2013 Domaine Nathalie et Gilles Fèvre Chablis

2013 Domaine Nathalie et Gilles Fèvre ChablisSyksy on siitä rankkaa aikaa, että melkeinpä jokaisena viikonloppuna on jonkin sortin illanistujaista tai kissanristiäistä. Tokihan kollektiivinen ajanvietto hyvässä seurassa on aina mukavaa, mutta oma viiniharrastus siinä sitten pakostikin kärsii, kun jatkuvasti on menossa. Päästäänkin siihen, että keskellä viikkoa on sitten pakottava tarve korkata jotain ”kunnollista”, kuten nyt tämä huokea Chablis. Lautasella ollut raakamakkara osoittautui harmillisesti aivan liian tymäkäksi tappaen viinin/makuaistin pahemman kerran, minkä johdosta vaadittiin reilusti leivän ja juuston mutustelua, jotta anturit saatiin kalibroitua viinille sopiviksi.

Tällä tuottajalla ei tietääkseni ole mitään tekemistä kuuluisamman Fevren kanssa. Suurin osa 42h tarhaomistuksista käsittää Chablis’n perustason ja Fourchaumen palstoja, tuotantoideologian mukaillessa epämääräistä, mutta tälle haastavalle viininviljelyalueelle tyypillistä ”kohtuullisen kärsimyksen” strategiaa. Luomunomaiseen meininkiin pyritään, mutta ensisijaisesti halutaan välttää konkurssi haastavimpina vuosina. Tämä perus-Chablis on kypsynyt teräksessä; hiivoista ei mainita, mutten yllättyisi, jos kyse olisi villihiivoista.

Tuoksu on erittäin klassinen, joskin aavistuksen keskimääräistä hunajaisempi sekoitus sitruunaista ja greippistä hedelmää, savua, merisuolaa ja jotain erikoisempaa creme fraichen ja hiivan sekoitteista aromia. Sellaista vangitsevaa syvyyttä ja intensiteettiä tässä ei ole, mitä enemmän prestiisiä omaavien esimerkkien kohdalla voi tulla vastaan, mutta kirkkautta ja ilmaisuvoimaa kyllä löytyy.

Maku ei anna ymmärtää viinin olevan yhtään iäkkäämpi kuin se on, ollen tiukahko, hieman hapan ja hermostunut. Toisaalta happorakenne on erittäin kiitettävä – ja toki siten ryhti myös – huutaen ruokaa pöytään, aivan kuten Chablis’n kuuluukin. Tuhti viini tämä ei missään nimessä ole, mutta intensiteettiä löytyy runsaasti ja murskatun simpukan makuista uutosta vaikka muille jaettavaksi. Kirpeä, greippinen jälkimaku hellii happofriikin makuaistia, tehden viimeistäänkin selväksi, että mikään ”jokaiselle jotain, ei mitään kenellekään”-osaston Chablis ei ole kyseessä.

Koen virkistäväksi, että viini on näin rehellisesti sitä, mitä sen kaiken järjen mukaan tulisi olla. 11 euron kylä-Chablis’lta ei odota niin tammea, konsentraatiota kuin siloiteltua tekstuuriakaan, eikä niitä totisesti tästä löydä. Nuoren iänsä johdosta viini on kirpeähkö ja hieman kulmikas, mutta mitään niin haastavaa viinissä ei ole, etteikö se olisi täydellisen nautinnollinen minkä tahansa pienen purtavan kanssa.

Advertisements

2 thoughts on “2013 Domaine Nathalie et Gilles Fèvre Chablis

    • Le Cellier des Agapes Auxerressa. Sieltä vaan haalimaan kaksin käsin 🙂 Lisäks siellä on sellanen tankkausseinä, josta voi letkulla ottaa viiniä, mikäli on sattunut omat astiat mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s