2010 Vincent Dauvissat Chablis

2010 Vincent Dauvissat ChablisTuskaisen verkkaisesti lähestyvällä kesälomallamme on luvassa kokonaiset kaksi yötä Chablis’n kylässä. Sen lisäksi että odotan kovasti pääseväni nauttimaan paikallisesta ruuasta, juomasta ja ilmapiiristä siintää mielessäni kaksi nimeä, joiden viinejä palan halusta päästä hamstraamaan: Raveneau ja Dauvissat. Ranskan tunnetuimmasta alueista puhuttaessa ovat aivan arvostetuimpien tuottajien viinit paljolti tavan tallaajan tavoittamattomissa, mutta Chablis’n kohdalla tämä ei välttämättä päde.

Raveneaun vinkkujen hinnat toki hipovat pilviä ulkomarkkinoilla, varsinkin rapakon takana, mutta Ranskassa asia saattaa olla toisin, mikäli onnistuu pulloja jostain löytämään. Sivuhuomiona ei tietenkään ole mitenkään itsestään selvää, että yleinen arvostus menee yksiin omien mieltymysteni kanssa, mutta pakkohan se on ottaa asiasta selvää, sillä hinnat eivät ainakaan ole laskemassa tarjonnan pysyessä vakiona.

Dauvissat’n viinejä löytää ainakin Ranskasta kohtuullisen helposti, joskin hintataso on todella vaihteleva. Tämä kohtuullisella 25 euron hinnalla hankittu ”perus”-Chablis saa rypäleensä palstalta, joka sijaitsee maineikkaan premier crun La Forest’n välittömässä läheisyydessa ja omaa identtisen maaperän. Ero appellaation keskivertoon tuotteeseen on siis tältä osin selvä, mutta lisäksi talon kaikkien viinien tapaan tämä viini viljellään ja tuotetaan käsityönä kemikaaleja viimeiseen asti välttäen (ei varsinaisesti ongelmatonta näin viileissä kasvuolosuhteissa) sekä alueen perinteiden mukaisesti kypsytetään 6-8-vuotiaissa tammitynnyreissä.

Tuoksu? Rakkautta ensinuuhkaisulla. Syvä, kompleksinen aromimaailma koostuu pitkälti kypsästä, mutta fokusoituneesta sitruunan ja limen väritteisestä hedelmästä ja suolaisesta meri-ilmasta (todellakin!), minkä lisäksi tarjolla on selkeitä, mutta tyylikkäitä ja kosiskelevia paahdetun pähkinän, mausteiden ja kuivan tammen vivahteita. Lisäksi en voi olla noteeraamatta lievää, mutta helposti havaittavaa juustoista vivahdetta, joka vain tuo lisää kokonaisuuteen. En todellakaan ole mikään tammitetun Chablis’n puolestapuhuja, mutta tuoksun osalta tammenkäyttö on ollut mestarillista.

Paletilla viinillä riittää viskositeettia, mutta samaten rakennetta ja ryhtiä. Teräksisyydestä ei voi puhua, mutta raikkaaksi, selkeäpiirteiseksi ja eloisaksi viiniä voi hyvällä omallatunnolla kuvailla. Hedelmää ei missään nimessä ole liian vähän, mutta ihanteelliseen tapaan viinin sitruksinen hedelmäisyys edustaa neutraalimpaa päätä. Tammi tuntuu myös maussa, mutta oikeastaan pelkästään maun ”reunoilla” sekä karheana mausteisuutena kirpeässä jälkimaussa, eli Chablis’n klassiset suolaiset ja mineraaliset piirteet ovat pääosin erittäin selkeästi esillä.

Keskivertoa runsaammasta konsentraatiosta ja upeasta suuta hellivästä tekstuurista huolimatta puhutaan kuivasta ja linjakkaasta viinistä, jolle erityisen leimallista on se huolestuttava tahti, jolla tavara katoaa lasista. Viiniä ruuan jälkeen fiilistellessä ja analysoidessa toistuvasti huomaa lasin pohjan häämöttävän, eli mikään massiivinen konsentraatiopommi ja väärällä tavalla vaikuttava näytösviini tämä ei todellakaan ole. Hallittu, mutta yhtä kaikki selkeästi havaittava tammi luo viitteitä Meursault’n suuntaan, eli klassista käsitystä(ni) Chablis’sta viini ei ehkä vastaa, mutta erittäin hyvä chardonnay se ehdottomasti on. En malta odottaa talon Premier- ja Grand Cru -viineihin tutustumista.

20140705_175228

Mitä tulee ruokapuoleen, oli pöytään hankittu tällä kertaa sekalainen lajitelma sushia sekä asiaan kuuluvaa juustoa. Tammi ei liikaa haitannut kummassakaan parituksessa, joskin Blanc de Blancs -samppanja pysyy edelleen ykkösjuomana molemmille appeille. Nyt kun tuli mainittua, niin edellisestä kerrasta alkaa olemaan aivan liian kauan aikaa…

20140705_180857

Hedonism ’bout to happen’

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s