2011 Zind-Humbrecht Riesling Terroir d’Alsace

2011 Zind-Humbrecht Riesling Terroir d'AlsaceIkonisen statuksen omaavaksi, selvästi omia polkujaan kulkevaksi viinitekijäksi Olivier Humbrecht on onnistunut valitsemaan toiseksi alhaisimman pykälän rieslingilleen aivan uskomattoman tylsän ja ruman etiketin. Niin visuaalisesti mauttomasta ratkaisusta on kyse, että pistää jopa miettimään, josko tässä olisi tarkoituksellisesti haettu mahdollisimman kauheaa lopputulosta.

Viinin tuoksu vihjaa melkoisen kypsistä rypäleistä sekä laadukkaasta kasvupaikasta: yleisfiilis nokasta on intensiivinen, syvä ja kiinnostuksen nopeasti herättävä. Aromien kirjo koostuu kypsästä sitruunasta, persikan kivestä sekä myskisestä, vain hieman petroliin päin kallellaan olevasta komponentista, joka jostain syystä vie ajatukset Ürziger Würzgarten-tarhan viineihin. Myös omaan nenääni makoisaa hiivasakka-aromia on havaittavissa. Todella kiva tuoksu kaiken kaikkiaan: tarjoaa monenlaisia vänkiä juttuja, muttei kuitenkaan prameile liikaa.

Paletilla viini on runsas, hyvin kypsän hedelmäinen ja voimallinen, muttei lainkaan läski. Tuntuva hapokkuus lyö tiskiin reippaasti ryhtiä ja fokusta. Maku on tuttuun tapaan kuiva ja melko suolainen, muttei askeettinen. Korkea alkoholi tuntuu pakostikin, etenkin loppua kohti mentäessä, mutta mikään huonoin esimerkki tämä ei korkean alkoholin risukoista ole. Mehevässä suutuntumassa on jonkin verran kivaa ilmavuutta, kunnes loppuun mennessä maku kuivaa ja kirpeytyy positiivisissa määrin. Viini on täynnä kypsää, mutta täysin kuivaa selkeäpiirteistä sitrushedelmää sekä erittäin alleviivattua mineraalisuutta.

Selkeästikin kyseessä on laadukas, hintansa väärti riesling, mutta jos tyyliseikoista lähdetään puhumaan- ja miksikäs ei – niin tovi sitten blogattu Ostertagin viini on huomattavasti enemmän mieleeni. Kuten lähes kaikki Zind-Humbrechtin viinit on tämä risukka tehty kovin kypsistä rypäleistä, mikä tarkoittaa sitä, että ruokapöydässä jäävät lautasen appeet helposti viinin alle, siinä missä Ostertagin riesling tuki hienosti herkempiäkin makuja. Vaikuttavia viinejä kaikki tyynni, mutta loppupeleissä viinin tärkein funktio on toimia ruokajuomana ja se ei nähdäkseni välttämättä aina ole Z-H:n viinien vahvuus.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s