2009 Von Schubert Maximin Grünhauser Herrenberg Riesling Kabinett

2009 Von Schubert Maximin Grünhauser Herrenberg Riesling KabinettAlettuani eilen vihdoin toipua tämän kesän jo toisesta rankasta varpajaisviikonlopusta heräsivät voimakkaat mieliteot flammkuchenia ja Kabinett Rieslingiä kohtaan. Eihän ~60 gramman jäännössokeri ja suolainen piirakka mikään match made in heaven ole, mutta molempia oli nyt yksinkertaisesti saatava.

Von Schubert oli viimeisiä nimiä Moselin tuottajien ämpärilistallani ja tämän pullon myötä alkaakin olla ensikosketus luotuna lähes jokaiseen nimekkääseen lafkaan alueella. Epäilemättä vähemmän nimekkäitä kovan luokan tuottajia seudulla vielä riittää, minkä lisäksi koen tehtäväkseni kartuttaa kokemusta myös parhaaksi todettujen tuottajien eri tarhojen tuotoksista, joten Moselin viinien koluaminen jatkuu mitä suurimmalla todennäköisyydellä vielä pitkään.

Tämä Herrenberg-tarhan viini omaa jumalaisen vangitsevan ja herkullisen aromimaailman. Mitä monimuotoisin hedelmäaromien kirjo sisältää muun muassa ananasta, vihreää omenaa ja persikan kiveä, joiden lisäksi viini saa särmikkyyttä aivan lievästä petrolin vivahteesta. Huomattavinta tuoksun aromeissa on niiden puhtaus ja selkeys: sokerisuutta tai ylikypsyyttä ei ole mitenkään löydettävissä.

Paletilla viini omaa odotuksien mukaisesti kypsän, tiiviin hedelmän, mutta yllättäen konsentraatio on todella kohtuullinen sekä hyvin napakasti paketoitu. Hapot jäävät kauas aggressiivisesta, mutta silti viini on mahtavan eloisa ja ryhdikäs sekä ylellisen ilmava. Verrattuna moniin tämän päivän ”Spätlese-Kabinetteihin” tämä viini maistuu kaikin puolin kabinettilta, eli kokonaisuus on hyvin sulavaliikkeinen ja kepeä. Maussakaan ei ole havaittavissa piirteitä jalohomeesta, hedelmän ollessa juuri sellaista ”viileän kivistä”, jota Moselin eteläosien viineiltä toivoisi. Viinillä on moitteeton tasapaino aina huippufreesiä, upean kirpeää jälkimakua myöten ja avokin ladellessa ylisanoja joudun itse jo tavoittelemaan pulloa uutta kaatoa varten.

Säiden muistuttaessa vihdoin oikeaa kesää voin todeta epäonnistuneeni surkeasti, mitä tulee Moselin hedelmäisten risukoiden korkkaamiseen näinä kesäkuukausina, mutta saatuani arvokkaan muistutuksen tältä mahtavalta viiniltä voin vaivatta ennakoida hamuavani piakkoin lisää. Ja mitä tulee niihin huipputuottajien muihin tarhoihin, niin ostoslistalle menivät samantien Von Schubertin muiden tarhojen, erityisesti Abtsbergin viinit. Sivuhuomiona flammkuchen oli taivaallista, eikä vähiten Ruoholahden Citymarketin lihatiskin upean suolaisen pancettan ansiosta.

20140717_124549

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s