2011 Gilbert Picq & ses Fils Chablis en Vaudécorse

2011 Gilbert Picq & ses Fils Chablis en VaudécorseDear diary, kulunut viikko ja risat on ollut hyvin, hyvin ankeaa aikaa. Hampaan juuren tulehdus pakotti napsimaan yleensä viimeiseen asti välttämiäni antibiootteja, joiden huonoa toimivuutta seurasi vaihto vieläkin tympeämpiin ja äkäisempiin antibiootteihin. Säryn lisäksi tulehdus näyttäytyi kolminkertaiseksi turvonneena, täysin tunnottomana ylähuulena, jonka johdosta pahimmillaan koin fyysistä kipua nauraessani. Ei todellakaan sopiva vaiva kaltaiselleni hilpeälle ja elämäniloiselle jantterille.

Samassa syssyssä jäi kaikenlainen alkoholijuomien nauttiminen toviksi pois, joskin kuluneena lauantaina päätin vihdoin katkaista kuuden päivän kuivan kauden korkkaamalla punkkua, nimittäin Candialle Chianti Classico La Missen vuodelta 2010. Joko antibiootit jylläsivät – mikä ei tietääkseni ole ihan mahdotonta – tai viini oli pilalla, tiedä häntä, mutta pullosta irtosi nautintoa tasan yhtä paljon kuin auton katsastuttamisesta. Parhaimmillaankin tuoksusta irtosi vain tukahdutettu häivähdys pölyistä, tummaa hapankirsikkaa, mutta ei niin mitään muuta. Maku oli yhtä lailla tukossa, joskin hieman ärhäkkä lopussa. Seurailin viinin meininkiä parin päivän ajan, mutta mainittavaa kehitystä ei ikinä tapahtunut.

Eilen onnistuin keräämään rohkeuteni rippeet ja päädyin taas korkkaamaan viiniä, tällä kertaa maukkaiden ahvenfileiden huuhtojaksi. Syksymmällä nautitun Amphiboliten jäljiltä olin ennalta innoissani viinin isoveljestä, eli Jo Landronin Le Fief du Breil’stä, mutta ei niin ei. Enpä muista korkkivikaisempaa valkkaria maistaneeni pitkään, pitkään aikaan. Nanosekunnissa arvoin kaapista ensimmäisen samanhenkisen pullon, joka sattui olemaan tämä Gilbert Picq:n Chablis.

Kuten niin monesti tässä appellaatiossa, noudattaa Chichéen kunnan mailla sijaitseva Picq kohtuullisen kärsimyksen oppeja, eli myrkkyjä ruikitaan, mutta niin vähän kuin mahdollista. Ehkä hieman erikoisesti tila käyttää ainoastaan villihiivoja, mutta ei lainkaan tammea. Vaudécorse on kahden eekkerin kokoinen tarha, jonka rypäleistä tuotetaan oma viininsä ainoastaan hyvinä vuosina; heikompina vuosina ne päätyvät talon vakio-Chablis’hin.

Alleviivatun suolavetinen tuoksu tarjoaa selkeäpiirteisen kattauksen sitruunaisen hedelmän, savun ja hiivan aromeja. Viimeinen korostuu jopa siinä määrin, että siirryn mielessäni välittömästi Pariisin Le Mary Celesteen, lasissani Domaine de l’Ecun Granite Muscadet’ta ja edessäni aimo kattaus ostereita. Erona tuohon viiniin tällä on kyllä selkeämpi hedelmäisyys, kera pienen kukkaisuudenkin. Tuoksun komponenttien ollessa mitä klassisimpia, on yleisolemuksessa jotain tiettyä syvyyttä ja intensiteettiä, jotka auttavat tätä viiniä erottumaan lajin geneerisemmistä esimerkeistä.

Mausta ei voi puhua mainitsematta sen hienoa kehityskaarta lasissa. Aluksi hieman hajanainen olemus sisälsi selkeän makeudentunteen, mutta niin vain ajan kanssa fokus parani huomasti ja makeus karisi täysin. Yllättävän mehevän tekstuurin viini silti omaa, mutta hapot riittävät vaivatta kannattelemaan konsentraatiota. Jopa omassa kontekstissaan on kyseessä huomattavan suolaiselta maistuva viini, josta löytyy myös lieviä laktisia vivahteita, ei tosin kiusaksi asti. Jälkimaussa tuntuu hieman mausteisuutta ja lämpöä, mutta omaksi ihmetykseksenikin asia ei minua tällä kertaa juurikaan vaivaa. Makuprofiili on selkeän mineraalinen ja greippinen, väritettynä lievällä nokkoksisuudella. Makujen ollessa tuoksun aromien tapaan hyvin tyypillisiä ja korrekteja, on viinin tiivis, poskiin tarraava suutuntuma se, mikä tekee pesäeroa vaatimattomampiin kilpailijoihin.

Viinin runsaudesta huolimatta maut ovat sen verran hillityt ja hapot rapsakat, että toimivuus herkullisten ahvenfileiden kanssa on lähes yhtä hyvä kuin Muscadet’lla tai Sancerrella parhaimmillaan. Hyvin tyylipuhdas, rehellinen Chablis tämä on ja hintaluokassaan täten oikein hyvä ostos. Toki Muscadet tarjoaisi saman kokemuksen vielä halvemmalla, mutta ehkei kaikista viinityypeistä aliarvostetuimpaan kannata lähteä vertaamaan.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s