2011 Domaine de la Louvetrie Muscadet de Sèvre-et-Maine Amphibolite Nature

2011 Domaine de la Louvetrie (Landron & Fils) Muscadet de Sèvre-et-Maine Amphibolite NatureViikonloppuna lykästi taas, kun vanhempani palasivat mökkeilemästä tuliaisina pieni ämpärillinen kantarelleja ja mustia torvisieniä. Arvostukseni näitä kotoisia metsänherkkuja kohtaan on sen verran kova, että näen velvollisuudekseni valmistaa niistä jotain makoisaa, jota nauttia yhdessä hyvän viinin kera. Nyt lautaselle päätyi sienten ja kerman seuraksi nieriää, juomaksi kenties hieman yllättäen Loiren länsiosien aliarvostettu Muscadet.

Olin asennoitunut automatkallamme ostamaan enemmänkin tämän vähän puhutun appellaation viinejä, mutta Sancerrea lukuun ottamatta Loiren viiniostokseni tapahtuivat François Chidainen puodissa Montlouis’ssa, jonka valikoima harmillisesti sisälsi ainoastaan kaksi vaihtoehtoa tässä kategoriassa, joita tosin isona plussana molempia koristi koiraamme muistuttava hahmo etiketissä. Kolikon kääntöpuolena päädyin sitten ostamaan enemmän alueen punaisia, jotka kyllä kiinnostavat siinä missä Muscadetkin, mutta tämän pullon jäljiltä ottaisin mieluusti molempia lisää kaappiini (tai sen viereen juuri nyt)…

Kuten suurin osa tänä päivänä juomieni viinieni tuottajista, myös Domaine de la Louvetrien Jo Landron on ottanut omakseen biodynaamiset viininvalmistusperiaatteet sekä erittäin vahvasti terroiria painottavan lähestymistavan, mitä tulee talon portfolioon. Tämä cuvée on nimensä mukaisesti amfiboliittimaaperän omaavien palstojen tuote, jonka rypäleet poimitaan 23-40-vuotiaista köynnöksistä. Satomäärä on tämän 2011-vuosikerran osalta ”kevyelle” valkoviinille kohtuullisen matala 40 hl/ha, mutta 2012-vuosikerralle poikkeuksellisen kasvukauden takia vain puolet, eli huimat 20 hl/ha.

Käyminen on tapahtunut – tietysti – villihiivoilla ja sitä on seurannut neljän kuukauden sakkakypsytys, eli alle ”Sur Lie”-merkinnän velvoittaman minimin. Suodattamattomalla viinillä on alkoholia miellyttävän matalat 11 % ja rikkisulfiittia kohtuulliset 40 mg/l, eli varsinaisesta terveyspläjäyksestä on kyse. Tässä vaiheessa on pakko todeta, että suurimman osan maailman viinituottajia soisi ottavan oppia Domaine de la Louvetrien tavasta jakaa viiniensä speksit!

Viinin kristallinkirkas aromimaailma on samanaikaisesti erittäin vivahteikas ja hyvin hillitty. Rapsakka, limettiin kallellaan oleva sitrushedelmä yhdistyy tuoksussa todella houkuttelevalla tavalla hiivan, murskatun simpukan ja savun aromeihin. Myös jotain pientä vegetaalista värettä on löydettävissä, mutta vain kokonaisuutta parantavassa määrin.

Paletilla viini on kirpeä ja ryhdikkään hapokas, muttei silti lainkaan haastavan terävä tai hapan. Viinillä on lajityypissään melko reippaasti sitrussävytteistä, melko neutraalia hedelmäistä konsentraatiota, mutta huiman fokusoituneessa ja intensiivisessä muodossa. Hyvin kuiva ja kivinen viini maistuu suuhuni jo sellaisenaan mahdottoman herkulliselta – aina veden kielelle nostavaa jälkimakua myöten – mutta paritus nieriän, sienten ja kerman kanssa johdattaa suoraan viiniharrastuksen ytimeen. Lievä juureksisuus sopii tavattoman hyvin sienten makumaailmaan, neutraalin hedelmän ja mineraalisuuden tukiessa upeasti nieriän hienostunutta makua.

Tämän ja kesemmällä nautitun Les Gras Moutonsin jäljiltä alkavat Muscadet-viinit tuntua entistä houkuttelemmilta, jopa siinä määrin, että seuraavan kerran (todella kaukana hamassa tulevaisuudessa) viiniostoksia tehdessäni olen pakotettu etsimään uusia pulloja kokeiluun. Eipä voi muuta kuin olla samanaikaisesti iloinen omasta puolesta ja pahoillaan tuottajien puolesta, että näin hienoja viinejä myydään niin naurettavan halvoilla hinnoilla.

Advertisements

One thought on “2011 Domaine de la Louvetrie Muscadet de Sèvre-et-Maine Amphibolite Nature

  1. Päivitysilmoitus: 2011 Gilbert Picq & ses Fils Chablis en Vaudécorse | Elämän pienet ilot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s