2012 Domaine de la Pépière Muscadet de Sèvre-et-Maine Les Gras Moutons

2012 Domaine de la Pépière Muscadet de Sèvre-et-Maine Les Gras MoutonsOkei, faktat tiskiin.

Muscadet on viinityyli, josta olen jo pitkään halunnut oppia pitämään, paristakin syystä. Se on totaalisen AFWE/katu-uskottava eli kaupallisesti rankasti aliarvostettu ja tästä johtuen erittäin halpa. Toiseksi se on simpukoiden, ostereiden ja muiden merenelävien klassikkokumppani ja siinä syssyssä paperilla myös hyvä valinta kotoisien laadukkaiden kalojen huuhtojaksi. Kolmanneksi se tulee samoilta leveyspiireiltä kaikkien muiden kuplallisten ja kuplattomien valkoisten suosikkijuomieni kanssa, joten olisi täysin epäjohdonmukaista jos en pitäisi siitä.

Toistaiseksi nautituista muutamista pulloista oli pariisilaisen osteribaarin tapaus ollut jo vahva lupaus siitä, että saattaisin vielä tunnistautua tämän kategorian faniksi. Ilokseni voin todeta, että tämän Pariisista kotiin raahatun pullon myötä päästiin vihdoin maaliin.

Sen lisäksi, että toistan itseäni jatkuvasti viinejä kuvaillessani – mikä tietysti johtuu osittain juomieni viinieni samankaltaisuudesta – huomaan toistavani itseäni pakostakin referoidessani fiilistelemieni tuottajien filosofioita. Näin se on vain nähtävä, että appellaatioidensa laadulliselle huipulle nousseiden tuottajien meininki on muutamin poikkeuksin samasta puusta veistettyä: köynnökset ovat iäkkäitä ja hyvinvoivia, kaikenlainen ruiskuttaminen ja myrkyttäminen on äärimmäisissäkin olosuhteissa minimaalista tai olematonta, kaupallisia hiivakantoja ei käytetä, viinit saavat syntyä ajan kanssa jne jne. Myös Domaine de la Pépièren Marc Ollivier on samaa maata, mikä ei tosissaan yllätä.

Nuorella, matala-alkoholisella (12 %) viinillä on korrekti olomuoto: kalpeankeltainen ja hieman vihertävä. Tuoksu on suoraan oppikirjasta, huomattavasti enemmän kuin Guy Bossardin Granitella. Tarjolla on siis mitä hienovaraisin ja ihastuttavin pläjäys herkkää, mutta selkeäpiirteistä vaaleaa sitrushedelmää, suolaista mineraalisuutta, piikiveä sekä niin ikään selkeää, muttei liian hallitsevaa hiivaisuutta. Kirpeä, kirkas ja snadisti vegetaalinenkin tuoksu vie fiilikset meriveden äärelle samaan tapaan kuin Chablis parhaimmillaan.

Paletilla Les Gras Moutons on odotettua runsaampi, tekemättä silti ainuttakaan kompromissia raikkauden tai happojen leikkaavuuden suhteen. Suutuntuma on vakuuttavan napakka, ilmava ja energinen. Maku ei kuivuudessa häviä tippaakaan Brut Nature -tason chardonnaysamppiksille ja sitä leimaa tuntuva piikivisyys. Muiden viileiden alueiden kuivien spontaanikäymisvalkkarien tapaan myös tämän viinin hedelmäisyys ovat huomattavan hienovaraista – muttei ohutta – ja Muscadet’lle ominainen neutraalius pätee. Hedelmän sijaan suurimmat mielikuvat viinin makumaailmasta vievätkin tuoreiden osterien suuntaan, mikä tuntuu melkoisen itsestäänselvältä ahaa-elämykseltä. Kuivan valkoviinin tärkein attribuutti eli dokabiliteetti on parhaimpia miesmuistiin.

Merenelävien sijaan olin tuottanut lautaselle taloutemme virallista guilty pleasurea (tai no, yhtä niistä monista) eli wieninleikettä uusien perunoiden kera. Sitruunamehu ja kaprikset saivat ruuan toimimaan niin päräyttävän hyvin merellisen viinin kanssa, etten olisi kokenut juomakateutta, mikäli avokki olisi kaatanut itselleen tuopillisen kylmää pilsneriä. Muscadet’ta hehkutetaan monesti hyväksi Chablis’n korvikkeeksi, minkä allekirjoitan ehdottomasti, mutta ehkä vielä enemmän tämä viini toi mieleen viimeisimmät nauttimani spontaanikäymis-Sancerret, häviämättä laadullisesti lainkaan. Melko hyvä saavutus kahdeksan ja puolen euron viiniltä.

Advertisements

2 thoughts on “2012 Domaine de la Pépière Muscadet de Sèvre-et-Maine Les Gras Moutons

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s