2010 Château de Villeneuve Saumur-Champigny Vieilles Vignes

2010 Château de Villeneuve Saumur-Champigny Vieilles VignesAina tutustuttuani Bernard Baudryn Chinon-punkkuihin (täällä ja täällä) olen ollut melkoisen innostunut Loiren Cabernet Franceista ainakin noin ajatuksen tasolla. Ei näitä viinejä vastaan ole ihan kauheasti astellut, oikeastaan kaikkea muuta, mutta yleinen mielikuva on ollut etenkin hinnoittelu huomioon ottaen huomattavasti positiivisempi kuin vaikkapa Bordeaux’n punkkujen osalta. Mutta vaikka kerran sattuikin tikka osumaan napakymppiin kuten em. Baudryn kohdalla, niin todennäköisyydet lienevät sen puolella, että kaikista kategorian viineistä en tule diggailemaan yhtä lailla.

Tästä Montlouis’ta hankitusta pullosta tai sen tuottajasta ei kauheasti informaatiota löydy interwebin syövereistä, mitä nyt tila mainitaan luotettavana ja kohtuuhintaisena appellaation viinien lähteenä, mutta sentään talon nettisivut tarjoavat hiukan faktoja viinin saloista. Vieilles Vignes -merkintä viittaa tällä kertaa kalkkimaaperässä kasvaviin 55-80-vuotiaisiin köynnöksiin, joiden tuottamat rypäleet on kerätty ja lajiteltu käsityönä. Käyminen on tapahtunut isoissa tammiastioissa, kypsytys käytetyissä 500 litran tynnyreissä.

Puolentoista tunnin dekantointi ei vaikuttanut viiniin massiivisesti, jos nyt vähän sai pakettia tasapainoisemmaksi ja selkeämmäksi. Tummanpunainen väri on varsin komea ja synkkä, päästäen kuitenkin korrektisti valoa läpi. Tuoksu on yllättävänkin ujo, tarjoillen etupäässä kohtuullisesti mustaherukkaista hedelmää ja hiukan kohtuullista enemmän lajikkeelle tyypillistä paprikaa. Etsivä voi löytää tuoksusta myös savun ja rasvan (!) aromeja.

Paletilla viini on merkittävästi tuoksua ekstrovertimpi ja rohkeampi, sisältäen reippaasti pureskeltavaa, kypsää punaherukkaa, vegetaalisten vivahteiden ollessa läsnä, mutta ainoastaan statisteina. Rakennetta viiniltä ei puutu millään mahdollisella tapaa; kypsät tanniinit tarraavat varsin miellyttävällä tavalla ja runsas hapokkuus tuo peliin kaiken eloisuuden ja mehukkuuden, mitä sopii toivoa. Tammea ei ole lainkaan havaittavissa maun osalta ja päivänselvästi nyt liikutaan syvällä AFWE-vesissä, sillä kyseessä on hyvin kuiva viini, jolla on vielä kuivempi, joskin kiitettävän pitkä jälkimaku. Pisteitä ropisee siitä, että hedelmä ei ohene liiaksi saati lopu missään vaiheessa.

Koska olen appellaation osalta melko newbie ja tuottajan osalta sitäkin enemmän, voin vain spekuloida viinillä olevan jossain määrin lyhyen juoksun kypsytyspotentiaalia. En hihku onnesta ja hypi samalla tapaa tasajalkaa kuin Baudryn viinien (erityisesti Les Grézeaux’n) äärellä, mutta missään nimessä en voi kieltää tämän viinin laatua ja autenttisuutta. Dokabiliteetti on sinänsä hyvä, mutta viini kosiskelee niin huomattavan kitsaasti, että ainakin meidän taloudessa pullosta riittää useammalle aterialle. Näinä epävakaina aikoina jo hinnaltaan huokea (15 €) viini osoittautui siis ennen kaikkea odotettuakin taloudellisemmaksi.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s