2006 Azienda Agricola Montevertine Toscana IGT

2006 Azienda Agricola Montevertine Toscana IGTTämä pieni viininiilo sai muikean hymyn kasvoilleen, kun perheen naisväki oli onnistunut löytämään Rooman matkaltaan tuliaiseksi pullon kauneinta Toscanaa, eli Fattoria Fèlsinan Chianti Classico Riserva Rancian vuosikertaa 2008. Pullon tuottama ilo liittyy tosin sen verran vahvasti sen omaamaan kypsytyspotentiaaliin, että tapauksesta heränneet himot Sangiovesea kohtaan piti taltuttaa muilla tavoin. Onneksi viinikaapista löytyi juuri oikea lääke tähän hätään.

Tätä ennen Montevertine oli minulle tuttu vain maineensa puolesta, mutta sen perusteella tiesin herkullisen kokemuksen olevan luvassa. Viini on teknisesti ottaen Chianti kaikilla muilla tavoin paitsi nimensä osalta. Radda in Chiantissa neljänsadan metrin korkeudella sijaitsevalta kahden ja puolen hehtaarin palstalta kerätyistä rypäleistä tuotetaan viiniä, joka hakee vertaistaan, mitä tulee kasvupaikan ja alkuperäisten rypälelajikkeiden ilmaisuun. Sangiovesen dominanssin (90 %) ohella blendi sisältää pieniä määriä Canaioloa ja Colorinoa. Viini kypsyy kaksi vuotta isoissa slavonialaisissa tammiastioissa, jonka jälkeen se pullotetaan ilman suodatusta.

Toisin sanoen viini on jo paperilla voittaja, koska

– se ei sisällä sellaisia lajikkeita, jotka saattaisivat pienissäkin määrin ottaa vallan Sangiovesesta (Merlot, Cabernet, Syrah)

– uusia, pieniä tammitynnyreitä ei ole käytetty

– alkoholia on ainoastaan 12,5 %, mikä on aivan hämmästyttävän matala lukema nykyään toscanalaiselle laatuviinille

Mutta kuinka sitten käytännössä? Toteutuuko hypoteesi autenttisesta, huippulaatuisesta sangiovesesta?

Tod.

Montevertinella on erittäin tumma ja voimakas väri joka ei ole kallellaan niin siniseen kuin tiileenkään. Jonkin verran läpinäkyvyyttä kuitenkin on, eli ei pelota.

Tuoksu on Sangiovesea tyypillisimmillään ja parhaimmillaan: rapisevan kuiva ja herkullinen, täynnä Lamolen viinien tapaan paradoksaalisella tavalla makeaa hapankirsikkaa, väritettynä tuhkan, tupakan ja tervan vivahteilla. Vakuuttavan intensiivinen ja eloisa aromimaailma iskee paatuneen Sangiovese-fanin välittömästi polvilleen. Nyt ollaan asian ytimessä.

Maku on aivan yhtä kuiva kuin tuoksukin, yhdistäen hienosti tiiviin tumman hedelmän ja hc-tason hapot. Absoluuttisuudesta kuivuudesta huolimatta hedelmä on täydellisen kypsää ja pureskeltavuudessaan todella nautinnollista. Kauniin puhdaspiirteistä, hapankirsikkaista hedelmäisyyttä sävyttää herkullinen mineraalinen väre. Hienojakoisten tanniinien rotevoittama suutuntuma on harvinaislaatuisen ilmava ja viinin ryhti ja energiataso ovat aivan omaa luokkaansa. Pitkä jälkimaku on ihanan kirpeä, tuoden veden kielelle ja puhdistaen paletin täysin voimakkaiden happojen ansiosta.

Superlatiiveja löytyy siis loputtomasti, mikä on sitäkin uskomattomampaa, kun ottaa huomioon viinin matalan alkoholiprosentin. Montevertinella herkutellessa ja huokaillessa ei voi kuin ihmetellä, mistä syystä niin monissa Euroopan appellaatioissa oikeasti asetetaan minimialkoholipitoisuudet viineille. Jos 12,5 %-alkoholin omaava viini voi tarjota näin kokonaisvaltaisen ja vangitsevan kokemuksen, niin selkeästikin laadun mittarit ovat jossain ihan muissa spekseissä.

Montevertine oli tietysti täydellinen kumppani naudan sisäfileelle, mutta hieman tuntui siltä, että viini ei saanut ruokapöydässä ansaitsemaansa huomiota. Mitä tulee viinin elinkaareen, niin pitkää ikää on helppo povata ja parhaat päivät ovat selkeästi edessäpäin. Omaan makuuni hedelmä olisi voinut olla vielä hiukan kuivempaakin, joten jo 4-5 vuoden lisäkypsytys voisi olla hyödyksi. Joka tapauksessa Montevertine on yksi parhaita nauttimiani ”chianteja” ja tyylillisesti huomattavasti vetovoimaisempi kuin vaikkapa perustason brunellot, joiden hintaluokkaan se asettuu.

Advertisements

4 thoughts on “2006 Azienda Agricola Montevertine Toscana IGT

  1. Jummi! Sen verran vakuuttavaa proosaa, että pitänee pistää viinin nimi korvan taakse. Olin jo kyllä varsin myytyä miestä jo voittajalistauksen paikkeilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s