2010 Domaine Patrick Baudouin Anjou Les Côteaux d’Ardenay

2010 Domaine Patrick Baudouin Anjou Les Côteaux d'ArdenayKeksittyäni Loiren Cabernet Franc -pohjaisten punkkujen olemassaolon, olen oppinut pitämään silmäni auki ja vastaanottovalmiudessa nimien Chinon, Saumur-Champigny, Bourgueil ja St-Nicolas-de-Bourgueil varalta. Vaan niin ovat skeemat jälleen muuttumassa ja olen hiljakseen ymmärtämäisilläni, että näiden varjossa lymyilee vielä lisää appellaatioita ja tyylejä, jotka ansaitsevat tulla tutuiksi. Kiitos tämän pullon hankinnasta kuuluu Montlouis’n La Cave Insoliten myyjälle, jota ilman en varmasti olisi koskaan moiseen kummajaiseen tarttunut.

Anjou AOC:n appellaatio sallii punaviineissä käytettäväksi molemmat Cabernet’t sekä Pineau d’Aunis’n. Tämä pullote koostuu kahdesta tunnetummasta sallitusta lajikkeesta, Francin dominoidessa 70 prosentin osuudella. Luomusertifioitu viini on tuotettu minimaalisin käpälöinnein ja kypsynyt hitaan käymisen jälkeen käytetyissä burgundilaisissa tynnyreissä. Lämpimän vuoden tuote omaa alkoholia huimat 12.5 %, which is mighty nice. Tätä vuosikertaa on tuotettu 8400 pulloa, eli aika pienestä tuotannosta on kyse.

Viinin kaunis, kuivan eloisa tuoksu kirvoittaa yllättävät kommentit. Siinä missä minä koen aromimaailman äärimmäisen rehelliseksi ja puhtaaksi, toteaa avokki sen tuoksuvan terveelliseltä. Epäilemättä kyse on saman asian kahdesta eri tulkinnasta. Kirkkaat mustaherukan ja kirsikan aromit saavat tuoksussa mielenkiintoista kontrastia paprikaisista ja lievistä rankaisista vivahteista, sekä vieläkin lievemmästä laastarimaisuudesta (hi Bret!). Meininki tuntuu todella taidokkaalta tasapainottelulta yleisesti hyväksyttyjen ja ei aivan samassa määrin yleisesti hyväksyttyjen aromien välillä.

Keskitäyteläinen viini maistuu aivan upean ryhdikkäältä ja mehukkaalta. Kuiva, aavistuksen happamahko ja raikas meininki tuo kieltämättä herkästi mieleen laatu-Chiantit, mikä paljolti selittää ääripositiivisen vastaanoton taloutemme kriittisemmän viininmaistelijan kohdalla. Viinin pointti selkeästi tuntuu olevan sen rakenteessa, dokabiliteetissa ja ruokaystävällisyydessä, mutta kyllä sen tyylikkäillä vehreillä sävyillä varustettu, kirsikan ja herukan väritteinen kirkas hedelmä ansaitsee myös kunniaa osakseen. Jälkimaku on kuiva ja kirpeähkö, muttei lainkaan ohut, jättäen todella freesin fiiliksen.

Viini toimi ensimmäisenä päivänä loistavasti naudan sisukan kanssa ja seuraavana päivänä hieman runsautta keränneenä niin ikään hyvin naudan entrecôten (LIHAA!!!!) kyljessä. Matalan alkoholin ansiosta viini tuntuu ennemmin energisoivalta kuin väsyttävältä ja luonnollisesti minkäänlaista jälkivaikutusta sillä ei ollut. Ei voi muuta kuin todeta, että huippupositiivinen uusi tuttavuus ja lisää on saatava tilaisuuden ilmaantuessa.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s