbera d’Alba Nemes. Huolimatta viinin statuksesta tuottajan Barbera-viineistä vähäisimpänä, on se omien nystyröitteni mukaan kolmikon paras. Siinä missä kahta kalliimpaa vaivaa enemmän tai vähemmän ylikypsyys, tammi ja tammen tuoma mausteisuus, on tämä isoissa slavonialaisissa tammiastioissa kypsynyt barbera tasapainoinen, raikas ja mitä rehellisimmällä tavalla suoraviivaisen nautinnollinen. Kypsyyttä ja konsentraatiota löytyy kuitenkin siinä määrin, että viini hurmasi jokaisen sitä fiilistelleen. Marjainen tuoksu on tumma kuin yön ritari ja kutkuttavan nahkainen (nahkaritari?). Makuosastolla mehukas viini pursuaa kuivahkoa tummaa marjaa ja omaa reilun hapokkuuden. Kokonaisuus on nautinnollinen ihan sellaisenaan ja tarjoaa roimasti vastinetta rahalle. Tällaisia viinejä pitäisi aina olla varastossa juhlien varalta.

Advertisements

2 thoughts on “Yay itsenäisyys

  1. Tuohon shamppisapinointikommenttiin sen verran, että noita arvostetumpia Cava-taloja hieman kierrelleenä olen ymmärtänyt, että tällä hetkellä melkeinpä niiden kaikkien keskuudessa on mentaliteetti: ”jos haluat samppanjaa, osta samppanjaa”. Eli kyllä hyvin monet Cava-alueen huipputuottajat kyllä pyrkivät ensisijaisesti tuottamaan alueellensa tyypillistä huippukuohuvaa, ei niinkään imitoimaan Champagnen tuotoksia. Monien talojen tapauksessa tämä näkyi siinä, että Chardonnay ja Pinot Noir oltiin kokonaan tai osittain hylätty tarhoilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s