Keskiviikko-Gevrey

2004 Dr. Pauly-Bergweiler Wehlener Sonnenuhr Riesling AusleseKaveri kutsui kylään keskellä viikkoa, ajatuksena hyödyntää ainutlaatuinen tilaisuus fiilistellä laatuviiniä vaimon ollessa työmatkalla. Koska pullon jakaminen kahden kesken arkena lähentelee vastuutonta toimintaa työssäkäyville, oli meitä yhteensä kolme skloddia paikalla. Parin juuston ja makkaran ohella näin tarpeelliseksi napata mukaan jotain kevyttä valkoista, jotta on jotain mitä nauttia punkun avautuessa karahvissa.

Illan isäntänä toimi harjaantunut vanhojen ranskalaisten aristokraattipunkkujen ystävä, joten päätin yllättää jollai hiukan epätavallisemmalla, eli jo hiukan ikääntyneellä Auslese Rieslingillä, joka blogissakin on aiemmin noteerattu. Osui ja upposi, sillä jo kolme vuotta sitten vakuuttanut viini oli nyt vähintäänkin yhtä kovassa vedossa, hurmaten kypsytyksen tuoksuun tuomalla lievällä petrolisuudella. Tämä on muuten ainoa petrolin esiintymisvaihe ja -paikka, joka itseeni vetoaa. Nuorella kuivalla risukalla petrolin aromi tuntuu useimmiten lähes vastenmieliseltä, syystä tai toisesta.

2004 Dr. Pauly-Bergweiler Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese tekee kunniaa maineikkaalle palstalleen omaten edelleen erittäin hyvän ryhdin ja energiatason. Makeus on hiipunut jo tuntuvasti, vivahteikkuuden ja puhtaan nautinnollisuuden ollessa vähintään samalla tasolla kuin herran vuonna 2011. Pistää miettimään, josko pitäisi jatkossa enemmän panostaa näiden hieman vanhempien predikaattiviinien hankintaan.

1993 J. Confuron-Cotetidot Gevrey-ChambertinIllan pääohjelmanumeroksi varsin sekalaisesta tarjonnasta valikoitui korkattavaksi vuoden 1993 J. Confuron-Cotetidot Gevrey-Chambertin. Ilo loppui lyhyen dekantoinnin ja kaatojen jälkeen lyhyeen, sillä viini osoittautui räikeästi vialliseksi. Hedelmää ja kylän viineille tyypillistä rotevaa poweria löytyi kyllä, mutta tuoksussa oli myös melkoinen määrä perunakellarin sekalaisia vihanneksia. Onneksi isäntämme ei pienestä masentunut, vaan nappasi samoin tein esiin toisen putelin.

1993 Seguin-Manuel Gevrey ChambertinSeuraava potilas ei onneksi tuottanut samaa lopputulosta ja 1993 Seguin-Manuel Gevrey-Chambertin oli mainiossa kuosissa. Noin puolisen tuntia henkittelyä vaadittiin, että viini kohosi täyteen loistoonsa.

Mistään massiivisesta, koko tilan täyttävästä pläjäyksestä ei voi puhua, mutta todella herkullisen ja puhdaspiirteisen aromimaailman viini omasi. Kuivan karhea, vasta hieman kuivuneen punaisen kirsikan sävytteinen tuoksu sisälsi hyvässä määrin vinkeämpiä vivahteita, kuten tallottuja kukkia, vanhoja huonekaluja sekä lievää laastarimaisuutta. Jälkimäinen lienee merkki brettanomyksesta, jota tässä tapauksessa ei missään nimessä voi lukea viaksi, päinvastoin.

Maunsa puolesta viini oli hyvinkin mehukas ja elinvoimainen. Kuivalle, mutta samalla yhä hyvin kypsälle kirsikkaiselle hedelmälle antoivat rungon tarraavat, mainiosti kuivattavat kypsät tanniinit, jotka johtivat hyvin pitkään ja silkkiseen jälkimakuun. Hedelmä tuntui jopa muuttuvan loppua kohden makeammaksi, viinin sinänsä maistuessa toki hyvin kuivalta. Äärettömän kompleksinen viini tämä ei ollut – lievä sienisyys toi hedelmän keskelle vähän vivahteikkuutta – mutta minun huomioni se onnistui silti vangitsemaan jokaisen huikan kohdalla hienolla harmoniallaan ja erittäin korrektilla ilmaisullaan.

Isäntämme arvioi, että olisi kymmenen vuoden lisäkypsyttelyllä saanut viinistä enemmän nautintoa, mutta omalle makuaistilleni se tarjosi juuri oikeassa suhteessa hedelmää ja tanniinista puraisua, tosin en epäile viinin mahdollisuuksia kehittyä aina vuoteen 2024 asti. Tête de Moine- ja Gouda -juustot sekä erinäiset makkaratiskin tuotteet toimivat juomamme kanssa kautta linjan hyvin, joskin viiniä olisi kyllä fiilistellyt ilman purtavaakin vaivattomasti.

Advertisements

2 thoughts on “Keskiviikko-Gevrey

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s