2011 François Cazin Cour-Cheverny Vendanges Manuelles Cuvée Renaissance Moelleux

2011 François Cazin (Le Petit Chambord) Cour-Cheverny Vendanges Manuelles Cuvée Renaissance MoelleuxTaannoinen ’viinibloggaajien picnic’-postaus ja siinä mainittu Negrette-rypälelajikkeesta valmistettu viini tarjoavat mainion aasinsillan tämänkertaiseen viinipulloon. Sen lisäksi, että taas liikutaan ainakin lähellä tulevan kesälomareissumme kohteita, on kyseessä toinen esimerkki Loiren monista alkuperäislajikkeista, joiden viljelyala kokonaisuudessaan on samaa kokoluokkaa kuin bordeauxlaisen First Growth -tuottajan viljelyala.

Koska kyseessä on todellinen kuriositeettilajike, on kaltaiseni proletariaatti viininharrastaja jipoissaan, sillä nyt on mahdollista löytää liuta äärimmäisen toivottuja attribuutteja yhdestä ja samasta pullosta: halpa hinta, viileä ilmanala=sopusuhtainen alkoholitilavuus, vanhat köynnökset (80 vuotta), alueensa kärkituottaja sekä erittäin korkea kiinnostavuus. Kokkasin viinin seuraan limellä ja korianterilla maustettua uunilohta, joskin varsinaisesti olin lähinnä kiinnostunut maistelemaan viiniä sellaisenaan.

Tämän Romorantin-lajikkeesta tuotetun viinin tuoksu on varsin pidättyväinen, mutta todella selkeäpiirteinen ja kaunis. Kalkkikivinen ja kirpeä aromimaailma tarjoaa päällimmäisenä greippiä, sitruunaa ja mehiläisvahaa sekä kaikista hienovaraisimpana vivahteena lievää hapankermaisuutta. Vuorotellen tuoksusta tulee mieleen joko Chablis tai Chenin blanc, joista kumpikaan ei ole huono mielleyhtymä.

Sanoi etiketti mitä sanoi, on suutuntuma vain aavistuksen makeahko. Viini on tekstuuriltaan jämäkkä ja tiivis, mutta silti miellyttävän ilmava. Mehevä maku kätkee alleen mitä vähäeleisimmät, mutta silti voimakkaat hapot, jotka tuntuvat selkeiten kuivassa ja alleviivatun kivisessä jälkimaussa. Makumaailma on kauttaaltaankin enemmän kivi- kuin hedelmävetoinen, joskin omenan ja appelsiininkuoren väritteistä hedelmäisyyttä on myös selkeästi tarjolla. Mitä tulee viinin abstraktimpiin piirteisiin, on sillä erityislaatuisen rauhallinen, pakottamaton olemus.

Chililotto oli taas antanut keskivertoa selkeästi ärhäkämpää punaista chiliä (raaka-aineen nimi k-kaupan hyllyllä), joten ruokamme – jos nyt ei sanalla sanoen tulinen – oli taas viiniparituksia ajatellen aika heikko kandidaatti. Sen sijaan sellaisenaan maisteltuna koin tämän rapsakan romorantinin mielenkiintoisen ohella hyvinkin herkulliseksi ja kulauteltavaksi (dokabiliteetti, check). Sen lisäksi, että olen kiinnostunut maistamaan jatkossa muita kuivempia, makeampia ja yhtä kuivanmakeita versioita rypälelajikkeesta, innostuin samantien viinityylin kypsytyspotentiaalista. Tyylillisesti ollaan aika lähellä hyvää Tendre-tason chenin blancia, vaikka lajike on ennemmin sukua Chardonnaylle ja muille sen sorttisille. Loire, you did it again.

Advertisements

3 thoughts on “2011 François Cazin Cour-Cheverny Vendanges Manuelles Cuvée Renaissance Moelleux

  1. Noita hollantilaisia tms massachilejä kannata muutenkaa ostaa. Jos vaan kaupasta löytyy Aji Fantasy’a tai Aji Cristalia niin nappaa messiin. Suomessa kasvatettua ja mikä parasta – kaikki tasaisisen tulisia ja aivan uskomattoman aromaattisia. Niitä, jos jää yli, niin pilkkoo pieneksi ja sekoittaa sulatejuustoon. Törkeän hyvää!

    • Mahtaakohan löytyä täältä maakuntien k-kaupoista? Noh, saattaa olla että pian on ajankohtaista se rajan sille puolelle siirtyminen niin joutunee samalla vaihtamaan stadin luomulähikauppojen+keskustan stockan herkun kantikseksi. Pidetään mielessä enivei!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s