Jean Laurent Champagne Brut Blanc de Blancs

Jean Laurent Champagne Brut Blanc de BlancsKuinka halvalla on mahdollista lunastaa itselleen pullo kunnollista samppanjaa?

Riippuu varmasti paljolti siitä, miten määrittelee boldatun sanan. Itselleni määritelmä on alkanut yhä enemmän tarkoittaa sitä, että kuplien alta löytyy oikea viini pelkän dosagen sijaan. Tämä sulkee pois jo osan tunnetuimmista merkkisamppanjoista, enkä toisaalta usko myöskään Keski-Euroopan Lidlien 13.99 €-samppanjan tuota odotusta lunastavan.

Kuvassa näkyvä kuplallinen Chardonnay lähti mukaan Reimsin katedraalin vieressä nököttävästä Cave des Sacres -viinikaupasta vaatimattomaan 18.95 euron hintaan. Sokko-ostos ei kyseessä ollut, sillä samppanjan nettiauktoriteetti Brad ’Champagne Warrior’ Baker on tuottajaa kehunut, mutta skeptisen luonteeni takia en pulloa poiminut mitenkään järkyttävän itsevarmalla ja dynaamisella käsivarren heilautuksella. Kauppaa pyörittävä mammakaan ei varsinaisesti tasajalkaa pomppinut todetessaan lakonisesti viinin olevan ”a good BdB in a richer style”.

Kuitenkin joskus (äärimmäisen harvoin) viinipullon hinnassa ei vain ole mitään järkeä, siis kuluttajan kannalta positiivisessa mielessä. Tämä kolmen vuosikerran sekoite on saanut levätä kolmen vuoden ajan sakkojen kanssa, eli huomattavasti minimiä pidempään, mutta kaiketi tilan epäseksikkään sijainnin (Celles-sur-Ource Auben alueella) takia tuottaja lähestulkoon tyrkyttää viiniään pois.

Runsas – ja välittömästi avoin – viini tosiaan on jo tuoksuosastolla, iskien naamalle muhkean, klassisen pläjäyksen vihreää omenaa, sitrusta, leipurin mausteita ja kalkkista mineraalisuutta. Jonkun Côte des Blancsin huipputuottajan viinin aromit saattavat soida vielä kuulaampina, mutta kyllä jo nyt painitaan hintatasoa selvästi korkeammalla.

Kermainen mousse on iso, mutta tiivis ja pitkäkestoinen. Alta paljastuu viinillinen suutuntuma ja makumaailma, joka tyypillisten hedelmäisten vivahteiden ohella on  herkullisen mausteinen ja kalkkinen sekä hiukan maamainen. Dosage on hyvin lähellä ideaalia, sillä viini ei taivu niin terävän kuin sokerisenkaan puolelle. Hieman kirpeähkö jälkimaku on pituudessaan ja runsaudessaan vaikuttava, kannustaen kuitenkin tuomaan lasin nopeasti takaisin huulille. Viini maistuu kypsemmältä ja rakenteellisesti hiukan vähemmän teräksiseltä kuin maineikkaammat pohjoisemmat serkkunsa, mutta dokabiliteetti on yhtä lailla korkea, kuten myös toimivuus makilajitelman kanssa.

En kutsuisi tätä samppanjaa pelkästään kunnolliseksi, vaan jopa erittäin mainioksi sellaiseksi. Hintaa voisi Ranskassa olla helposti sen 5-6 euroa lisää, sillä Côte des Blancsin nimekkäämpien laatutuottajien perusviinien alati nousevat hinnat alkavat jo monesti olla kolmenkympin paikkeilla (mikä on toki enemmän kuin ymmärrettävää kysynnän kasvaessa ja tuotantomäärien pysyessä staattisena). Toisaalta vilkaisu Jean Laurentin nettisivujen e-boutique-osioon antaa ymmärtää, että viinistä maksamani hinta ei ollut edes erityisen hyvä. Taidanpa tehdä visiitin seuraavalla kerralla Champagnessa heiluessani…

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s