2003 Chateau Musar

2003 Chateau MusarSiihen nähden, että Chateau Musar on erittäin helposti saatavilla oleva kulttiviini, on sen eri vuosikertoja korkattu ruokapöydässämme äärimmäisen harvoin. Koska kahdesta aikoinaan hankkimastani 2000-vuosikerran putelista vain toinen oli kurantti, merkkaa tämä menneenä lauantaina avattu 2003 vasta toista kertaa, kun ylipäätänsä koko viiniä juon. Tämäkin pullo itse asiassa tarttui matkaan Gatwickin lentokentältä ainoastaan siitä syystä, että kaikki muut tarjolla olleet vaihtoehdot tuntuivat selkeästi huonommilta.

Joka tapauksessa tämä 2003-vuosikertalainen loppupeleissä tuntui kuin kahdelta eri viiniltä, kun vertaa sen tunnin verran dekantoitua presenssiä vuorokautta myöhäisempään. Musar toki tunnetaan erittäin pitkäikäisenä ja erityisesti paljon ilmaamista vaativana viiniä, mutta pakkohan nämä jutut on itse kokea kantapään kautta.

20140628_191804Leikattuani kapselin yläosan irti löysin jotain yllättävää: uusi kapseli! Tätä hauskuutta ei kuitenkaan jatkunut enää pidempään.

Tunnin dekantoinnin jäljiltä Musar oli jotain niin järisyttävän bitteristä ja ärhäkkää jälkimaultaan, että jouduimme avokin kanssa kumpainenkin jättämään ”nauttimisen” yhteen lasilliseen. Kun lisäksi K-kaupan Entrecôte maistui kovin tympeältä, aloimme väkisinkin epäillä pahemman laatuista juuripäivää.

Vuorokautta myöhemmin rohkaistun lorottelemaan lasiin kauniin tummanpunaista, ruskeasävytteistä nektaria. Huumaavan parfyyminen, yrttisen suolainen tuoksu tarjoaa ikääntyneen oloisen kattauksen punaista, hiukan liköörimäistä kirsikkaa, kosteaa multaa, vanhaa puuta sekä tupakkaa ja rautaa. Todella avoin ja runsas tuoksu on juuri niin kompleksinen ja omaleimainen kuin Musarilta sopii odottaa.

Silkkisen mehevä, hienojakoinen tekstuuri kätkee alleen huomattavat, voimakkaasti tarraavat tanniinit sekä veden kielelle tuovan hapokkuuden. Viini on konsentraatioltaan upean yhtenäinen aina erittäin kuivaan, mausteiseen ja valitettavasti hiukan alkoholiseen jälkimakuun saakka. Makuprofiili on tuoksun lailla kehittynyt, pursuten herkullisten mehukasta punaherukkaista hedelmää, väritettynä yrittisillä ja maanläheisillä vivahteilla. Makumaailma on tasapainoinen, vivahteikas ja erittäin eloisa. Rakenteellisesti viinistä löytyy vielä hiukan kulmikkuutta ja hedelmä hiukan hiipuu loppua kohden, mutta silti vinkun nautinnollisuutta ei yksinkertaisesti käy kieltäminen.

Edes Alkon hinnalla Chateau Musar ei ole laatuunsa nähden hassumpi diili, mutta viiniä fanittavien brittien maksaessa pullosta näinkin merkittävästi vähemmän (24 €) puhutaan jo punaviinimaailman paremman pään hintalaatusuhteista, saarivaltio kun ei ole varsinaisesti tunnettu halvasta alkoholista. Mitä tulee viinin dekantoimiseen, niin jatkossa lienen olevani pakotettu ennakoimaan Musarin korkkausta vuorokaudella, sillä tämänkertaisen kehityksen massiivisuutta ei juuri voi liioitella.

Advertisements

2 thoughts on “2003 Chateau Musar

  1. Hienoa, että pidit auki päivän. Olen yrittänyt sanoa kaikille, että pitkä ilmaaminen kannattaa niin punaisille, roséille kuin valkoisille Musareille. Jopa kohtalaisen iäkkäille suosittelen paljon ilmaa. 2005, joka on nyt Alkossa saatavana, on muuten huippuvuosi. 2004 kannattaa jättää ostamatta kun sekä 03 että 05 on niin hyviä.

    • Eipä ollut kauheasti vaihtoehtoja 🙂 Sinänsä kyllä ihan kiva konkreettisesti kokea tuo kehityskaari avaamisen jäljiltä ja taas todeta, miten eri tavoin viini voi käyttäytyä kun se pääsee hapen kanssa kosketuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s