Noble Rot magazine

20141015_185448Kuten varmaankin suurimmalla osalla viineihin hurahtaneista, on tiedonjanoni viinejä ja kaikkea viineihin liittyvää kohtaan loputon. Blogit, keskustelufoorumit ja muut aihepiiriä sivuavat nettisaitit luonnollisesti tuottavat suurimman osan kiinnostavasta, ajankohtaisesta sisällöstä, mutta silti nautin yhä suuresti myös painetusta tekstistä.

Jos unohdetaan hyvin spesifeihin aiheisiin keskittyneet kirjat, ongelmana kuitenkin on, että suurin osa kansainvälisisistä viinilehdistä ja -kirjoista pyrkii vetoamaan – ymmärrettävästi – erittäin laajaan lukijakuntaan. Tämä tarkoittaa usein sitä, että ”Viinin ABC” -tason asioita toistetaan juurta jaksaen ja lukuisia aukeamia omistetaan vertailuille kuten ”Chilen parhaat kyykkyviinit NYT”. Lisäksi kirjoittajakunta tuntuu olevan poikkeuksetta varsin vanhoillista, jonka johdosta samat virret tuntuvat toistuvan vuodesta toiseen. Viinien maailma muuttuu, mutta suurien lehtien aiheet tuntuvat pysyvän suurimmaksi osaksi samoina.

Tässä välissä on ehkä hyvä todeta, että en missään nimessä kuvittele olevani näiden lehtien kohdeyleisöä, kunhan puhun asioista omasta vinkkelistäni.

Hiljattain osui silmiini jenkkifoorumilla maininta uudesta viinilehdestä ja sen artikkelista (kirjoittanaan mainio Keith Levenberg), joka puhtaasti keskittyy mollaamaan Robert Parkerin makuaistia ja herran massiivisesti hehkuttaman Sine Qua Nonin viinejä. Kun kyseinen numero oli vielä muutoin omistettu samppanjalle, heräsi kiinnostukseni välittömästi ja tilasin tuotoksen pikaisesti saarivaltiosta luettavakseni.

Kickstarterin-avulla syksyllä 2013 startattu Noble Rot on tämän lukemani julkaisun myötä numerossa 5, eli julkaisutahti jää melkoisesti jälkeen kilpailijoistaan, jos perinteisiä viinilehtiä nyt voi sellaisiksi kutsua. Pääpaino onkin laadukkaalla, mainoksista vapaalla sisällöllä, jolla ei pyritä vetoamaan jokaiseen fermentoitua rypälemehua joskus nauttivaan henkilöön. Kirjoittajakunta on ainakin tässä numerossa värikäs ja nimekäs, sisältäen Levenbergin ohella niinkin arvostettuja nimiä kuin The Wine Doctor -saitin Chris Kissack, NY Timesin Eric Asimov ja eRobertParkerin Neal Martin.

Vain tähän yhteen numeroon tutustuneena en voi liikaa yleistää, mutta jos meininki jatkuu samana, niin koen vahvasti kuuluvani lehden kohderyhmään. Moninaisten tuottajaprofiilien ohella lehdestä löytyy mm. huippukiinnostavien samppanjoiden vapaamuotoinen ryhmäfiilistelyartikkeli (ilman ainuttakaan pisteytystä!), timanttinen juttu samppanjan ja juustojen yhdistämisestä sekä virkistävän erilaisena näkökantana Neal Martinin kirjoittama teksti asioista, jotka kirjoittajaansa samppanjassa ärsyttävät. Tuottajaprofiilit keskittyvät pitkälti huippuluokan viljelijätuottajiin, mutta kontrastia haetaan myös positiivisessa hengessä Billecart-Salmonista ja Krugista sekä vähemmän positiivisessa hengessä Armand de Brignacista.

Sine Qua Nonia ja Robert Parkerin käsittelevä teksti on taattua sensuroimatonta Levenbergiä. Tuottajan viinejä verrataan Justin Bieberin musiikkiin ja niistä maksettavia hintoja pidetään ujostelematta merkkinä sivilisaatiomme väistämättä lähestyvästä tuhosta. Hyperbola toki äityy aivan yhtä pahalle tasolle kuin Robert Parkerin dumatessa alle 15 % potentiaalisen alkoholin omaavat viinit raaoista rypäleistä tehdyiksi hajuttomiksi ja mauttomiksi happoliemiksi, mutta artikkelin viihdearvoa ei käy kiistäminen.

Aivan pelkkää voittokulkua lehti ei ole. Myös Decanterissa vaikuttaneen Emily O’Haren teksti seitsemästä tunnetuimmasta rypälelajikkeesta (sekä Viognier’sta) tuntuu luovasta otteestaan huolimatta irralliselta ja turhalta. Muutoin lehti on tekstien ohella myös valokuvien ja modernin taiteensa osalta korkealaatuista materiaalia, erottuen todella selkeästi alan muista julkaisuista. Briteistä tilattuna irtonumeron hinta (13 €) oli hiukan suolainen, mutta toki asiaa voi tarkastella samalla tavalla kuin pienen tuotannon laatuviiniä: maksat hieman enemmän, mutta saat rakkaudella tuotetun lehden ilman teollista, kaupallista makua.

Noble Rotin tilaaminen onnistuu ainakin osoitteessa http://www.newsstand.co.uk.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s