Savart Champagne L’accomplie

Savart Champagne L'accomplieOlen sen aiemminkin todennut, mutta mikään viinityyli ei vedä tällä hetkellä vertoja samppanjalle, mitä tulee pelikentän elävyyteen ja kiinnostavuuteen. Uusia lupaavia nimiä nousee pinnalle jatkuvasti ja tämäkös innokasta harrastajaa kutkuttaa.

Muistan rekisteröineeni Savartin samppanjatalon nimen ensimmäistä kertaa Brooklynguyn nyt jo kuopatussa blogissa, minkä jälkeen olen kuullut tai lukenut tuottajasta useassa käänteessä. Ensimmäinen mahdollisuus pullon haalimiseen olisi periaatteessa ollut jo huhtikuussa tallustaessani Pariisin Rue de la Pépinièrea pitkin Caves Augésta poispäin. Olin kuitenkin – suotta, kävi ilmi – huolissani Finnairin asettamien painorajojen paukkumisesta matkalaukkujemme osalta enkä kokenut tätä viiniä aivan dramaattisen tärkeäksi kyseisellä hetkellä. Kuinka ollakaan, sama pullo tuli viitisen kuukautta myöhemmin vastaan Reimsin Caves du Forumissa, jolloin logistisesti tilanne oli jo merkittävästi parempi. Yllättäen pullolla oli hintaa kaksi euroa enemmän kuin Pariisin putiikin ikkunassa, mutta mitäpä parista muurahaisesta piknikillä.

Montagne de Reimsin alueella Écueil’n kylässä sijaitseva Savart omaa kokonaiset neljä hehtaaria tarhoja, josta 3,5 ha on omistettu seudun ykkösrypäleelle Pinot Noir’lle ja loput Chardonnaylle. Ilman sertifikaatteja toimiva tila noudattaa pitkälti orgaanisia oppeja ja terroir’ta painotetaan jopa siinä määrin, että tynnyreihin käytetään kylän omaa tammea ja Pinot Noir’n roolia toimittaa kylän ihkaoma vanha klooni, Pinot Fin d’Écueil. Useimmat talon viineistä eivät käy läpi malolaktista käymistä ja sokerinlisäykset vaihtelevat pienen (L’accomplie 7 g/l) ja olemattoman välillä. Tästä viinistä yksi puolisko on kypsynyt teräksessä ja toinen tammessa. Tuotantomäärä viinille on huima 8000 pulloa, eli artesaanimeininkiä aidoimmillaan.

Multaisen, punaisen hedelmän (kirsikkaa ja kirpeää omenaa) väritteinen tuoksu on yllättävänkin luonteikas ja ilmeikäs, sisältäen hyvin selkeitä sienimäisiä ja savuisia vivahteita. Pienehkö hengittely tuo tuoksussa esiin tammisia piirteitä, jotka saavat aikaan tietynlaisen kirsikkacola-aromin, joka ei ole yhtään niin paha kuin miltä kuulostaa. Erittäin jännittävä tuoksu tuntuu omaleimaisuutensa perusteella ilmentävän tuottajan tarkoitusperien mukaisesti selkeästi kasvupaikkaansa, joskin myös viinin toiselle puoliskon asuttamaa kypsytysastiaa.

Eloisa, viipyilevä kuohu tekee tilaa runsaan viinilliselle, mutta energiselle suutuntumalle, jota ei vaivaa minkäänlainen raskaus tai velttous. Viini pursuaa tuoksun tapaan punaista omenaa ja kirsikkaa sisältävää hedelmää, jota sävyttävät maamaiset ja yrttiset nyanssit. Myös maussa on havaittavissa lievä colamaisuus, mitä en vieläkään laita pahakseni. Kirpeä ja mehevä viini on mainion tasapainoinen ja erittäin helposti soljuva, omaten melko lailla täydellisen ripauksen lisättyä sokeria. Korkea hapokkuus kannattelee aina pitkään, suuta kostuttavan rapsakkaan jälkimakuun asti.

L’accomplie on ihastuttavan raikas ja piristävä juoma sellaisenaan, mutta toimi timanttisesti sushin ja Dachsteiner-juuston kumppanina. Sen sijaan Brie Pays -juuston kanssa viini tuotti melko vastenmielisen yhdistelmän, eli punaviinillinen maku lienee parhaimmillaan kovempien juustojen rinnalla. Joka tapauksessa tämä nimi kannattaa painaa mieleen.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s